söndag 31 augusti 2008

KARACHI STOCK EXCHANGE HAR FÖRBJUDIT NEDGÅNGAR PÅ AKTIER

Karachi Stock Exchange satte den 27 Augusti en gräns på att kurserna inte får falla under denna dagens stängningskurser. KSE-100 index är förbjudet att stänga under 9144. Aktierna får inte heller röra sig mer än 5 procent per dag.

Det kanske är det som behövs på Stockholmsbörsen också. "OMXS30 får inte handla under 870 och det är bara tillåtet att köpa aktier på offret."

KSE-100 index steg , inte helt oväntat, i torsdags med 0,6% och i fredags slutade Karachibörsen +0,1%. Nedan följer pressmeddelandet från Karachi Stock Exchange.

klicka på bilden för bättre överblick

Se även Arga traders på Karachi Stock Exchange från 18 Juli: http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7512912.stm

fredag 29 augusti 2008

SIFFRAN MÅSTE HA LÄCKT

Chicago inköpschefsindex steg till 57,9 i Augusti. Förväntningarna var 50,8. Men 4 minuter innan siffran skulle släppas (kl 15.45) tokrusade DAX-terminen 30 punkter och Eurostoxx 50 terminen 13 punkter. Siffran måste ha läckt.

AKTIELÅN V.34

Nedan följer en sammanställning av de mest utlånade aktierna (blankade, shortade) vecka 34.

På en vecka har aktielånen ökat med 4,2 miljoner aktier i Sandvik. Electrolux, AssaAbloy, Holmen och Swedbank var de aktier som var mest utlånade iförhållande till antalet aktier. Electrolux har hela 7,1% av sina aktier blankade (utlånade).

I aktier som har både A och B aktier noterade kan statistiken bli missvisande pga att många handlar spreadarna (exempel är Atlas Copco och Volvo). Jag har därför inte tagit med dessa bolag. Aktielånestatistiken kan även bli missvisande om många har köpkorgar/säljkorgar på. Även aktielånestatistiken från utländska firmor ingår ej.

källa: OMX NORDIC EXCHANGE

DAGENS CITAT


Dagens Industri har idag en intervju med Sven-Olof Johansson där han anser att bankerna har fått för mycket stryk. Han säger också att det finns några billiga bolag som han just nu tittar på. Vilka vill han inte avslöja.

-"Jag har inte börjat köpa något ännu. Jag gör som Christer Gardell - när jag börjar köpa så talar jag om vilka bolag det är."

CASTELLUM

I Affärsvärlden 2008-08-26 stod det att "Flera räknar på Castellum". Kanske har Affärsvärlden prickat rätt. Mäklarstatistiken talar sitt tydliga språk. MAN (Man Financial Limited) har nettoköpt 600.000 aktier på 5 dagar. Alla minns väl Gambro.

UTFLÖDEN FRÅN AKTIEFONDER I USA

Senaste veckan, till den 27 Augusti, var det ett nettoutflöde från aktiefonder i USA på 3,7 miljader USD enligt AMG Data. Exkluderat ETF, Exchange Traded (Equity) Fund, var nettoutflödet 1,2 miljader USD. Veckan innan var nettoutflödet 1,2 miljader USD. I Juli var nettoutflödet 13,8 miljader USD.
S&P500 var i Juli -1,0% .

källa: www.amgdata.com

BANK OF CHINA SÄLJER

Bank of China med flera har minskat sin portfölj i de amerikanska bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac kraftigt sedan i juni, vilket är ett tecken på utlänningar känner en osäkerhet inför garantin som ställts ut. Från 16 Juli till 20 Augusti har utländska investerare sålt agency debt för 14,7 miljader dollar.


29 AUGUSTI

Dagens viktigaste siffror är:

Kl 11.00 kommer ett inflations estimat inom euroområdet för augusti. Inflationstakten väntas minska något till följd av lägre bränslepriser. Förväntningarna är är 3.9% y/y.

Kl 14.30 PCE core prices (Kärnprisindex) i USA beräknas stiga till 2,4% y/y och 0,3% m/m i juli. Effekterna av sjunkande oljepriser har troligtvis inte hunnit slå igenom i juli utan får effekt först i augusti.

Även Personal income och spending kommer kl 14.30. Förväntningarna är -0,2% respektive +0,2%.

Kl 15.45 Chicago PMI (NAPM) förväntas sjunka till 50,0 från föregående månads 50,8.

