onsdag 30 april 2008

AMERIKANSKA FONDFÖRVALTARE ÄR BULLISH

Nedan följer en sammanställning av Barron's undersökning av amerikanska fondförvaltares syn på marknaden. 55% anser att marknaden är undervärderad. Bara 10% tycker den är övervärderad.
Klicka på tabellerna för att få en bättre överblick.




7% är very bullish och hela 43% är bullish. Bara 12% är bearish. Ingen är very bearish.
S&P500 stängde 1390 i tisdags. De som svarade att de var bullish på marknaden tror i snitt att S&P500 står i 1429 i slutet av året och 1506 halvåret 2009. Alltså tror de som är bullish att marknaden bara skall upp 2,8% i år. Inte så jätte bullish enligt mig. Oljan, guldet och U.S Treasuries är förvaltarna baissade på.




Hela artikeln och undersökningen (6 sidor) hittar du på: http://online.barrons.com/article/SB120916344041346031.html

ÄNNU EN GROSSE SÄLJSNURRA I SANDVIK

Den här gången är det UBS som har en gigantisk säljsnurra i Sandvik. Som vanligt säljer den konstant på fel nivåer. När någon slår bidet, säljer den direkt på nästa bid. 1,4 miljoner aktier har säljsnurran sålt på bara 2 timmar.

HUSPRISUTVECKLINGEN I USA


Sedan toppen våren 2006 är prisfallet fram till februari i år mer än 13% i nominella termer, enligt S&P/Case-Shillers husprisindex. Och bara i februari föll priserna i några av USA:s största städer med över 4%. Värst var San Francisco med -5,04%. I Las Vegas har priserna fallit med 23% på ett år.


30 APRIL

Idag kommer preliminära siffror för BNP i USA första kvartalet kl.14.30. Förväntningarna ligger på att BNP växer med 0,5 %. Det innebär att USA ännu inte befinner sig i recession, eftersom det krävs två kvartal i följd med fallande BNP.
Annars är Chicago PMI (kl.15.45 förv. 47,5) och Fed's räntebeslut kl.20.15 de viktigaste händelserna idag.

tisdag 29 april 2008

MERA BAISSE OM USA:S BOSTADSMARKNAD

Från Reuters:
Countrywide Financial Corp
35.88% of borrowers with subprime home loans were behind on payments at end of March, up from 33.64 percent at year end.
9.27 % of all borrowers with home loans were behind on payments at end of March, up from 8.64 percent at year end.

BOSTADSUTMÄTNINGAR I USA +112%

Antalet utmätningar hos amerikanska husägare steg kraftigt under första kvartalet 2008, vilket innebär att antalet utmätningar har stigit sju månader i rad.
Antalet utmätningar uppgick till 649.917 under första kvartalet, upp 23% från fjärde kvartalet och 112% jämfört med första kvartalet 2007.

1,7 miljoner hem ligger nu ute till försäljning. Dessa hittar du på http://www.foreclosure.com/
Det är bara att ta in något Chateau.

29 APRIL

Fortsatt fokus kring kvartalsrapporter. I Sverige kommer bland annat Nordea, Sandvik, SAS och SCA. I Tyskland kommer spännande bankrapporter då Deutsche Bank, IKB och BayerischeLB ska berätta hur mycket pengar de har förlorat under det senaste kvartalet. IKB toppar den föga hedrande ligan vad gäller kreditförluster som andel av en årsomsättning. Utan delstatlig uppbackning kunde sagan ha varit zu Ende.

måndag 28 april 2008

VART ÄR VÄRLDEN PÅ VÄG?


Chartet visar terminskontraktet för Rough Rice (RR K8). Priset har stigit med nästan 70% på tre månader. I Thailand, som är världens största exportör, gick priset på ris i veckan för första gången över 1 000 dollar per ton. Det betyder att priset trefaldigats på ett år. Lagren av ris i världen uppgår för närvarande till runt 72 miljoner ton, den lägsta nivån sedan 1976 och tillräckligt för att täcka cirka 17 procent av den årliga konsumtionen i världen.
Och hamstringen av ris har fått följder till och med i USA. Där begränsar nu Sam's Club, en gren av Wal Mart, kundernas inköp till högst fyra påsar vid varje tillfälle.


Trodde aldrig man skulle få se sovjetiska brödköer i USA för att få köpa ris.

JEROME KERVIEL HAR NYTT JOBB


Jerome Kerviel har börjat jobba igen. Han har fått anställning på en technology-consulting firma vid namn LCA utanför Paris.
“He’s not a star. He wants a normal life,” säger Christopher Reille (Jerome Kerviels ombud). Kerviel’s nya chef på LCA, Jean-Raymond Lemaire tillägger “He’s here to work, you have to respect that.”

Vi får se om det går bättre den här gången. Societe Generale förlorade ju bara 7,2 miljader dollar.

LÅNGKONJUKTUREN LURAR RUNT HÖRNET

källa: Nordea

INTE SÅ MYCKET CONFIDENCE


Historiskt chart över Consumer Confidence (Michigan index) i USA. Consumer Confidence befinner sig nu på de lägsta nivåerna sedan 1982. Det röda i chartet visar när aktiemarknaden befann sig i bear market. Intressant är att se att Consumer Confidence var mycket högre under bear marknaden 2000-2002.
källa: Bespoke Investment Group

fredag 25 april 2008

DAGENS CITAT

Gunnar Ek om Ericsson idag till Dagens Industri.

"De stora spekulanterna manipulerar småspararna på börsen".

"De kortsiktiga aktörerna som kör kursen har satt i system att utnyttja den svenska aktiemarknaden. Det är hemskt att se hur man spelar på den svenska börsen och kör ut småspararna"

och han fortsätter "Jag beklagar alla småsparare som låtit sig påverkats och sålt till låga priser. Det är synd om dem."

Har han någon koll överhuvudtaget? Han ska vara bolagsbevakare i Aktiespararna.

