måndag 25 februari 2008

MÖTA VÅREN I PARIS


Au revoir för tillfället alla ni stekiga och ostekiga läsare. Nu ska jag efter ännu en avklarad rapportperiod ta en välfötjänt vecka av vila och flärd. Jag återkommer, laddad och i god vigör, om en vecka.

EN EFTERMIDDAG I ST TROPEZ

Apropå ingenting. Jisander är uppe i Tingsrätten igen. Detta gör mig onekligen påmind om hans eskapader och hur mycket vi fått roas av nyheterna om dem. Ni minns väl vilka osannolika konsumtionshöjder de lyckade nå? Jaja, nu är det väl endast anmärknigsvärt att de inte blivit fällda.

Under sex extremt vilda timmar hände följande:

Jisander parkerar sin nyinförskaffade Ferrari utanför en Versacebutik, går in i affären, slänger upp sitt kreditkort och säger att han vill ha allt, precis allting. När hela butiken är tömd och betald för så kommer en hantverkare och skruvar loss inredningen. Ska man ha allt så ska man ha allt. Han stoppar ner de viktigaste i bakluckan på sin Ferrari (resten togs hand om av en flyttfirma) som han kraschar in i en lyktstolpe. Han lämnar den bara där och såg sedan aldrig den helt nya bilen igen. Någon lycklig nisse som hittade den fick istället behålla den.

Jisander går nu in i sin svit som kostar 25 000 kronor per natt och pissar innan han chartrar en helikopter för att ta honom till den lyxyacht som han hyr för 3,5 miljoner kronor i veckan. Där tar han på sig damunderkläder och en stjärngossestrut och flyger vidare till en flott restaurang där han ber om att få bada i ett badkar fyllt med champagne för 4000 kronor flaskan. Det badet kostade flera hundra tusen. Sedan tar han med sig en flaska champagne ut, sprutar Jean Claude Van-Damme i ansiktet och bjuder gästerna på 408 flaskor av samma sort för att sedan springa lycklig ner i havet runt tretiden på eftermiddagen iklädd sina damunderkläder och sin stjärngossestrut. Ska det firas så ska det firas.

Den mannen vet hur man bränner pengar. Thomas "Mr No Limit" Jisander var namnet. Notan gick på totalt 25 miljoner.

källa: http://trehundra.blogspot.com

fredag 22 februari 2008

VECKANS SÄMSTA TRADE

Veckans sämsta trade måste ackrediteras Credit Suisse i SSAB. Han har köpt ca 1,3 miljoner aktier på 179,30 och sålt 1,3 miljoner aktier på 174,83. -5,8 miljoner kronor!
Igår var det väldigt intressant att se honom handla i SSAB. Först stod han som en vägg på nivåer runt 176,5 kr. När han sedan inte får ner aktien kommer stoppen direkt på 179,5 och uppåt. De sista köpte han på 184 kr.

Detta skall jag ha i åtanke de dagar jag tradar dåligt. Jag är iallafall inte sämre en Credit Suisse.

OLJAN MOT BP, STATOIL & LUPE



Gul: Oljan (Brent)
Turkos: BP
Röd: Statoil
Blå: Lundin Petroleum
Oljan (gul-linje) har från ungefär 50 $/fat stigit till nästan 100 $/fat på ett år. Oljeaktierna har inte alls hängt med i uppgången under samma tid. Visst har dollarn sjunkit med cirka 10% mot andra valutor och några av dessa bolag har sänkt sina prognoser. Men det kan ändå inte förklarar hela skillnaden. Man tror väl helt enkelt inte att ett oljepris på 100$/fatet är långsiktigt hållbart.

torsdag 21 februari 2008

USDJPY

Kommer USA-börserna orka upp ikväll? Dollarn försvagades kraftigt efter statistiken idag (se chartet). Viktigt att att dollarn inte fortsätter försvagas mot yenen ikväll. Annars kan vi få en rysardag i Asien imorgon.

REPRESENTATION


I sex veckor festade grabbarna Joakim Posner alias Joe Falk, Thomas Jisander och Peter Mattsson på Rivieran med pengarna från Trustor. Idag hävdade Jisander (i tingsrätten) att det bara var en vecka. Och någon semester var det inte, utan representation, därmed inga beskattningsbara inkomster eller förmåner. Paris Match kallade för övrigt Jisander för "Mr No Limit".