Kl 16.00 Det definitiva utfallet av Michiganindexet (Consumer Confidence) i augusti förväntas bli något högre än det preliminärt beräknade. Lägre bensinpriser sägs vara orsaken till konsumenternas mer positiva inställning. Förväntningarna är 62,0.

torsdag 28 augusti 2008

OLJAN KRASCHAR



Dollarn slaktar oljepriset. Oljepriset är nu ner mer än 5 dollar från sitt high idag. En statlig rapport som släpptes under torsdagen visade också att naturgaslagren i USA ökat med än förväntat vilket pressar oljepriset. Naturgas är en konkurrerande energikälla till oljan.

INFÖR USA ÖPPNINGEN

Sedan 1980 har S&P500 sjunkit med i genomsnittt 0,32% på torsdagen innan Labor Day. Bara 32% av gångerna har kurserna stigit. Det ska jämföras med att S&P500 har stigit 53% av dagarna under hela perioden. Fredagen före Labor Day har dock kurserna stigit i 57% av fallen.

Alltså kort idag, lång imorgon. Om man skall tro statistiken.

källa: Schaeffer's Research

DAGENS CITAT


-"Bopriser kan inte kollapsa"
Carl Lagercrantz, civilingenjör, KTH, Högskolemäklarföreningen på DI Debatt.

EXPERTERNAS FAVORITAKTIER - VAD HÄNDE SEN?

Så här lät det i Affärsvärlden för ett år sedan.

Detta är bara några av alla citat på undervärderade aktier som "börsproffsen" rekommenderade. Det fanns dock vissa som varnade för kreditoron och sjunkande börskurser. Dessa kommer att hedras vid ett senare tillfälle.

Experternas favoritaktier

De största favoriterna var Clas Ohlson, Ericsson och Metro.

Två sektorer där enigheten var relativt stor var bank- och fastighetsbranscherna. En av dem var Bo Pettersson vid Case Asset Management. - "Bankerna är väldigt billiga. För en värdeinvesterare är det klockrent att köpa dem."


- "I stort sett alla bankaktierna är billiga tycker jag"
- "Ett bolag som vi tycker är spännande är Rezidor. Det är Europas snabbast växande hotellkedja." sa Tom Engman, förvaltare på Holtback & Partners Kapitalförvaltning


- "Både SEB och Swedbank fick ta en del stryk i samband med ränteoron i Baltikum. Dessutom känns aktierna på nuvarande nivå relativt billiga och Baltikum-problemen förefaller vara inprisade. Sektorn har dessutom på en global nivå tyngts av oro kring den amerikanska husmarknaden. Vi ser dock inte att de orosmolnen är särskilt relevanta för de svenska bankerna eftersom sub-prime lån i den amerikanska bemärkelsen i princip saknas här." sa Johanna Möllerström, Aktiestrateg på Kaupthing


-''Det finns fortfarande gott om billiga aktier''.
-" Jag tycker att vi står inför ett läge då bankerna ser rätt billiga ut igen." sa Simon Blecher på HQ Bank och såg köplägen i Assa Abloy och SKF och fick med håll av verkstadsoptimisten Esbjörn Lundevall, analyschef på SEB Aktiehandel.

-"Flera verkstadsbolag kan komma att värderas upp som de tillväxtbolag de i själva verket är. Ju lättare det är för investerarna att se, åtminstone delar av, tillväxten som strukturell snarare än konjunkturell, desto större sannolikhet att bolagen så småningom värderas till tillväxtbolagsmultiplar.

- "SCA tror vi har sina värsta år bakom sig och att en stark underliggande marknad kommer bidra till att lönsamheten nu successivt förbättras för bolaget, Gruvbolagen tycker vi ska värderas högre än dagens P/E multiplar på 7-8 då vi ser höga metallpriser även kommande år. En fortsatt stark metallmarknad motiverar också en högre aktiekurs i Boliden" ansåg Tomas Ullman, Analytiker på Erik Penser Fondkommission


-"Nobia känns också intressant efter kursnedgången där tillfälliga kapacitetsproblem drabbade marginalerna i Q2:an." ansåg Angelica Hanson, förvaltare på AMF Pension Småbolagsfonden

I fallet Ericsson talades det mest om en alldeles för låg värdering.