FÖRSÄLJNING NYA BOSTÄDER I USA

Historiskt chart från 1964 över försäljning nya bostäder i USA. Den kraftiga nedgången startade 2005. Kan man dra några paralleller till Sverige? Kanske kan vi se det på JM.




25 APRIL

Rapporterna fortfarande i fokus.

Dagens makrosiffra är Consumer Confidence (Michigan index) kl. 16.00 från USA. Enligt den preliminära Michigan index är konsumentförtroendet nere på de lägsta nivåerna sedan 1982. Förväntningarna är 63,2.

torsdag 24 april 2008

RATOS MOT INDEX

Svart: Ratos
Blå: OMXS30

Ratos med stekarn Arne Karlsson är upp mer än 350% (exkluderat alla utdelningar) på 5 år. Det kan jämföras med index (OMXS30) som bara är upp cirka 105% på 5 år. Snacka om att outperforma index. På sex månader har Ratos outperformat index med 37%. Det sjukaste med Ratos är att bolaget nu handlas med cirka 40% substanspremie (enligt Carnegie). Ratos har även en exponering mot bygg och industri med 47%. Bygg har ju inte heller rosat marknaden, men det är inget Ratos känner av. Nu ska i och för sig Arne försöka sälja Hägglund Drives. Analytiker värderar Hägglunds till mellan 4,5 och 5,0 miljarder kronor på skuldfri basis.

Gekko har satt ner Polisfoten. Hit men inte längre! Nu är man kort Ratos.


KONJUNKTURBAROMETER

Enligt Svenska Pantbanker har lånen ökat med 10% första kvartalet 2008 mot föregående kvartal förra året. Det måste var en enorm bra konjukturbarometer.

Sedan kan man diskutera synen på skuldfälla. Pantbanken Sveriges vd Peter Sundström har sin syn på skuldfälla.
- "Snittlånet hos oss ligger på 3 500 kronor under en månad och kostnaden ligger då på knappt 200 kronor. Det är snabbt och enkelt sätt att låna av en pantbank och du riskerar inte att hamna i en skuldfälla",

Har man inte hamnat i en skuldfälla om man måste gå till Pantbanken?

24 APRIL

Dagens viktigaste statistik i Europa blir Ifo från Tyskland kl. 10.00.
Ifo visar på hyggligt förtroende i tyska näringslivet vilket också framgick av gårdagens siffror från PMI. Indexet har stigit tre månader i rad. Förväntat är 98 på Ifo expectations och 104,3 på Ifo main.

Dagens statistik från USA väntas ge en blandad bild. Nyanmälda arbetslösa kl. 14.30 (förv. 375k) indikerar en svag arbetsmarknad, försäljningen av nya bostäder kl.16.00 (förv. -1,7%) sätter nytt bottenrekord i denna cykel men orderingången på varaktiga varor kl. 14.30 (förv. 0,0%) återhämtar sig något.

onsdag 23 april 2008

TUNNELSEENDE!?

I dag lämnade Riksbanken räntan oförändrad.

Riksbanken uttalade sig även negativt om ekonomin. Den höga inflationen anses vara ett större hot mot ekonomin än vad en eventuellt sämre konjunktur på grund av finanskrisen i USA åstadkommer. Riksbanken skriver till och med upp inflationsprognosen för nästa år. Stigande energi- och livsmedelspriser gör att inflationen är hög och väntas bli något högre nästa år än vad prognosen visade i februari. Den lägre tillväxten som Riksbanken ser framför sig kommer att orsaka högre arbetslöshet framöver.

Men fastighetsmäklarna tolkar detta annorlunda.

Peeter Pütsep, vd på Svenska fastighetsförmedling bekräftar bilden av en stabil bostadsmarknad med priser som pekar svagt uppåt.
"Den oro som tidigare funnits hos bostadsspekulanter gällande ränteutvecklingen har gradvis avtagit. Istället är det utbudet av bostäder och hur konjunkturen och arbetsmarknaden utvecklas som sannolikt kommer att avgöra vad som händer med bostadspriserna", skriver Peeter Pütsep i en kommentar.

Även Per Johnler, vd på Fastighetsbyrån har en positiv syn på fastighetsmarknaden. "Oro är inte bra för fastighetsmarknaden. När räntan ligger still oroar sig människor mindre"
På grund av den bostadbrist som råder i landet emotser han svagt stigande priser på bostäder. Den prisbilden kommer att stärkas allt eftersom räntan ligger still och räntebanan är oförändrad.

JU VILDARE FEST DESTO KRAFTIGARE BAKSMÄLLA

Från sitt high den 16 Oktober är Kina, Shanghai Composite, ner 49,2%. Nedgången är den största i kinesisk börshistoria. Nedan visas hur länge och hur stora de senaste bull och bear marknaderna varat. Snittet på en bull marknad är 101,17% och den har varat i 320 dagar respektive för en bear marknad -32,91% och varat i 166 dagar. Det intressanta är att bull marknaden som avslutades i Oktober varade i 827 dagar och performade 502,28%. Den nuvarande bear marknaden har hållit på i 185 dagar. Den senaste bull och bear marknaden är alltså större än snittet.

Sammanfattningsvis kan man säga "Ju vildare fest desto kraftigare baksmälla".






