torsdag 31 januari 2008

"DUMSTRUTEN"

DUMSTRUTEN sätter jag, i förskott, på alla slutkunder, sales traders och sax mäklare. Efterklokheten kommer att regera efter att Stockholmsbörsen den 2 juni inför anonymitet.

Hur skall dessa hänga med i svängarna när indianer/luftmackor får fritt fram i marknaden? Dom kommer inte att fatta vad som hände förrän efteråt. Mäklarstatistiken kommer att bli offentlig först efter stängning.

Eller som Gekko säger -"You're walking around blind without a cane, pal. A fool and his money are lucky enough to get together in the first place."

"DAGENS VINNARE"

Dagens vinnare måste tilldelas kunden/kunderna på Enskilda. De har varit "kinesiska muren" i SKF de senaste tre veckorna. De har varit Grosse nettoköpare av 7,2 miljoner aktier på kurser runt 100 spänn. Skönt att sitta rätt i gungan!

Annars bevisade Etrade (några traders/"en trader") att de nu definitivt är störst på trading under rapport dagarna. Marknadsandelen i Sandvik var hela 12,3%, HM 10% och SKF 7,7%. Endast Enskilda går att jämföra med deras size men med tanke på att ETS inte har några stora institutionsflöden, så säger det ganska mycket om deras balls.

ERICSSON


Blir det dollargrinet imorgon tro?
Kanske Arne Fredly vet? Han stekte ju in 150 säckar (miljoner) på vinstvarningen sist.
Förklarningen var genialisk:
-"Köpet var en ren dagshandel på Sony-Ericssonsiffrorna som kommer en vecka före Ericssonsiffrorna. 20 års erfarenhet och 150.000 transaktioner som mäklare och investerare sätter mig i stånd till att läsa marknaden. Kombinationen facklig kunskap, grundliga analyser och en god portion tur kan ibland skapa uppseendeväckande resultat".
Att trada på turen, kan jag inte rekommendera att man skall göra i det långa loppet!

UPPDRAG GRANSKNING‏

Hela 78 procent av 50 av Sveriges största fonder har gått sämre än jämförelseindex de senaste tio åren, visar en undersökning som företaget Morningstar gjort åt SVT:s Uppdrag granskning.

Och så tillägger vår kära Harry Flam, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet i programet. -"Ser vi på 20 års sikt så var det hela 90 procent som gick sämre än genomsnittet. Och då ska man betänka att det här är förmodligen en skönmålning av läget för fondernas del. Det här inkluderar bara de fonder som överlevde i tio eller 20 år och berättar att de fonder som gick riktigt dåligt drogs tillbaka av bankerna."

Att de flesta fonderna inte slog sitt jämförelseindex var väl ingen större nyhet precis. Men att det var hela 78% och hela 90% på en 20 års period var även för mig chockerande.

Men som sagt det är inte för inte dessa fondförvaltare kallas BEARNAISE FÖRVALTARE. Hur skall man kunna slå sitt jämförelseindex när man sitter på Restaurang Prinsen hela dagarna och äter Prinsens handtrillade småköttbullar brässerade i gräddsås med rårörda lingon och pressgurka!

onsdag 30 januari 2008

HAR DI HÖRT TALATS OM SÄLJKORGAR!?

Från di.se idag:
Den smaskiga rubriken lyder: "Blankarnas favoritaktier. Här ser du vilka aktier som väntas falla.
Blankarna tror på fortsatt utförsresa på börsen. Antalet utlånade aktier ligger på rekordnivån 346 miljoner - dubbelt så många som förra året. Viljan att spekulera i en nedgång är på rekordnivå."

Störst ökning hittas helt förvånade i "folkaktier" som har störst vikt i OMXS30 TeliaSonera, HM och Ericsson. Också i aktien Atlas Copco A har utlåningen ökat markant påpekar journalisten i artikeln.

INTE SÅ KONSTIGT ATT AKTIELÅNEN ÖKAR NÄR VI HAR HAFT SÄLJKORGAR I 2 MÅNADERS TID! DET KALLAS RÄNTEARBITRAGE! PLUS ALLA HEDGAR I OPTIONER OCH WARRANTER. ATT SEDAN ATLAS COPCO HAR EN A & B AKTIE OCH ATT SPREADEN HANDLAS PÅ HISTORISKA NIVÅER VERKAR DI JOURNALISTEN INTE HA EN ANING OM!

Imorgon gäller för övrigt citatet -"Lunch is for wimps".
Enormt spännande rapporter och trading möjligheter. (Another day, another dollar)

NORTHERN ROCK & APAN

Att vara långsiktig pensionsförvaltare och ändra åsikt på 5 dagar!

Från e24 2008-01-16
Andra AP-fonden har gått in som sjätte största ägare i det krisdrabbade brittiska bolåneföretaget Northern Rock.
-"Vi gick in i aktien för tre månader sedan, efter att problemen uppdagats, säger Carl Rosén. "
-"I grunden har vi gjort bedömningen att det är en undervärderad tillgång."
-"Vi tycker att det påminner om den svenska bankkrisen i början på 1990-talet",
Kursen stod då i ca 240 pence.