Man skall komma ihåg att Jisander "Mr No Limit" även kvitterade ut 41,5 miljoner kronor i konsultarvode. En summa som Jisander också anser är en rimlig betalning i ett internationellt perspektiv.

onsdag 20 februari 2008

DAGENS NYHETSFLASH

STOCKHOLM (Direkt) Unibets Sverige-chef Christian
Bönnelyche lämnar överraskande sin tjänst, skriver Resume.se på onsdagsförmiddagen.
Siten hänvisar till källor som gör gällande att ett missnöje med en omorganisation ska ligga på bakom avhoppet.
"Jag sa upp mig i söndags. Fyra år i spelträsket får räcka", säger Christian Bönnelyche, i en kommentar till Resume.se.

HEDGEFONDER I FEBRUARI

Värdeutveckling, % Feb t.o.m 15 feb, (% iår)
Archipel +1,5 (+1,2)
Avenir +0,7 (-0,9)
Futuris -0,7 (+8,7)
Helios +0,9 (+3,7)
Lynx +0,5 (+6,7)
Manticore +1,6 (+2,0)
Nektar +1,9 (+6,4)
Zenit +2,1 (-0,2)
Tanglin +2,6 (+2,6)
Consepio +1,3 (+16,0)
Lannebo Alpha +1,0 (-0,1)
Davegårdh&Kjäll +1,4

Inga större avvikelser bland hedgefonderna i februari. Zenit +2,2% och Tanglin +2,6% tar tillbaka lite från januari. Intressant att se att Nektar är +1,9%. Riksbankens räntebesked kom den 13 februari. De låg alltså helt rätt!? +6,4% iår.
Davegårdh & Kjäll startade 28 januari. Där skall vi komma ihåg att "Om tre miljader kronor är det för sent".

DI JOURNALISTIK

Löpet på di.se idag: 200 Mkr fattigare. För storägaren Jansson har över 200 miljoner kronor gått upp i rök i morgonhandeln.

DI 2008-02-13: Q-Meds ägare förlorade 900 Mkr. Medicinteknikbolaget Q-Med rasar på börsen efter onsdagens svaga rapport. Det gör Bengt Ågerup, storägaren och vd, 900 Mkr fattigare på en dag.

DI2008-01-14 09:12 Perssons tunga portfölj. Den kraftiga nedgången i H&M-aktien under årets två första veckor har sänkt värdet på Perssons portfölj med 19 miljarder kronor - mer än en miljard kronor per dag.

Från di.se hemsida Om oss: Dagens Industri är Sveriges ledande affärstidning. Det innebär att vi ska vara först med de bästa nyheterna, ha de mest läsvärda reportagen och de skarpaste analyserna.

Vad har denna journalistik för mervärde? Okej om det hade varit Aftonbladet eller En Ding Ding Värld.
Bästa nyheterna, mest läsvärda och de skarpaste analyserna. Yeah right!

ATT LIGGA FEL I GUNGAN

NEW WAVE -17% Senast 45,5 KR. -32% på året.

Från Handelsbanken:
New Wave rapporterade ett rörelseresultat 30% lägre än väntat. Huvudanledningen var en svag utveckling inom Retaildivisionentill följd av lägre efterfrågan från sporthandeln. Profildivisionen utveckladesväl. Vi sätter vår rek. Köp under översyn. Vår positiva syn bör dock kvarstå till följd av den låga värderingen.

Att ligga fel i gungan och att inte inse fakta!

tisdag 19 februari 2008

OMX TERMINEN IDAG


Kolla rörelsen kl. 9.15!
Någon skulle ha några OMX-terminer "bäst möjligt". Terminen gick ifrån 964 till 994,5. På 994,5 var alltså terminen +4%. Fortfarande har ingen mackat (makulerat) avsluten.
Själv satt man med öppen mun och bara stirrade in i skärmen. Jag kan bara säga grattis till alla Er som hann sälja. Det är bra att ha reptilhjärna ibland.

CSFB -9,6%

Credit Suisse faller 9,6% i Schweiz. Imorse meddelade Credit Suisse att man tar nedskrivningar på 2,85 miljarder dollar. Detta till följd av omvärderingar av tillgångar kopplade till tillgångssäkrade värdepapper. I ett uttalande säger Credit Suisse att man har "identified mismarkings and pricing errors by a small number of traders in its structured credit trading business"

Några få trades som varit lite felprissatta = -18 mdr kronor

måndag 18 februari 2008

NY HAUSSE FOND FRÅN ROBUR

Swedbank Robur drar igång en ny fond. Och en ny avgiftsmodell. Performa Global kommer att ha en avgift som är helt kopplad till avkastningen. Fonden kommer att vara en global aktiefond, med målsättning att ge en positiv månadsavkastning samtidigt som den alltid är fullinvesterad i aktier.