Facit: Boliden -72%, Nobia -57%, Swedbank -52%, Metro -49%, SEB -47%, Clas Ohlson -46%, Rezidor -46%, Ericsson -42%, SCA -39%, Assa Abloy -37%, SKF -31%.
Jämfört med OMXS30 -29%

NÅGOT PÅ GÅNG I LEHMAN BROTHERS?

Lehman Brothers var upp 5,4% till 14,78 dollar igår. Det intressanta var dock de höga volymerna i September callsen. Något på gång?


IPO:S NER 75% I USA

Ett riktigt stort svaghetstecken från Wall Street. IPO:s ner 75% från föregående år.


källa: CNNMoney.com

28 AUGUSTI

Dagens viktigaste siffra blir BNP siffran från USA kl 14.30.

Den amerikanska BNP-tillväxten för andra kvartalet väntas bli kraftigt uppreviderad från den preliminära beräkningen på 1,8%. Orsaken är att nettoexportens bidrag till BNP väntas bli 0,7 procentenheter högre än det preliminärt beräknade bidraget. Förväntningarna på BNP är +2,7% q/q och BNP deflatorn +1,1% q/q.




Kl 14.30 kommer även Jobless claims. Förväntningarna är en minskning till 425.000 från föregående veckas 432.000.

onsdag 27 augusti 2008

KRASCH I SWEDBANK OCH SEB

Vad händer? Utlänningarna slaktar bankerna. Merrill Lynch har en baisse analys ute, men -4,10% på Swedbank och -3,1% på SEB känns lite väl mycket. Financials är bara ner 0,8% i Europa.


"JAWS OF DEATH"

Nedan följer ett chart som visar VIX, Chicago Board Options Exchange Volatility Index (röd linje, höger y-axel) och USD 5 Year Swap Spread (blå linje, vänster y-axel).

VIX:en indikerar en nedgång i volatiliten på S&P500. Investerare anser (prissätter) att risken har sjunkit på aktiemarknaden. Tvärtom anser investerare på räntemarknaden. USD 5 Year Swap Spreaden är nu uppe i 100 punkter.

Gapet mellan VIX:en och USD 5 Year Swap Spreaden är nu stort, vilket historiskt brukar leda till en hastig korrigering, "Jaws of Death". Någon marknad har fel och det kommer att bli kännbart.

Enligt Hussman Fund är det "the best time to panic is before everyone else does".



källa: Hussman Funds

JESSICA SIMPSON EFFEKT


Rommel Dionisio analytiker på Wedbush Morgan Securities uppgraderade igår Parlux Fragrances till buy från hold pga den stora efterfrågan på Jessica Simpsons nya parfym. Aktien steg 4,1% till 6,92 dollar. Parlux Fragrances aktiepris har under 2008 stigit med hela 75%.

Det kunde väl vem som helst räkna ut att Jessica Simpson säljer bra.
"You don't need to be a rocket scientist. Investing is not a game where the guy with the 160 IQ beats the guy with the 130 IQ." -Warren Buffett

BACKSPEGLAR

Sedan botten på aktiemarknaden den 3 December 2003 är tre länder upp mer än 400%. De är Brasilien +427%, Indien +409% och Mexico +409%. Sverige är +139%. Det intressanta är att Kina bara är +79% och USA +77%.

källa: Bespoke Investment Group

27 AUGUSTI

Dagens viktigaste siffror blir Order för varaktiga varor från USA och de amerikanska oljelagren.

Kl 14.30 kommer Order för varaktiga varor. Order för varaktiga varor exkl. transport i USA väntas minska i enlighet med signalerna från orderindexet i ISM. Förväntningarna är +0,1% och exkl. transport -0,3%.

Kl 16.35 får vi de amerikanska oljelagren. Siffrorna har betydelse pga fokusen som är just nu på oljepriset och dollarn.

tisdag 26 augusti 2008

POLLYANNASYNDROMET

JP Morgan varnade igår för att man kan bli tvungen att skriva ner värdet av sina aktier i bolåneinstituten Freddie Mac och Fannie Mae med 600 miljoner dollar under tredje kvartalet.
"Kan bli tvungen att skriva ner"!? Fannie Mae är ner 70% tredje kvartalet. Nedan följer aktieprisutveckling under de senaste 3 månaderna för Fannie Mae.


Pollyannasyndromet innebär att man försöker beskriva sin situation bättre än den faktiskt pga att man inte vill identifiera sig som en förlorare.