23 APRIL

Ingen makrostatistik från USA idag. Från Europa kommer EMU:s PMI kl. 10.00 (förv. 51,5) och Industriorder kl. 11.00 (förv. -0,4%).
Annars är ett fortfarande störst fokus på kvartalsrapporterna.
EUR/USD har noterats på nya rekordnivåer, över 1,60. Förstärkningen kom efter att bla ECB-ledamoten Noyer sagt att ECB kan behöva höja räntan för hålla ned inflationen.

tisdag 22 april 2008

AKTIEBLOGGAR PÅ REDEYE

Redeye har en sektion på sin hemsida där olika personer får aktieblogga om aktier. Redeye beskriver tjänsten enligt följande. "Gör bättre aktieaffärer", "Dela med dig av dina värdefulla kunskaper". Bland dessa personer återfinns bl a Löparn. En annan är Oskar Fredrik Renvall som arbetar med PR Kommunikation. Hans placeringsfilosofi är genialisk. "Det lönar sig att hitta rätt aktie"

Länk till bloggen: http://www.redeye.se/profiler/11809/oskar-fredrik-renvall

VINSTFÖRVÄNTNINGARNA SÅ HÄR LÅNGT

Nedan visas ett diagram hur många bolag som rapporterat bättre vinster än förväntat första kvartalet. Runt 200 bolag har rapporterat Q1 i USA tills idag. Av dessa har 57% slagit analytikernas estimat. Det är bara 1998 (53%) och 2001 (55%) som relationen var lägre. 2000 visade 71% av bolagen bättre vinster än analytikernas estimat. 2002 var bästa rapportperioden för första kvartalet med 72%.

BANKERNA I USA

Det är inte bara de stora bankerna i USA som har problem.
De små regionala bankerna kraschar även de. Bara igår:
Colonial BancGroup -12,2% (-65% på ett år)
First Horizon National -9.4% (-71% på ett år)
Sovereign Bancorp -9.3% (-66% på ett år)

Som Alan Lancz, president of Alan B. Lancz & Assoc sammanfattade det till Wall Street Journal “We have a slew of regional banks where it’s just impossible to ascertain the assets, and that’s why these things are coming in at such heavy mark-downs”

Nedan visas Bank Indexet, BKX, (gul linje) i USA mot S&P500 (röd linje). Bankerna har varit riktiga surdegar.



22 APRIL

På dagens relativt tunna makro agenda står data över amerikanska bostadsmarknaden i centrum. I USA steg försäljningen av hus på andrahandsmarknaden i februari för första gången på sju månader. Det fick vissa bedömare att tro att botten är nådd. Existing Home Sales kommer kl.16.00. Förväntningarna är 4,90 miljoner respektive -2,4%.

Annars står rapporterna i fokus. I dag kommer Alfa Laval, Autoliv, MTG, Millicom och SHB.

måndag 21 april 2008

BRUTAL START FÖR HEDGEFONDERNA 2008

Nedan följer performance för olika hedgefonder för första kvartalet. Hedgefonderna i kategorin Equity Short Bias har performat, inte helt oväntat, bäst första kvartalet +12,44%. Sämst har Healthcare & Biotechnology varit -9,83%.


BEARISH

Barron's Magazine har intervjuat 5 topp hedgefondförvaltare om vad de tror om USA marknaden. En gemensam nämnare är att alla är baissade.

James Melcher (Balesta Capital Partners - annualized 3-year performance of 49%) "remains a bear because he thinks more bad news will come out, possibly in the credit-default swap marketplace, owing to the confusing array of huge cross-pledges big institutions have made", "I fear it's going to get worse before it gets better".

Philip Falcone (Harbinger Capital Partners Flagship - annualized 3-year performance of 44% ) "is retaining his short position in financial stocks, because he thinks market enthusiasm triggered by aggressive Fed action is overdone",

John Burbank (Passport II Global - annualized 3-year performance of 66%) " is not enthusiastic about US markets",

Andrew Redleaf (Whitebox Hedged High Yield - annualized 3-year performance of 21%) " The stock market is set for a long decline, which many investors will refuse to acknowledge until it is to late".

Marko Dimitrijevic (Everest Capital Emerging Markets- posted a 23.10% annualized three-year return.)

Hela artikeln finns på: http://setup2.barrons.com/article/SB120795389260809035.html?mod=rss_barrons_funds/Q_and_A

OLJAN I 117 DOLLAR/FATET


Light Crude Oil står nu i 117 dollar/fatet. Och priset bara fortsätter upp.
Kina, Indien, Ryssland och Mellanöstern kommer nu att konsumera mer olja än USA. I år förväntas dessa länder konsumera 20,67 miljoner fat/dag enligt IEA (International Energy Agency).

S&P500 ÖVERKÖPT RESPEKTIVE ÖVERSÅLT

47,8% av bolagen i S&P500 handlas nu på överköpta nivåer enligt modellen att en aktie blir överköpt eller översåld om den avviker mer än en standardavvikelse från sitt 50-dagars glidande medelvärde. Grön linje representerar överköpta aktier. Röd linje översålda aktier.

Som chartet visar har inte lika många bolag på S&P500 varit så överköpta sedan nedgången i Oktober. Bara 10% av aktierna i S&P500 är översålda. Avståndet mellan grön linje (överköpta) och röd linje (översålda) är dock inte historiskt stort. Så vi har ingen extremt överköpt marknad.



källa: Bespoke Investment Group

21 APRIL

Ingen statistik idag. Dock börjar rapportperioden på allvar nu. I dag kommer Bank of America, Eli Lilly, Merck och Texas Instruments. Alla före USA-börsernas öppning.

En ökade riskaptit har präglat marknaden den senaste tiden. Detta har lett till stigande börser och räntor som följd. En svensk 2-åring har stigit med drygt 30 räntepunkter den senaste veckan och en amerikansk motsvarighet med drygt 40 punkter. De asiatiska börserna har samtidigt återhämtat sig kraftigt och ligger nu på den högsta nivån på sju veckor.

fredag 18 april 2008

RÄNTAN GÅR SKY HIGH


Räntorna går rakt upp. Chartet visar Stob 3-åringen på 10 dagar. Bara idag är den upp 11 punkter till 4,08%.

DAGENS INDUSTRI HAR GJORT DET IGEN

Rubriken lyder: Här är börsens billigaste bolag
Och artikeln fortsätter "De har inte varit så här låga på femton år. Här är de mest attraktiva aktierna just nu."

Helt förvånande för DI är att fastighetsbolagen har lägst p/e-tal. Sagax 1,34, Balder 1,41 och Klövern 2,27 etc.
Man kan inte värdera fastighetsbolagen på p/e-talen. Speciellt inte när fastighetsbolagen har stora reavinster på engångsförsäljningar. P/E-talen blir då helt missvisande.