Skall fonden ge en positiv månadsavkastning, när fonden alltid är fullinvesterad i aktier!? Snacka om att vara haussad. Går aktier alltid upp på månadsbasis? Frågan är också om Performa Global kommer att tillämpar den så kallade high watermark-principen. (Watermark-principen innebär att andelsägare endast erlägger prestationsbaserat arvode då eventuell underavkastning i förhållande till avkastningströskeln från tidigare perioder har återhämtats).

TRADING PÅ OBAMA VS CLINTON



Live uppdaterade kurser på Obama vs Clinton.

Just nu står Obama i 72,0% sannolikhet att bli demokraternas nästa presidentkandidat. Detta står i stark kontrast till Hillary Clintons 27,5%. Clinton har tappat 35 procent enheter från 6 februari tills idag.


En teknisk analys på valet skulle kanske se ut så här:
Clinton är nu inne i ännu en fallande trend efter den lägre toppen vid 70% den 1 januari i år. Den 24 januari skapades en lägre topp ännu en gång. Clinton bröt då sin stödnivå på 55%. Därmed förstärktes den negativa signalen ytterligare.
På RSI ser hon dock ut att bottna ur snart.







fredag 15 februari 2008

EN ANLEDNING TILL ATT VARA BULLISH


Swimsuit Issue Indicator för 2008.
När en model från USA beklätt omslaget för Sports Illustrated Swimsuit Issue så har S&P500 stigit med +13,9% i snitt. Så har det varit i 30 år. En modell från Europa på omslaget har S&P500 stigit med 12,7% i snitt.

Sverige har faktiskt en notering 1993 då Vendela Kirsebom var omslagsflicka. Det året steg S&P500 7,1%. Under snittet.

Bäst för börsen verkar det vara med en tjeckiska eller en tyska. Sex gånger har tjeckiskor gett börsen glädjeyra med +14,5 i snitt. Det var också en tjeckiska som fick har all-time-high med 34,1 % . Tyskan Heidi Klum har fått börsen att rusa till 26,7%.
Någon Latina skall man helst få slippa. Då har S&P sjunkit med snitt 11,8%. Bland dem är det argentinskan Yamila Diaz som har rekordet på
-23,4% år 2002.

ATT SNACKA UR EGEN POSSE


Det var delade meningar om Riksbankens höjning med 25 punkter av styrräntan i onsdags. Beskedet kom dock som en chock för alla i marknaden. INGEN hade räknat med en höjning.
Ändå påstår Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling att han (och alla andra fastighetsspekulanter med honom)legat helt rätt och att de minsann tyckte att det var ett väntat räntebesked.

"Att Riksbanken nu höjer räntan kommer endast att ha en marginell inverkan på bostadspriserna. Den svenska konjunkturen är fortsatt stark och många bostadsspekulanter har redan räknat in en höjning av räntan", säger Peeter Pütsep, vd på Svensk Fastighetsförmedling, i ett pressmeddelande efter Riksbankens besked.
Är man haussad så är man...

onsdag 13 februari 2008

THE SHOW MUST GO ON

Shortade en "gott och blandat påse" igår på stängningen. Blev rikligt belönad idag. En liten tröst här hemma liggande i fosterställning med kräksjuka.

Annars förstår jag att dagens två samtalsämnen måste vara Riksbanken och Bengt "en miljard fattigare" Ågerup.

tisdag 12 februari 2008

BUFFETT RÄDDAR VÄRLDEN!!!!!

VILKEN RÖRELSE! RAKT UPP!

BUFFETT SAYS PLAN WOULD COVER $800 BLN IN MULTICIPAL BONDS!

Warren Buffert återförsäkrar AMBAC, MBIA och FGIC!

SURT VAR DET I SVERIGE!

Orange: DAX
Svart: S&P 500
Blå: OMX

Man ser tydligt hur svagt Sverige (OMX) är mot DAX:en och S&P 500. OMX är ner nästan 25% från 1 år tillbaka. DAX är mer eller mindre oförändrad. Kul att man ser stoppen från Société Générale i chartet också.

SÅ LÄNGE MAN INTE SÄLJER ÄR DET INGEN FÖRLUST

Fondbolagens Förening är en branschorganisation med uppgift att ta tillvara fondspararnas och fondbolagens intressen. Fondbolagens förening bildades 1979.