DOLLARN STÄRKS


Euron kraschar efter IFO statistiken från Tyskland. EUR/USD 1,460 USD/SEK 6,41.
Nu blir det svårt att höja räntan för ECB. Sannolikheten för en räntesänkning ökar däremot.

IFO-index sjönk till 94,8 i augusti. Analytiker hade räknat med att indexet skulle ha sjunkit till 97,2. IFO expectations sjönk till 87,0 från 90,0 månaden före, väntat var en uppgång till 90,5.

REKORDLÅG OMSÄTTNING

Igår var omsättningen på Stockholmsfondbörs rekordlåga 5,6 miljader kronor. De senaste två åren har det aldrig varit lägre omsättning inklusive halvdagar. Den genomsnittliga dagsomsättningen så här långt 2008 är cirka 20 miljader kronor. Det skall jämföras med förra året då dagsomsättningen i snitt var 27 miljader kronor. En nedgång med hela 26% och dagsomsättningen bara fortsätter att sjunka. I Juli var den endast 16,4 miljader.

En fingervisning, vad det krävs, för att det ska vara en bra tradingmarknad brukar vara att dagsomsättning är över 15 miljader kronor. Om dagsomsättningen fortsätter att sjunka kommer det inte bli mycket cash över i aktiemarknaden. Konkurrensen kommer att bli stenhård om pengarna.


RISKPREMIEN ÖKAR

Standard & Poor’s distressed-debt ratio steg i Augusti till sin högsta notering sedan Mars 2003. Måttet mäter antalet junk bonds som har en högre spread än 1000 punkter över U.S Treasurys.

Distressed-debt ratio var 24,8% i Augusti. En fyrdubbling bara i år. Vilket tydligt visar att investerare kräver högre ränta för att köpa skulder. Riskpremien har ökat.
En kraftig ökning i måttet brukar indikera en ökning i defaults inom 9-12 månader.

källa: S&P Credit Research och The Wall Street Journal

NÅGOT POSITIVT MED ETT HÖGT BENSINPRIS

Något positivt med ett bensinpris på 4 dollar per gallon.


Enligt data från Professor Michael Sivak, University of Michigan, Transportation Research Institute kommer antalet dödsfall i trafiken i USA sjunka under 37.000 personer. Det är den lägsta siffran sedan 1961.

26 AUGUSTI

Dagens viktigaste siffror blir försäljningen av nya bostäder och konsumentförtroendet i USA kl 16.00.

Försäljningen av nya bostäder i USA förväntas visa på en stabilisering i juli. Försäljningen beräknas sjunka måttligt till 525.000 eller -0,9 %.

Konsumentförtroendet förväntas stiga något i augusti. Hushållens pessimism bör ha minskat något efter att bensinpriset fallit från drygt 4 dollar per gallon till 3,75. Förväntningarna är 53,0.


Från Tyskland kommer IFO indexet kl 10.00). IFO föll kraftigt i juli. IFO main förväntas fortsätta sjunka i augusti till 97,2 och IFO expectations till 90,5.

Kl 15.00 kommer Case-Shiller-indexet som visar utvecklingen av huspriserna i de 20 största städerna i USA. Indexet väntas visa på ett fortsatt prisfall i juni, men i något långsammare takt än under våren. En prisnedgång på 16,2 % y/y förväntas.

måndag 25 augusti 2008

EN KLASSIKER

Från Aftonbladet Insändare 18 Februari 2005.

Stockholmsbörsen dömer ut Ericsson
Vi Ericssonanställda som köper aktier i företaget via en månadsplan och betalar med våra små besparingar känner oss grundlurade av Stockholmsbörsen och dessa så kallade experter.

Nokia visar halvdåligt resultat men aktien stiger. Ericsson visar mycket bättre resultat men aktien sjunker. Var är logiken?
Jobbar inte börsen för Sverige och det svenska folket? I förhållande till Nokia bör Ericsson-kursen ligga omkring 40 kronor men "börsexperterna" har dribblat med Ericsson för att hålla aktien på 20 kronors nivå.

Ansvariga politiker bör ta upp frågan i riksdagen och eventuella skyldiga spåras upp och åtalas.

Besviken Aktieägare

NICKEL OCH SANDVIK


Röd linje: Nickelpriset
Grön linje: Sandviks aktiekurs

Ovan visas ett chart på Nickelpriset och Sandviks aktiekurs. Korrelationen mellan Nickelpriset och Sanvik var bra fram till April 2007. I April 2007 kraschade Nickelpriset, men Sandvik handlades då kvar på en hög nivå. Sedan 2008 har korrelationen blivit stark igen. De senaste veckorna har Nickelpriset stigit, men inte Sandviks aktiekurs.