5 dagar sedan verkar det inte var någon undervärderad tillgång precis. Inte heller verkar den påminna om svenska bankkrisen.

Andra AP-fonden har sålt 1 miljon aktier i Northern Rock för att minska sitt innehav i den
krisdrabbade banken till 1,3 procent. Fonden sålde aktierna till ett pris av 112 pence per aktie, enligt ett pressmeddelande från den brittiska finansinspektionen på onsdagen. Andra AP-fonden sålde tidigare, den 21 januari, 1 miljon aktier till ett pris av 87 pence per aktie.

Apan skall dock ha lite cred för att de stoppade sig och inte körde strutsen!

HISTORIEN OM EN SAUDISK PRINS

Plötsligt blir det tokhausse i bankerna! Tydligen skall någon Arab köpa SEB. Var kommer infon ifrån!? Efter några minuter visade sig att någon saudisk prins i en intervju har sagt att han vill samarbeta med SEB.
Det roliga kommer nu. SEB känner inte till de uppgifter om den saudiska prinsen Alwaleed Bin Talal:s vilja att samarbeta med banken, som CNBC kablade ut strax efter lunch på onsdagen. Däremot bekräftar banken att den har planerat en kundresa till just Saudiarabien i mars.
"SEB ska i mars göra en vanlig kundresa till Saudiarabien och på den kundresan kommer Marcus Wallenberg och Annika Falkengren att finnas med", säger Katja Margell, presstaleskvinna för SEB.

15 MIN KVAR TILL SCA....

Så var det dax för rapporterna. SCA idag! Förväntat res. f. skatt 2331 mkr. Analytikerna vill tydligen få en bekräftelse på att bruttovinsten trots dollarfall och stigande kostnader fortsätter att röra sig uppåt. Även mjukpapper sidan är intressant.

Vi skall komma ihåg att detta är Jannes (Jan Johanssons, fd Boliden VD) första rapport för SCA. SCA har handlas dåligt de senaste två veckorna (dock en liten studs igår) och att av 14 analytiker har tolv rekommendationen köp eller öka för aktien och två har behåll eller avvakta. Ingen har sälj eller minska! Så kommer den in dåligt blir det många som måste revidera sina estimat!

DAX-OMX SPREADEN


Berodde detta på tradern Jérôme Kerviel på Société Générale. Han köpte DAX-terminer för 18 mdr euro. Vi som sitter i marknaden såg redan i November-December att det var en GROSSE köpare i DAX-terminen som höll marknaden uppe. Då var snacket att det var Norska Oljefonden eller kanske någon Arab som viktade upp i Europa. Det visade sig vara en 31-årig grodätare vid namn Jérôme Kerviel.

tisdag 29 januari 2008

US STEEL - SSAB - RAUTARUUKKI

En intressant rörelse idag! (torskade pengar för övrigt på denna rörelse.)

US Steel kom med ett dåligt resultat idag (nettoresultat på $1,27, väntat $2,19). Aktien -6%. Jag shortar direkt SSAB A och RTRKS. Aktierna går från 161,5 kr resp 28,15 € ner till 159 kr resp 27,80 € för att sedan börja trenda uppåt. Kolla stängningarna!
US STEEL 103,75 $ -6,32 -5,8%
SSAB A 165,5 kr +11,5 kr +7,5%
RTRKS 28,24 € +1,37 +5,1%

HUMOR

En riktig klassiker
Från di.se 2005-03-08

Kvinnan som genomskådar Svanberg

Ann-Kristin Juntti-Henriksson är Sveriges första och enda kvinnliga professionella dagshandlare på börsen. Affärsnäsan slipade hon på fina auktionshus. Nu genomskådar hon Carl-Henric Svanberg och fyller sin Jaguar med årgångsvin.

Vägen till Stockholmsbörsen gick via auktionshandel i stengods när Ann-Kristin pluggade kvinnohistoria i Uppsala."Jag köpte på bonnauktioner och sålde på finare auktionshus som Bukowski. Det är i ett nötskal vad börshandel också går ut på", säger Ann-Kristin Juntti-Henriksson.

Minuterna mellan 10.15 och 10.40 på förmiddagarna är nästan magiska. Då tröttnar många ägare som väntat sig högre öppningskurser, aktierna faller och Ann-Kristin passar på att köpa billigt."Detta faktum kunde jag utnyttja dagligen", säger hon.

Ann-Kristin har hela tiden unnat sig att njuta av vinsterna, som hon spenderat på resor, en ny Jaguar och dyr champagne

KAUPTHING

Hur kan det inte finnas lån i ett bolag som är listad på Large Cap och som har ett börsvärde på 55 mdr kr?

SVAR: Det är ett islänskt bolag.

Om man tittar på mäklarstatistiken de senaste 15 dagarna hittar man inte förvånande KAB som nettoköpare med 4,5 milj aktier. Näst största köpare är SAB med 225 ooo st. Här gäller det att hålla uppe kursen! Ett rykte ute i marknaden är dock att köpet av holländska NIBC inte kommer att bli av. Islänska FI kommer inte att godkänna förvärvet och plötsligt kommer de ur köpet.