Detta går att läsa på Fondbolagens Förenings hemsida:

-"Fondsparande är till för långsiktigt sparande och inte till för ”klipp”. Månadssparande är att rekommendera i alla lägen, menar Marie Lidgard. Det minskar risken att agera vid fel köptillfälle och ökar chansen att vara med från början vid en börsuppgång."

Försöker hon beskriva "snitta ner sig" metoden eller?

-"Vid börsoro är det viktigt att undvika panikförsäljning. En nedgång på börsen är ingen förlust, så länge man inte säljer andelar till lägre pris än vad man köpt dem för."

Det här påståendet är ju helt underbart! Så länge man inte säljer är det ingen förlust...
Kan man tilllämpa denna regel på Framfab, Icon, Cisl, VKG, Teligent etc? Påståendet har fått stor genomslagskraft i den svenska fondspararkulturen. Vem kan inte säga att de inte hört någon vän eller släkting yppa denna sköna mening?

GRATTIS CDV

Credit Agricole Cheuvreux (CDV) har de senaste 3 dagarna nettosålt 3,5 miljoner aktier på snittkurs 70,85 i Securitas! Idag kom rapporten. 68 kr senast -2,7% kl. 09.04.
Tur eller någon som är analysstark?

Nu med backspeglarna framme, så var det ingen bra försäljning precis.
Kl.14.00 SECU 73,25kr +4,7%

måndag 11 februari 2008

VILKEN VINNARE


(Inte ofta man får se Leif GW Persson med backslick!)

Några sköna citat från gurun Leif GW Persson om marknaden.

"Jag går en hel del på känsla. Att råvaror skulle gå bra kunde ju ett barn räkna ut för några år sedan. Om alla kineser ska köpa ett kylskåp ska det antingen rosta sönder eller målas med zink. Klart zinkpriset går upp då", men han konstaterade samtidigt att många råvaror började bli "uppblåsta".

Detta sa han till di i slutet av juli 2007 då zinkpriset stod i ca 3600 USD/ton. Idag handlas zinken i 2500 USD/ton!

Tydligen gillar också Leif G W att gå omkring med flera tusen kronor i fickan."Jag ville leva ett annat liv än mina föräldrar. Har du pengar kan du be folk dra åt helvete och man kan tacka nej till uppdrag och det gör jag"

En annan djävulsk bra trade förklarar han så här:

"Jag har inte handlat så mycket det senaste året, men jag köpte en obligation på tyska fastigheter, som släpat efter övriga Europa, som blev djävulskt lönsam. Den drog 20 procent på en månad och då sålde jag"

Sin egna bransch verkar han ha sin egna bestämda uppfattning om:

"En del deckarförfattare, som Läckberg, håller samma litterära kvalitet som en novell i Min Häst. Klart det finns duktiga författare som sitter på kammaren och får magsår när de skriver bra och inte kan försörja sig på det."

OM 3,5 MILJADER ÄR DET FÖR SENT

En stor, blinkande räknare med siffror som i rusande fart räknar upp till 3,5 miljader och samtidigt basunerar ut "Om 3,5 miljader är det försent". Det är vad man möts av när man kommer in på Davegårdh & Kjälls hemsida (http://www.dkfonder.se/). Min första reaktion är förvåning. Hemsidan ska marknadsföra en hedgefond. Hedgefonder bör och brukar behålla en viss uns av seriositet, om inte annat så av ren självbevarelsedrift.

Jag läser med höjda ögonbryn vidare då de slår sig för bröstet och beskriver sitt "unika" förvaltarconcept:

"... En viktig del i jakten på undervärderade aktier är därför att följa det dagliga nyhetsflödet och identifiera vilka nyheter som har betydelse för enskilda företag."...

Och dravlet fortsätter. Den ena gamla självklarheten efter den andra läggs fram som om det vore nya, egna ideer. Som om de hade uppfunnit hjulet! Att jämföra bolagens nyckeltal med konkurrenternas verkar de på fulla allvar tro att ingen annan gör:

"... Denna fördjupning sker med hjälp av årsredovisningar, delårsrapporter, pressreleaser, analyser från banker och fondkommissionärer. Vi jämför bolagets nyckeltal med konkurrenternas och försöker bedöma kvaliteten på ledande personer inom bolaget."

Om nu verkligen Davegårdh & Kjäll ser förmågan att följa det dagliga nyhetsflödet och kompetensen att fördjupa sig i årsredovisningar och delårsrapporter som något innovativt, unikt och högt avancerad så kan deras affärsverksamhet endast rikta sig till en kundkrets som anser detsamma. Frågan är om individerna i denna kundkretsnisch, också har 3,5 MILJADER att slänga upp i en hedgefond.