25 AUGUSTI

Idag kommer det att bli extremt lugnt (låg volym/omsättning) på marknaden. Londonbörsen har stängt.

Dagens viktigaste siffra blir Existing Home Sales (försäljning befintliga bostäder) från USA för juli kl 16.00. Förväntningarna är 4,90 miljoner sålda bostäder. Tvångsförsäljningar håller uppe siffrorna, men försäljningarna ligger fortfarande kvar under 5 miljoner, vilket indikerar att läget ännu inte har stabiliserats.

STÖRSTA NEDGÅNGEN SEDAN 1991

Oljan sjönk med mer än 6 dollar/fatet och stängde på 114,59 dollar/fatet på New York Mercantile Exchange i fredags. Det är den största nedgången på en dag sedan 17 Januari 1997 och i procent den största sedan 27 December 2004.

fredag 22 augusti 2008

LEHMAN BROTHERS RYKTE

Den statliga banken Korea Development Bank, KDB, uppger att de kan komma lägga bud på Lehman Brothers. Marknaden går sky-high.

Annars var Prashant Bhatia på Citigroup ute och baissade bankerna igår. Enligt honom har Lehman, Goldman, Morgan och Merrill "Hard-to-Sell-Assets" på 206 miljader USD. Lehman Brothers har mest med 75,6 miljader USD och skulle behöva att ta write-downs med 2,9 miljader USD. Goldman Sachs förväntas ta write-downs på 1,8 miljader USD och Morgan Stanley write-downs på 1,7 miljader.


källa: Citigroup och Wall Street Journal

VIX UNDER 20


VIX, Chicago Board Options Exchange Volatility Index, som mäter den implicita volatiliteten på S&P500 index optioner fortsätter att sjunka. Den implicita volatiliteten handlas nu under 20.
Indexet är en bra sentimentindikator pga att den indirekt visar hur mycket investerare är redo att betala för att försäkra sig mot en nedgång i aktiemarknaden.

IDIOTI PÅ HÖG NIVÅ

RNB rasade igår (-13,1% till 13,90 kr) efter att bolaget presenterat villkoren för en nyemission. Varje aktie i klädbolaget ger rätt att köpa en nyemitterad aktie för 6 kr styck.

Från Nyhetsbyrån Direkt 2008-08-21 kl 17.25
En analytiker menar att kursfallet var mer berättigat och att felet snarare legat i att kursen en gång i tiden pressades upp till de nivåer den legat på. "Teoretiskt är ju bolaget värt 6 kronor per aktie", säger han.

Det måste vara marknadens största inkompenta analytiker som fått säga sitt. Bara för att nyemissionskursen sätts till 6 kr är inte bolaget värt 6 kr! Vad skulle bolaget vara värt om de satt nyemissionskursen till 10 kr?

22 AUGUSTI

Ingen viktig statistik idag. Fokus blir på dollarn och oljan efter de kraftiga rörelserna igår. Lugn dag med låg volym (omsättning) är att vänta.

Bernanke talar om finansiell stabilitet i Jackson Hole, Wyoming kl 16.00. Ingen kioskvältare är att vänta, men det är onekligen ett aktuellt ämne.

torsdag 21 augusti 2008

PANIK I OLJAN

Panik på uppsidan i oljan. Oljepriset är nu +4,8% idag. Alla råvaror går sky-high. Dollarn försvagas också kraftigt.

INTERNATIONELL INDEX JÄMFÖRELSE


Grön linje: OMXS30 (Sverige) -31% på ett år
Vit linje: Nikkei 225 (Japan) -24% på ett år
Gul linje: DAX (Tyskland) -16% på ett år
Röd linje: S&P500 (USA) -13% på ett år

Ovan följer den procentuella förändringen för OMXS30, S&P500, DAX och Nikkei på ett år.
OMXS30 är klart sämsta marknaden under det senaste året. Redan under slutet av 2007 underperformade Sverige marknaderna i USA och Tyskland med 11% respektive 18%. En liten del (mot DAX) berodde på Jerome Kerviel på Societe Generale. Hänsyn skall även tas till dollarförsvagningen.