HEDGEFONDER I APRIL


Det är bara Archipel som har performat bra de två första veckorna i April. Många hedgefonder har börjat April på minus, bl a Manticore -2,5%, Futuris -1,3%, Lynx -1,2% och Lannebo Alpha -1,2%. Zenit, Lannebo Alpha och Manticore är nu minus på året.

OCH STORSTEKARNAS AKTIEINNEHAV

Nedan följer John Paulson (Paulson & Co), George Soros (Soros Fund Management) och James Simons (Renaissance Technologies) aktieinnehav den 31 december. De är ej redovisningsskyldiga att redovisa sina kortben (korta positioner). Soros har två stora surdegar i fonden. Bluefly -52,3% och Inverness Medica -43,5%. Simons med hedgefonden Renaissance Technologies var lång Nokia över årsskiftet.




källa: Bespoke Investment Group

18 APRIL

Dagens agenda är relativt tunn. Den viktigaste siffra blir kvartalsrapporten från Citigroup.
Frågan är om de subprimerelaterade avskrivningar håller sig inom rimliga gränser.

torsdag 17 april 2008

STORSTEKARE


Hedgefonds gurun John Paulson (Paulson & Co. Fund) tjänade förra året ofantliga 3,7 miljader dollar. George Soros (Quantum Endowment Fund) och James Simons (Renaissance Technologies) tjänade bara 2,9 miljader respektive 2,8 miljader dollar.

De 25 största hedgefonds förvaltarna tjänade i genomsnitt 877 miljoner dollar 2007. Det skall jämföras med 532 miljoner dollar året 2006.

Man kan lugnt säga att det var i hedgefond-branschen de stora förmögenheterna skapades 2007.

källa: Alpha Magazine

DAGENS FÖRLORARE NOKIA -13,6%

Nokia rasade hela 13,6% -2,84 euro till €18,12 idag efter en svag rapport. Den stora vinnaren i Nokia var Evil Bank. Evil hann sälja cirka 170 000 st aktier runt €20,9 på rapportsiffran. Inte nog med det så var Evil störst i Nokia med en marknadsandel på hela 7,8%. De tradade in 4 cent på 11 miljoner aktier (+4,1 miljoner kronor). Nu var såklart inte allt trading, vi får hoppas att de hade några kundordrar, men deras netto idag i Nokia blev -5 743 st aktier.
Annars var det Carnegie som var först på rapportsiffran och hann sälja 50 000 st aktier runt €21,10.

MORGAN STANLEY I DANMARK


Morgan Stanley hade igår ett enormt stort stängningsprogram i många bolag. Morgan Stanley stängde bl a upp Jyske Bank (se chartet) 4,5% från senaste avslutet. Han köpte 209 650 st aktier på snitt 331,73. En normal dagsomsättning är 100 000 st aktier. Han stängde även upp Danisco 3,5% från senaste avslutet och FLS 3%.

DET STORA SAMTALSÄMNET NUFÖRTIDEN-CDS

Nedan följer ett chart på CDS (Credit Default Swaps) för Lehman Brothers, Merrill Lynch och Morgan Stanley.


CDS har kommit ner från de höga nivåerna vi såg i slutet på februari. De ligger dock fortfarande högt historiskt. I slutet av mars låg den i Glitnirs fall på drygt 1000 punkter, vilket kan jämföras med Bear Stearns, vars CDS låg på 750 punkter alldeles före JP Morgans och amerikanska centralbankens räddningsaktion. SEB:s CDS handlas just nu i 73 mot 82,5. Några andra bankers CDS är:
Nordea 63-73
SHB 35-40
Merrill Lynch 190
Citigroup 140

Vad jag förstår har Handelsbanken den lägsta CDS spreadden av alla banker i hela Europa.

17 APRIL

Kvartalsrapporterna från Nokia och Merrill Lynch kommer överskugga dagens magra statistikskörd. Kl. 12. 00 kommer Nokia med sin rapport. Ett resultat på 1.703 miljoner euro före skatt är förväntat. Lika viktig blir Merrill Lynchs rapport som släpps innan den amerikanska börsen öppnar i eftermiddag. Merrill Lynch förväntas förlora $1,99 per aktie och ta ytterligare nedskrivningar på 6-8 miljader dollar.

onsdag 16 april 2008

HAR GETINGES VD KÖPT AKTIER EN DAG FÖRE RAPPORTEN?

Hittade detta på Finansinspektionens hemsida.


Klicka på bilden för en bättre överblick


Getinges VD Johan Malmquist köpte igår 2500 st aktier i Getinge. Det anmärkningsvärda är att rapporten kommer imorgon. Han vet ju vad resultatet blir. Insiders får inte heller köpa aktier i sitt bolag en månad före rapport.

DOLLARKRASCH SENASTE TIMMEN


Kolla valuta rörelserna den senaste timmen!
USD/SEK 5,89 EUR/USD 1,594

SÅ VAR DET DAX FÖR RAPPORTERNA

SKF idag. Förväntat res. f. skatt 1.873 mkr.
Analytiker fokuserar tydligen på de negativa effekterna från dollarn och råvaruprisutvecklingen. Även Tom Johnstones kommentarer kring marknadsklimatet är intressanta.

Ett annat bolag som redan rapporterat är Axis. Ner 23,5% till 90 kr. Sjätte mest omsatta aktien idag. Största köpare är Avanza. Det säger väl det mesta.

I dag gäller citatet -"Lunch is for wimps".

KUNDEN I SANDVIK

Så fick vi veta vem köparen i Sandvik var genom Citigroup (SAB). Den enorma SAB-snurran.
Svar: Capital Research and Management
Idag kom nyheten att Capital Research and Managementkom har ökat sitt innehav i Sandvik till motsvarande 10,1 procent av kapital och röster.