De skall dock ha cred för att de har insett att man kan låna ut sina aktier för att öka avkastningen och att de lyckades roa mig när inget hände på marknaden.

fredag 8 februari 2008

VARFÖR MARKNADEN ÄR NER!

Två rykten som har fått ner marknaden idag!

Första ryktet är att en hedgefond bett Goldman Sachs om ett riskpris på en hel kreditportfölj värd 10 miljarder EUR!

Andra ryktet är om en "bail out" av Westdeutsche Landesbank.
RTRS-WESTLB SAYS TO PUT 23 BLN EUR OF ASSETS INTO SPECIAL VEHICLE

LEVER DESSA PERSONER!?


Klicka på tabellen för att få en klarare bild av läget.

Så här beskriver Dagens Industri Scorkungen :
"Riskspridning har inte varit något ledord för Mattias Fridh som har lagt halva sina tillgångar i uranbolag, guld och råvaror, däribland Ur Energy, Liberty Mines och Tara Gold. "
Och D.I fortsätter:
"För 2007 fortsätter Mattias Fridh på det inslagna spåret. Hans varmaste rekommendationer får bland annat de Kanadanoterade bolagen UR Energy, SXR Uranium, Energy Fuels och Liberty Mines".
Från deras varmaste rekommendationerna... övergår vi nu till den bistra verkligheten:
UR Energy -50%, Energy Fuels -77%, Liberty Mines -54%.
Alla ovan talar om " ett hårt slit och mycket analys som ligger bakom framgångarna."
Min stilla fundering om deras analys är -Vad har dessa personer för edge på analys i uranbolag i Kanada?

NER EN JAMES BOND!

Fy f** vad Sverige är svagt. Ner en "James Bond" (-0,07%)!

LÅNGBYXORNA PÅ!

Då var det bara att ta på sig långbyxorna. Lång är ordet.
Efter att marknaden har handlats svagt denna vecka, -5% tills idag, kommer vi att få en stark avslutning. Man skall komma ihåg att OMX är -14% i år och att DAX indikerar en öppning på +1,0%. USA börserna steg på bred front igår. Ryktet i USA igår var att de räknat "fel" på ISM Services siffran som kom i tisdags.

torsdag 7 februari 2008

EN ANNAN TOPP INDIKATOR!

2007-10-31
Nätmäklaren Nordnet gör det lättare att belåna aktier, fonder och andra värdepapper. Aktier kan belånas hårdare och kunder får också låna till konsumtion. Belåning för ren konsumtion uppmuntras.

– "Våra kunder är pålästa, har god riskspridning och är aktiva, så jag är inte orolig", säger Victoria Thore, Sverigechef på Nordnet.

– "Historiskt sett har vi också haft mycket små kreditförluster. Kunderna har goda marginaler i sina portföljer". Även när man har 100% uranaktier i portföljen!?

Dagens Industri 2008-01-21.
Nätmäklarna tvångssäljer spararnas portföljer. Det sura börsklimatet fortsätter tvinga placerare till att sälja aktier. Bara hos Avanza är cirka 500 sparare överbelånade varje börsdag.

DRÖMMARKNAD

"Positivt att börsen backar". Riskkapitalisterna gråter inte över börsens nedgång. Tvärt om bäddar den för fina business. "Då sjunker priserna på bolag", säger Harald Mix, partner på Altor.

Även Gardell har varit ute tidigare och sagt -"För oss är det en spännande marknad. Det är en bra aktivistmarknad, värderingarna har kommit ner, nu blir det mera fokus på värdeskapande och förändringsbenägenhet. För oss är det här en drömmarknad"

Det gäller att hålla skenet uppe! Har inte priserna på Lindorff och AGR också sjunkit? Förvisso har Harald SIZE på sidlinjen (ligger ej full investerad).
Cevian kanske tycker att Volvo i 83 kr är en dröm. För mig är det en mardröm!

EN BILD SÄGER MER ÄN 1000 ORD


HÖGKONJUNKTUR!?
Det roliga med bilden är också att den är tagen i början av juli . OMX toppade på 1321,56 den 13 Juli. VILKEN TOPP INDIKATOR!

DET ÄR BARA ATT TA AV SIG HATTEN!

Nikkei +0,8%. Nasdaq terminen -0,8%. DAX indikerar bara ner 0,6%.

SEB vilken rapport! ENORM! Det är bara att ta av sig hatten. Bra jobbat Annika.

Hade ställt in mig på att torska deg idag. Långade styrka igår på callen. Det blev inte den bästa REM-sömnen precis. USA marknaden dog och Cisco handlades ner 8% i efterhandeln.

onsdag 6 februari 2008

CISCO -8,0% I EFTERHANDELN

Dow Jones -0,5%, S&P500 -0,8%, Nasdaq Comp -1,3%, DAX-terminen -1,2% (från stängningen).

Fed-chefen i Philadelphia Charles Plosser var ute och snackade ner marknaden. Han menade att man inte kan vara säker på att minskad tillväxt innebär att inflationshotet försvinner. No shit!
Han sa även"never say never" om ytterligare räntesänkningar.

Som om detta inte räckte. Cisco kom efter stängning med en bedrövlig rapport. -8,0% i efterhandeln! QQQ -1,3% till i efterhandeln.

ZIMBABWE INDUSTRIAL INDEX


High: 2.711 MILJADER. Snacka om bull market! Inte så konstigt när man har hyperinflation på ca 66000%. Eller som en invånare i Zimbabwe konstaterade. "A single banana costs 15 times more than I paid for my four-bedroom house".

MASKINOPERATÖR OCH SKEPTISK

VAR ÄR SSAB!?

Rapporten skulle komma vid lunchtid! Klockan är nu 12.48.
De skall ha press- och analytikermöte kl.13.30!

I VÄNTAN PÅ SSAB

Rautaruukki (RTRKS) har redan kommit med sin rapport idag. Öppnade ca -16%.
Kolla trenden! -6% nu. Kommer SSAB göra något liknande?
Ett resultat f. skatt på 2.153 mkr är förväntat i Q4. Man kanske skall prova byta Q3 mot Q4 på hemsidan... det hade funkat förra rapporten!

REKORDMUTOR I BANGLADESH

En anställd vid Bangladeshs största statliga gasleverantör, Titas, påstås ha tagit mutor motsvarande över 900 miljoner kronor under loppet av tolv år. Mannen hade en månadslön på drygt 3000 kronor.

Den utpekade mannen har annonserat i bangladeshisk press för att avvisa anklagelserna. Att han är förmögen beror på att han gav sig in i textilbranschen efter att ha lämnat gasbolaget, uppger han.

Tidningen Ittifaq har porträtterat ytterligare tre personer med blygsamma positioner i gasbolaget som blivit mångmiljonärer, bland dem en receptionist som numer äger fastigheter och hyreshuskomplex i Dhaka.

Hittills har omkring 2000 anställda anklagats för att utnyttjat sina positioner i bolaget till att ta mutor. 127 anställda har enligt uppgifter i januari gått med på att betala tillbaka motsvarande totalt 370 miljoner kronor. Nästan 80 procent av företagets 2800 anställda är korrupta. De har köpt lägenheter, fabriker, mark och affärer för de stulna pengarna.

Källa: TT-AFP

BAISSE!

Nikkei -4,7%, HangSeng -5,4% DAX-terminen indikerar en procent ner.
OBS utdelning i Astra Zeneca idag, ca 8,6 kr.

tisdag 5 februari 2008

20 MILJONER ERIC PÅ 13,59 KR

DJIA -2,9%, S&P500 -3,2%, COMPX -3,0%, DAX-terminen -0,8% (efter stängningen).

Vi kanske inte får en fullt så blodig dag imorgon trots allt. QQQ handlas upp 15 cent i efterhandeln +0,34%. AZN och Ericsson oförändrade från våran stängning. Plus STOR lappning i Ericsson i efterhandeln! 2.000.000 aktier på $21,0735 (20 miljoner st på 13,59 kr).

Viktigt för Asien. USDJPY 106,77.

SANT!!!

SANT!!! RAKT NER!!!!
Sjukt rykte att ISM Services har läckt. 44,6

ASTRAZENECA


Intressant chart! Man brukar ju säga att charten aldrig ljuger. I så fall ser AZN ut som "en rund miljon".

ARE YOU LONG BECAUSE YOU'RE BULLISH OR ARE YOU BULLISH BECAUSE YOU'RE LONG?

Maxim Barsky VD för West Siberian anser att aktiekursen är undervärderad.
Det sa han under en telefonkonferens 2008-01-15.