16 APRIL

Dagens viktigaste siffra är utan tvekan KPI-siffran från USA kl. 14.30. Marknaden förväntar sig att KPI ska stiga med 0,3% och Kärn-KPI med 0,2 %, jämfört med 0% under februari för de båda mätserierna. Bensinpriserna har fortsatt upp under mars och spätt på oron för att inflationen ökat och att detta samtidigt även skulle hämmat konsumtionen.
I dagsläget indikerar terminsmarknaden, cirka 52 procents sannolikhet, att FED kommer att sänka räntan med 25 punkter till 2,00% vid aprilmötet.

tisdag 15 april 2008

INTERNATIONELL INDEX JÄMFÖRELSE

Nedan följer en internationell index jämförelse.




Kina (Shanghai Composite) har gått ner hela 46,2% från sitt 52- veckors högsta. Bara i år är Kina -37,3%. Sverige ligger på 3:e plats på förlorarlistan, -28,4% från toppen. Jämförelsen tar dock ej hänsyn till de stora utdelningarna som skett i Sverige, men Sverige skulle ändå placera sig som 3:e sämsta index i världen. Intressant är att Sydafrika (+9,1%), Mexico (+6%) och Taiwan (+4,5%) är upp på året. Även länder som Brasilien och Kanada har klarat baissen bra. USA är bara ner 15,2% från sitt 52-veckors högsta. Att inte USA, med alla problem, är ner mer beror på dollarförsvagningen.

källa: Bespoke Investment Group

15 APRIL

Dagens viktigaste siffra är producentpriserna från USA kl. 14.30. Producentpriset i USA, som förra månaden var den näst högsta sedan 1990 (6,4% y/y), väntas sjunka tillbaka något. Förväntningarna är +0,6% för mars, +6,2% y/y. Kärn-PPI väntas också stiga något. Kärn-PPI förväntas stiga med 0,2 i mars. Inflationstrycket består således men det är knappast Feds största huvudvärk för tillfälligt.

Tyska ZEW, kl. 11.00, ligger väldigt lågt men har förbättras något de senaste två månaderna. Förväntningarna på ZEW current conditions är 32,8 och ZEW expectations -30 för april.

måndag 14 april 2008

TIGER WOODS EFFEKT


Trevor Immelman vann US Masters i söndags med tre slag före Tiger Woods. På en hedrande åttondeplats kom Robert Karlsson.
Men analytiker på BNP Parisbas tror att det finns något som kan kallas för Tiger-effekt. De poängterar att obligationsmarknaden har performat bäst då Tiger vunnit US Masters de senaste 11 åren.
Lehman Brothers Aggregate Bond Index har stigit med i snitt 1.09% och 1.11% för Treasurys när Tiger vunnit. Detta kan jämföras, om man tar bort Tigers vinstår, med i snitt -0,12% för Lehman Brothers Aggregate Bond Index och -0,33% i snitt för Treasurys.

Kunde inte låta bli att själv räkna ut hur S&P 500 performat när Tiger vunnit. Snittet för S&P 500 när Tiger Woods vunnit är -0,6%. Snittet från 1997 på S&P 500 är +7,8%. Så för aktiemarknaden var det kanske bra att Tiger kom 2:a. Bilden på Tiger utstrålar dock duktigt med confidence.

DET BLIR BARA VÄRRE

Nedan följer en lista på antalet miljader dollar internationella banker tagit in sedan 1 Oktober. Sammanlagt har bankerna, genom nyemissioner och konvertibler, tagit in mer än 142 miljader dollar. Alltså nästan 850 miljader svenska kronor.


ALEKSANDRA MELNICHENKO


Bank- och energimagnaten Andrey Melnichenko, världens 172:a rikaste person med en förmögenhet på £4.6 miljader, nöjer sig bara med förstklassig underhållning på sina kalas. När Melnichenkos fru, Aleksandra, fyllde år hyrde han in den amerikanska artisten Jennifer Lopez för ett uppträdande. Kostnad: 12 miljoner kronor. Gästerna fick dessutom njuta av Whitney Houston och Christina Aguilera på samma kalas.

Ingen dålig donna till fru. Hennes hemsida hittar du nedan

ERINACEOUS KRASCHOUS


Det engelska fastighetsbolaget Erinaceous börsstoppades idag i London på egen begäran pga sin finansiella ställning.
Bolagets motto är för övrigt "Delivering value to our shareholders and customers".
Inte så mycket value till aktieägarna kan tyckas. På ett år har kursen gått ner 99,2%.

SABEN BARA FORTSÄTTER KÖPA SANDVIK

Citigroup (SAB) bara fortsätter att köpa Sandvik. Han har de senaste 5 börsdagarna köpt 13,4 miljoner aktier på snittkursen 104,78 kr. 10 miljoner aktier har han nettoköpt på 5 börsdagar.

14 APRIL

Detaljhandeln kl.14.30 i USA är dagens viktigaste siffra. Detaljhandeln är en viktig indikator för tillväxten under första kvartalet. Förväntningarna är +0,1% för mars. Ex auto är förväntningarna +0,2% från -0,2% i februari.

lördag 12 april 2008

UNDER 50 DAGARS GLIDANDE MEDELVÄRDE

S&P 500 stängde i fredags under sitt 50 dagars glidande medelvärde (röd linje). Frågan är om vi inte nu ska ner och testa bottennoteringarna från i mars (runt 1275).


Samma sak gäller för OMX. OMX kommer att öppna under sitt 50 dagars glidande medelvärde på måndag efter nedgången i USA. Inget bra signalvärde.

fredag 11 april 2008

CARNEGIE:TAG VINST I KONSUMENTSPREADEN - FANTASTISK KURSUTVECKLING

Man ska egentligen aldrig kritisera någon som tjänar pengar för att göra sjuka affärer. Men i det här fallet kan det nog vara på sin plats.

Från Carnegies Affärsförslag:
"Efter en fantastisk kortsiktig kursutveckling i konsumentspreaden köp Oriflame / sälj Electrolux rekommenderar vi att ta en snabb och god vinst. Spreaden har på endast två handelsdagar stigit med drygt 11 procent, främst till följd av en stark kursutveckling i Oriflame som stigit med drygt 8 procent medan Electrolux fallit med 3 procent."