Maxim Barskiy förvärvade i början av oktober via bolag 1.402.000 aktier i West Siberian Resources, där han är vd och styrelseledamot. Efter transaktionen har han via bolag 178.642.208 aktier samt 13.664.000 teckningsoptioner.

ARE YOU LONG BECAUSE YOU'RE BULLISH OR ARE YOU BULLISH BECAUSE YOU'RE LONG?

CISL GRUPPEN


Så var sagan slut...
Jag undrar vad "killen" Jack Alexander skulle säga om det här!


LYXGNÄLL

Lennart Björk, Gants styrelseordförande och storägare, säljer sina aktier motvilligt till Maus Frères. Björk kvarstår som ordförande och kommer att stanna i bolaget tills de "bär ut honom".

Lennart Björk får ca 900 miljoner kronor för sin aktiepost.

Har han sett vilken slakt det har varit i retail aktier den senaste tiden?

måndag 4 februari 2008

SWEDISH MATCH

Vilken rörelse i SWMA!
Rykte att ALTRIA skall bjuda 190 kr....

HEDGEFONDER I JANUARI

Värdeutveckling, % Jan
Archipel -0,2
Avenir -1,6
Futuris 9,3
Helios 2,6
Lynx 6,2
Manticore 0,3
Nektar 4,1
Zenit -2,2
Tanglin 2,6
Ram One 0,3
Consepio 14,8 (t.o.m 15 jan, fd Pecunia)

Snyggt av Futuris att "snurra på peruken" (gå ifrån att vara delta lång till att bli delta kort). +9,3% i Januari. Nektar och Lynx levererar som alltid.

THERE IS A USE FOR FLOOR TRADERS AFTER ALL!

16 FEB 2005
Protesters with foghorns and whistles burst into the International Petroleum Exchange on Wednesday, disrupting oil trading in the world’s second largest energy futures market on the day the Kyoto Protocol on global warming came into force.

The invasion into the trading pit by about 35 demonstrators forced the exchange to suspend open outcry trading for more than an hour.

But they were not prepared for the oil traders who "kicked and punched them back on to the pavement."

Greenpeace executive director Steven Tindale said traders tried to force several of the protesters out of the trading pit.

“We were nonviolent and peaceful and we made it clear that’s what we were there for, but there were quite a few blows raining down on our heads,” Tindale said.

“They pulled a metal bookcase down on our heads. They were trying to use that to push us back out so that was the moment we decided to retreat for everyone’s safety.”

One protester was injured. He was treated at the scene before being taken to hospital.

"We bit off more than we could chew. They were just Cockney barrow boy spivs. Total thugs," one protester was reported saying.

Another demostrator was reported saying "I took on a Texan Swat team at Esso last year and they were angels compared with this lot."

BROKER FIGHT

SCANIA A-B SPREADEN

Så här kan det gå när Fritz skall ha A-aktier och det inte finns några aktielån.
SJUKT!

söndag 3 februari 2008

BIRGER SCHLAUG OM STUREPLAN

Det finns ställen på jorden där man inte vet om man skall skratta eller gråta. Stureplan i Stockholm är ett sådant ställe.

Att slå sig ner på ett fik på den platsen, hålla ögon och öron öppna, är en stor tragikomisk upplevelse.

Här, i champagnegettot, finns nämligen de mest osannolika figurer som kan beskådas i detta land.

Snorvalpar och nyrika glin som med föraktfull min uttalar sig om bönder, hemvårdare, kassörskor, småföretagare och andra som utgör grund för att samhället skall fungera. Begåvade? Det vete sjutton. Nog bara begåvade med ett tillgjort överklassflin som gör att de påminner om herr Andreas Blek af Nosen i Shakespeares Trettondagsafton. Eller så.

Samtidigt är de ganska näpna. Förhållandevis ofta är de finans- och aktieanalytiker. De tjänar miljoner på att låtsas begripa sådant som de flesta inser är rena rama hokuspokus.

Vad är då en finans- och aktieanalytiker? Jo, det är en sorts mäklare. Inte sådan som kränger hus med sjöutsikt (om man lutar sig ut från fönstret) och charmig veranda (som behöver totalrenoveras) utan sådana som kränger aktier och fonder. De tillhör finanseliten. Och har ofta miljonlöner.

Bara i Stockholm finns det nästan 250 stycken av denna art. Jo, ni läste rätt. Det finns nästan 250 personer som ägnar sig på heltid åt detta bisarre yrke. För 20 år sedan fanns inte yrket. Deras huvuduppgift är att tala om huruvida man skall sälja eller köpa aktier.