Vilken korrelation har egentligen Oriflame-Electrolux? Fundamentalt blir det ändå värre. Visst är båda bolagen konsumentbolag, men Oriflame sysslar med direktförsäljning av smink i Ryssland och Electrolux säljer vitvaror i Europa och Nordamerika.


PUNDET MOT KRONAN


GBP/SEK står i 11,71. På mindre en ett år har pundet sjunkit med 15% mot kronan. Plötsligt blev bonusen 15% lägre för många svenskar i London.

HISTORISKA P/E-TAL PÅ S&P 500


Bilden visar de historiska 12-månaders rullande p/e talen på S&P 500 sedan 1942. Det röda representerar när aktiemarknaden befann sig i bear market. Snittet på 12-månaders rullande p/e talet sedan 1942 är 15,9. P/E-talet för S&P 500 är just nu 20,5. P/E-talen kan alltså komma ner en bra bit till. S&P 500 befinner sig fortfarande över det historiska genomsnittet.

källa: Bespoke Investment Group

11 APRIL

Dagens viktigaste siffra är indexet för konsumentförtroendet från University of Michigan för april kl. 16.00.
Michiganindexet har sjunkit kraftigt under de senaste månaderna till följd av den svagare arbetsmarknaden och de höga bensinpriserna.
Förväntningarna för april är 69,0.

Även importpriserna kommer idag kl. 14.30. Den svaga dollarn har medfört att importpriserna i USA har ökat kraftigt det senaste året. Importpriserna i
mars förväntas fortsätta stiga till 2%. På årsbasis hela 13,7%.

torsdag 10 april 2008

GROSSE ORDER

Citigroup (SAB) har denna vecka köpt 8,1 miljoner Sandvik på snittkursen 105,61 kr. Han har nettoköpt ofantliga 6,9 miljoner aktier på 3 dagar. Det finns bara ett namn för en sådan order, Grosse Order.

ALLTING HÄNDER PÅ SAMMA GÅNG

Lehman stänger 3 fonder, Kina säljer dollar, EURO Stoxx 50 bryter ner tekniskt från 3750 och Islands centralbank höjer styrräntan med 50 punkter till 15,50%.
Marknaden dör. OMX -2,1%. Dollarn slaktas. EUR/USD 1,59 USD/SEK 5,91
DAX föll 70 punkter, från 6680 till 6610, på bara några minuter.


MARKNADSKÄNSLA ELLER TUR

Kaupthing hade för avsikt att förvärva den nederländska investmentbanken NIBC för 2.985 miljoner euro i höstas. I Januari kom beskedet att man inte skulle fullfölja köpet av NIBC.

Idag kom följande nyhet:
NIBC kan komma att behöva låna 4 Mdr EUR av ECB.
Banken skall återbetala lån motsvarande 7 miljarder euro före april 2009. Och i dagsläget saknar banken 4 miljarder i finansiering samtidigt som banken har en option att låna upp till 7,1 miljarder euro från ECB.

Alla aktieägare i Kaupthing måste ha tagit en lättnadens suck idag. Marknadskänsla eller bara tur?

10 APRIL

kl.13.45 kommer ECB med räntebesked. ECB väntas inte ändra tonläge, utan inflationsoron är fortsatt i fokus. Räntan ligger därmed still på 4,0 procent. Den senaste ekonomiska statistiken har överraskat på uppsidan, medan euron forsätter att vara stark.

kl.13.00 Räntebesked från Bank of England. Bank of England väntas sänka räntan med 25 punkter till 5,0 procent idag. Det är framförallt avmattning av husmarknaden tillsammans med finansoron som får dem att agera.

onsdag 9 april 2008

PEKKA PELTOLA

E-Horizon AB har idag offentliggjort ett pressmeddelande i vilket bolaget uppger att Teligent inte erlagt betalning av förfallna användarlicenser samt att E-Horizon hävt Teligents köp av teknologi för IP-telefoni p g a utebliven redovisning och betalning av royalty. E-Horizon företräds av sin VD och huvudägare, Pekka Peltola, som är en av grundarna till och tidigare var VD i Teligent.

Det man skall komma ihåg av Pekka var att han sålde sina Teligent aktier, 669 751 st, den 8 Mars 2006 på cirka 28 kr. 28 kr motsvarar efter nyemission 14 kr. Ungefär en månad senare kom vinstvarningen. Aktien handlades då i 21 kr. Förklaringen varför han sålde var
-"Jag har genomfört denna transaktion av rent privatekonomiska skäl"

I februari 2007 köpte Pekka tillbaka aktierna i Teligent. Då stod aktien i runt 9 kr.

En bra trade kan tyckas. Själv tycker jag den känns riktigt smutsig.
Och nu vill alltså Pekka ha 60 miljoner kronor av Teligent. Troligtvis p g a förlusten på aktierna han köpte runt 9 kr.

INVESTOR IMORGON

Imorgon rapporterar Investor för det första kvartalet 2008. Genom Investors försäljning av aktierna i Scania har nu Investor en nettokassa på cirka 14 miljader kronor. Sammantaget skulle Investor kunna genomföra investeringar för omkring 30 miljader kronor utan att överskrida en skuldsättningsgrad på 10%. Det blir ändå mera miljader att shoppa för om man ökar skuldsättningsgraden.

Frågan är vad Investor kommer att göra med denna kassan? Kanske Statens stek i Nordea kan vara något. För att sedan fusionera SEB och Nordea.

Fokus är även rabatten i Investor. Den är för närvarande cirka 28%. Rabatten har minskat från tidigare toppnoteringar, men är fortfarande hög.

En jämförelse på investmentrabatterna placerar Investor långt ner på listan. Det är bara Kinnevik, 33%, som har en högre rabatt. Noterbart är Ratos premie på hela 37%. Arne gör ett bra jobb kan tyckas.

Ratos -37%
Öresund -2%
Melker Schörling 1%
Säkl 10%
Latour 11%
Bure 12%
Lundbergs 20%
Industrivärden 23%
Svolder 25%
Investor 28%
Kinnevik 33%

Källa: Carnegie

ERICSSON

I två veckor har det ryktas om att Ericsson skall vinstvarna. I dag kom Ericssons talesman ut och sa att vinstvarning är "completely wrong information". Aktien tog ett skutt från 11,90 kr till 12,15 kr. Enskilda (SEB) hann köpa size på 12,30. Annars har Ericsson stämma idag. Vi får se om det kommer någon intressant information därifrån.




KAUPTHING - BULLISH BECAUSE YOU ARE LONG

Sigurdur Einarsson, styrelseordförande i Kaupthing, lät sig igår intervjuas av Nyhetsbyrån Direkt. Där framhöll Einarsson hur stark Kaupthings balansräkning och lönsamhet är.

Det inte Sigurdur Einarsson sa var att han äger 8,180,423 st aktier i Kaupthing. Possen är alltså värd 589 miljoner kronor.

Några citat från intervjuen

"Sett till fundamenta finns det ingen orsak till någon finansiell kris. Island har ingen statsskuld och företagsstrukturen är bättre än någonsin."

Företagsstrukturen bättre än någonsin- Exista äger 23% av aktierna i Kaupthing. Kaupthing äger in sin tur aktier i Exista, som de nu vill sälja. Jag vet inte om man kan kalla Exista's och FL GROUP's företagsstrukturer bättre än någonsin.

"Försvagningen av den isländska kronan har vi förväntat oss i många år. Vi har hedgat allt vår kapital ut ur den för att skydda och bibehålla vårt egna kapital. Det har stärkt vår kapitalbas med 1 miljard euro i det första kvartalet"

En miljad euro plus på en hegde. Har inte kapitalet man hedgade sjunkit med motsvarande värde? Eller var det så att man själva tog en jätte posse på att den islänska kronan skulle slaktas och i så fall varit delaktig i spekulationen mot den islänska kronan?

"Vi har ingen förklaring till cds-spreaden. Det enda vi kan se är att den marknaden är helt icke-transparant och inte heller reglerad. Ingen vet hur djup den är, vem som handlar eller var priserna kommer ifrån" och "Då är det lätt att se att cds-spreadarna inte har något att göra med verkligheten. De utgör inte längre något riktmärke för vår upplåningskostnad. Vi finansierar oss inte till de spreadarna utan bortser i stort från dem"

Kan hålla med att cds-spreaderna handlas lite konstigt, men en reglering bara för man själv tycker att man handlas fel är att snacka ur egen posse.

Sigurdur Einarsson påpekar också att Kaupthing för närvarande överväger att stämma Bear Stearns, som aktör på cds-marknaden.

Jag kan verka gå hårt åt Kaupthing, men det är ingen fara för Kaupthing just nu. Risken har begränsats tillfälligt. Det är Exista och FL GROUP man skall vara rädda för.

ODD MOLLY -20%


Har verkligheten hunnit ikapp Odd Molly till slut?
Redovisade sina orderböcker i dag. USA en besvikelse.

9 APRIL

I dag är det inga tyngre siffror på agendan.
Industriproduktion från februari för UK kommer kl.10.30. Där ligger förväntningarna på en uppgång med 0,1% (+1,2% y/y). Från USA kommer Grossistlagren för februari kl. 16.00. och Oljelagren kl.16.30. Grossistlagren ska öka med 0,5% i februari.

tisdag 8 april 2008

BOHEMIAN FINANCIAL RHAPSODY



Texten finns i kommentarer

STARKASTE MÅNADERNA FÖR OLJAN

En intressant iakttagelse av oljans performance under sommar månanderna, April till September, de senaste 20 åren. Källa Bespoke Investment Group.





De senaste 20 åren har oljan gått upp med i snitt 12,46% under perioden April till September. Motsvarande siffra är 1,94% för perioden Oktober till Mars. Största uppgången i oljan var April-September 1990. Då steg oljan med hela 94,82%. Oljan har bara sjunkit två 6-månaders perioder sedan 2002. April-Sept 2003 (-5,93%) och April-Sept 2006 (-5,58%).

Jag skulle tycka det vore intressantare att se hur oljepriset har performat under och före orkansäsongen. Orkansäsongen räknas mellan perioden 1 juni till den 30 november.

8 APRIL OCH TUR

Man ska inte försöka trada under låg omsättning. OMX rörde sig knappt igår. Från klockan 11 stod OMX i princip limmat mellan 991 och 992. Nu "hamnade" man kort på stängning pga att de stängde upp många bolag. Det är bara tur att man kommer få in dem billigare idag.

Dagens viktigaste siffra är den s.k. pending home sales kl.16.00. Det är en ledande indikator för försäljningen av existerande bostäder. Efter att ha varit oförändrad förra månaden väntas nu en nedgång på 1 %. Det kan tyda på att nedgången på fastighetsmarknaden håller på att stabiliseras, vilket skulle mottas positivt av de finansiella marknaderna. Risken är dock stor att det ännu är en bit kvar innan fastighetsmarknaden nått botten.

måndag 7 april 2008

P/E JÄMFÖRELSE MELLAN LÄNDER

Siffrorna om de globala p/e-talen är några dagar gamla, men var för mig helt häpnadsveckande. Datan är sammanfattad av Bespoke Investment Group. Nedan följer en jämförelse mellan länders 12-månaders rullande p/e-tal och p/e-tal prognos.