Hur ofta har analytikerna rätt i sina prognoser om aktiers uppgång och nedgång? Ungefär hälften, säger en av analytikerna på ett av de större analyshusen. Jaha. Lite bättre än att spela tärning eller singla slant, betydligt sämre än meteorologernas väderprognoser.

Ofta rekommenderar analytikerna att man skall köpa. Varför? Jo, de analytiker som rekommenderar att man skall sälja en aktie från ett företag riskerar att inte få några framtida uppdrag från det företaget. De riskerar också att inte få någon underhandsinformation från det företag man skriver ner. Förtal? Knappast det berättas ju i Svenska Dagbladet

Finansmarknadens analytiker saknar intresse för moraliska frågor, berättar man vidare. Detta är ett visst problem.

Man kan beskåda detta problem om man strövar runt en stund kring Stureplan. En teaterscen där åtskilliga nollor placerar en etta framför sig och ger sken av att vara värdefulla. Förr kunde man åka till Kivik marknad för att se gycklarna - nu räcker det med att ta en tur till Stureplan.

Källa: http://schlaug.blogspot.com/

lördag 2 februari 2008

DAGENS VETEKRANS

Dagens vetekrans skickar jag över till Goldman Sachs (GSI) kund. När Microsoft bjuder 31 dollar per aktie för Yahoo står han kvar dold och säljer TradeDoubler på låga nivåer (132-135 kr). TACK!

1 FEB. VILKEN TRADINGDAG!

Någon skriker -"BUD PÅ YAHOOOOOO". Marknaden tokrusar! Nasdaq terminen gör en enorm snabel upp till 1875. Osannolika 30 punkter upp på några minuter. Grisbanken (Swedbank) går ifrån 164,5 kr till 168,5 kr. Lemmen (LM Ericsson) dras från 13,95 till 14,25.

Jag dubbelklickar på ALLT. I frenesi. Här gäller det att få in så mycket stocks man kan orka bära.
Kl. 14.30 Nonfarm Payrolls. Bassie! "Upp som en sol, ner som en pannkaka".
Kl.16.00 ISM index 50,7. Rakt upp!
Vilken dag, Puh. Tid är pengar och jag hann inte ens gå på toaletten.

fredag 1 februari 2008

JACK "OBEROENDE VÄRDERARE" ALEXANDER


051228 Börsvärde 1,3 Miljader kronor

060409 Börsinsikt anser att aktien borde värderas betydligt högre än idag och sätter en riktkurs för CISL på 50 öre. Tidningen anser att La Jolla kan vara värt två miljarder kronor. Faller La Jollas satsning på den nordamerikanska casino marknaden väl ut kommer värdet på bolaget att vara betydligt högre.

070502 Affärsvärlden börjar granska turerna i CISL.

070529 CISL Gruppens styrelse kommer i slutet av nästa vecka kunna offentliggöra en indikation av värdet på intressebolaget La Jolla Gaming, från en oberoende extern värdering.

060708 CISL Gruppen har nu genomfört en oberoende värdering av La Jolla Gaming. Värdeutvecklingen på innehavet sägs uppgå till närmare åtta gånger, 240 miljoner kronor, på investeringen som är upptagen till 30 miljoner kronor i CISL:s balansräkning.

Vem är nu denna oberoende värderare?

Enligt CISL-chefen Kenth Söderström beskrivar han den oberoende värderaren som -"En kille som heter Jack Alexander som har varit i branschen i 45 år ungefär och är ett välrenommérat namn i finans-USA. Han är också en kille som kan vara oss behjälpliga i en process med notering av det amerikanska intressebolaget som vi befinner oss i." Observera att han sa "kille".

Ett dokument som Affärsvärlden tog del av senare lär han ha studerat på University of Texas School of Business 1949-1951. "Killen" är alltså runt 80 ÅR. Vad kan en 80 årig om internet och casinoverksamhet? Hela namnet på bolaget var också United Investment Bankers & Horse Transport...

GENI ELLER INDUSTRIRIDDARE?



Redarkungen Sten Olsson har iallafall sin bestämda uppfattning.
-"Vi kan aldrig göra kapitalmarknaden immun mot finansiella turister."

Framtiden lär utvisa om Sten har rätt. Om det blir så att Gardell "dansade en sommar".

Industririddare: Person som skaffar sig sitt uppehälle genom knep och bedrägerier av olika slag, spekulationer och dylikt, allt under det att han söker upprätthålla skenet av att vara en hederlig karl och gentleman. (Källa: Svenska Akademiens ordbok).