Det anmärkningsvärda är att USA (Nasdaq) värderas till ett 12-månaders rullande p/e-tal på 34,9. Inte ens Kina (Shanghai Composite) värderas så högt. Kinas 12- månaders rullande p/e-tal är 27,7. De Europeiska länderna har lägst p/e-tal. UK 11,9 Frankrike 11,9 Tyskland 11,6 och Italien 10,9. Att Schweiz har så högt 16,3 beror på de Schweiziska bankerna. Sverige skulle placera sig på sista plats. SME-indikatorn på ett rullande p/e-tal för OMXS30 är på 10,6.
Att Kina och Europa har värderats ner beror på de stora nedgångarna. Shanghai Composite har fallit kraftigt i år liksom DAX och CAC40 i Europa. Noterbart är att Kinas p/e prognos nu bara är på 20,9. Det är p/e-tal prognosen man handlar på. Där har S&P500 14,3 och DAX 11. Vilket är historiskt lågt.


NETTOSPARANDET I AKTIEFONDER

källa: Fondbolagens Förening

Väldigt stark korrelation på nettosparandet i aktiefonder och hur index går. Det blir intressant att se hur nettosparandet var i mars. Troligtvis var det inflöde igen. Det är bara 2000 som sticker ut med nästan 69 miljader i nettosparande, SIX Return Index -10,8%. I Januari 2008 var utflödet i aktiefonder -21 miljader kronor.

JAG GER UPP

De svenska hushållen har blivit åter mer optimistiska om bostadmarknaden, fler tror på stigande priser och få tänker binda räntan trots förväntningar om att reporäntan kommer att höjas ytterligare, till 4,5 procent. Det visar SEB:s boprisindikator. Indikatorn, som visar skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser, steg till 18 i april. Av de tillfrågade tror 42 procent på stigande priser. Och mäklarna fortsätter att haussa.
-"Bostadsrätterna kommer att stiga med 10 till 20 procent. Om två år lär vi få se priser på 60 000-65 000 per kvadratmeter i Stockholms innerstad" sa Engelbert, vd på mäklarföretaget Hemonline förra veckan till Dagens Industri.

Man kan tycka att aktiemarkanden kan vara sjuk ibland, men vad är då Stockholms bostadsmarknad.

Det är inte många analytiker som tror på ytterligare räntehöjningar. Däremot verkar många bostadsägare tro det. Vilket i så fall skulle vara negativt för bostadspriserna. Att även bostadspriserna går ner i övriga Europa verkar inte heller påverka.

DAGENS CITAT

Ulf Berg, vd för Exportrådet, intervjuas i DN i dag. Han menar att en skev världsbild får svenska bolag att missa affärer. Bland annat exporterar Sverige mer till Estland med 1,5 miljoner invånare, än till Mexiko med 110 miljoner invånare.

Den skönaste jämförelsen spar han dock till sist.
-"Den svenska exporten kan liknas vid en groda i en kastrull med vatten på spisen. Intet ont anande sprattlar den på tills värmen blir så hög att den dör. Det är ingen överhängande fara för den svenska exporten just nu, men vi håller långsamt på att bli kokta. Nu måste vi hitta en väg ut ur kastrullen"

fredag 4 april 2008

SMUTSIGA AFFÄRER

Budplikten skall gälla nu. Men hur var det egentligen i affären Scania mellan Investor och Volkswagen. -"Volkswagens erbjudande om 200 kronor per Scania-aktie, riktat till Investor och Wallenbergstiftelserna, har skett i en direkt affär och ska därmed inte gälla alla aktieägare" sa Rolf Skog chef på Aktiemarknadsnämnden. Jag undrar vad definitionen på en direkt affär är?

Nedan följer en annan riktig smutsig affär på ämnet budplikt.

Sten K Johnson och hans vapendragare Jan Bengtsson sålde 1999 sina A-aktier i den avknoppade stearinljustillverkarens Liljeholmens till amerikanska Blyth. Amerikanerna kom därmed över 42 procent av kapitalet och 79 procent av rösterna. Genom affären föll ett bud på bolaget som Duni redan lagt. Men Blyths välsockrade erbjudande gällde bara Sten K Johnsons och Jan Bengtsons aktier. För övriga aktieägare rasade kursen, när Dunis bud föll.

Därefter storköpte Johnson och Bengtsson den nedtryckta B-aktien på börsen. Och så kom helt förvånande ett bud från Blyth på resten av Liljeholmens. Därmed kunde Sten K Johnson och hans vapendragare Jan Bengtsson göra ytterligare ett klipp på sina nyköpta B-aktier.

källa: E24 Näringsliv

UPPE MED TUPPEN

Dagens viktigaste siffra är i särklass nonfarm payrolls siffran kl. 14.30 idag. Förväntningarna ligger på -50 000 st.

torsdag 3 april 2008

IDIOTI OM RNB FRÅN DI.SE


Di.se skriver idag på sin hemsida om fallet i RNB. Rubriken lyder "Finanskändisarnas dystra resa i RNB". Det vansinniga i artikeln är att Warren Buffett är med på bild. Alltså skall han vara en av finanskändisarna som har förlorat pengar i RNB.
Jag kan till 100 procent säkerhet säga att Warren Buffett inte äger en enda aktie i RNB. Det är Threadneedles fonder som äger 0,9 procent eller drygt 500.000 aktier. Warren Buffett är ägare i American Express som i sin tur är delägare i investmentbolaget Threadneedle. Han har alltså inget som helst ägande i RNB. Dagens Industri skulle lika gärna kunna skriva att Kungen, Carl XVI Gustaf, var en av förlorarna i RNB. Han äger aktier i Investor vilka äger SE-Banken. Om nu SEB Fonder hade haft aktier i RNB skulle då Kungen vara en av kändisarna i RNB:s dystra resa? Skärpning Dagens Industri.


MARKNADSANDELAR I MARS


Enskilda har hela 12,73% marknadsandel i mars. 11,96% på helåret. Noterbart är att Carnegie inte längre spelar i Serie A. Carnegie hade bara 4,57% marknadsandel i mars, 6:a. Nordens största bank, Nordea, hittar man först på 17:e plats. Skandal. Swedbank tar ett bra kliv i mars och har 4,69%. 6:a på helåret med 4,27%. Etrade var sjätte störst i februari med en marknadsandel på 4,57%. I mars endast 2,98%.