Kanske kunde man tro att på en längre period skulle Sverige vara bättre, men Sverige är +48% på 5 år medans Tyskland är +82%.

FANNIE MAE OCH FREDDIE MAC MOT BAILOUT

Rykten om att staten kommer att gå in med kapital som skulle drabba de nuvarande aktieägarna på ett sådant sett att de riskerar att förlora hela sitt insatta kapital fick kurserna att fortsätta ner igår. Enligt WSJ (Wall Street Journal) är den stora frågan den skuld på 225 miljader USD som bolagen måste refinansiera i slutet av september. Såpan lär fortsätta ett tag till.

Nedan följer aktieprisutvecklingen för Fannie Mae och Freddie Mac. Aktierna är ner över 90% på ett år.

THE LAND OF FREEDOM

Inga roliga makrosiffror från USA.

University of Michigan's Consumer Sentiment index är på de lägsta nivåerna i sin 56-åriga historia.
PPI:n nådde sin högsta nivå sedan 1981.
Housing Starts är på sin lägsta nivå sedan 1991.
KPI:n nådde sin högsta nivå på 17 år förra månaden.
Ett Milton Friedman citat kanske är passande. -"Inflation is a disease, a dangerous and sometimes fatal disease, a disease that if not checked in time can destroy a society."

OLJEPRISESTIMAT

Nedan visas estimaten på oljepriset för 4:e kvartalet från några banker och investmentbanker. Goldman Sachs är mest bullad med ett oljepris på 145,6 $/fatet. Genomsnittspriset är 121,3 $/fatet. Den gula linjen visar dagens notering (115 $/fatet).



källa: Bespoke Investment Group

21 AUGUSTI

Dagens viktigaste siffror blir Jobless claims (nyanmälda arbetslösa) och Ledande indikatorer från USA.

Antalet nyanmälda arbetslösa kl 14.30 förväntas sjunka till 438.000 från föregående veckas 450.000.


Ledande indikatorer i USA kommer kl 16.00 väntas falla med 0.3 % i juli efter en nedgång med 0,1 % månaden innan.

Kl 16.00 kommer även Philadelphia Fed index. Philadelphia Fed förväntas till -13,4 i augusti. Indexet har dock inte så stor betydelse för marknaden, eftersom den har visat sig ha dålig korrelation med det betydligt viktigare ISM indexet.

Från Europa (EMU) kommer indexet PMI.
PMI indexet kl 10.00 förväntas stiga något i augusti till följd av lägre oljepriser och starkare euro (förv. 47,0). Trots det skulle indexet även i augusti ligga under 50-strecket, som indikerar avtagande ekonomisk aktivitet. BNP sjönk med 0,2 % andra kvartalet och PMI indikerar att nedgången kan fortsätta tredje kvartalet, varvid euroområdet rent formellt skulle befinna sig i recession.

onsdag 20 augusti 2008

EN ÄKTA INDIAN

Så här ser några äkta indianer eller luftmackor ut (se säljsidan).


SKF är näst mest omsatt idag med 485 miljoner kronor. Mycket beror det på tradingen i aktien.

Är det någon som tror att det är riktiga ordrar på säljsidan (400.600 st på 95,75 kr, 433.960 st på 96 kr)? Intressant läsning i mäklarstatistiken. Någon ligger riktigt snett.

MARKNADEN HÅLLER ANDAN

Marknaden håller andan. Tror många blev långa på callen igår. Det kom in en Grosse terminsäljare de sista 10 minuterna.

HEDGEFONDER I AUGUSTI


Bäst värdeutveckling så här långt i Augusti (t.o.m. 15/8) har Manticore och Lynx. De båda hedgefonderna är +2,6%. Lynx tar igen lite av Juli:s nedgång, som var hela 7,2%. Augusti har inte börjat bra för SEB Global Hedge eller Nordea European Hedge. De är -3,4% respektive -1,9% i Augusti.

På helåret har Futuris med förvaltaren Arne Vaagen bäst värdeutveckling med hela +19,0%.

Tyvärr rapporterar inte alla hedgefonder värdeutvecklingen på halvmånadsbasis.

DEN HISTORISKA EXPONERINGEN FÖR HEDGEFONDER

Nedan visas den historiska exponeringen för Long/Short Hedgefonder från 1:a kvartalet 2003 till 2:a kvartalet 2008. Den ljuslila linjen visar utvecklingen på S&P500 under samma period (höger y-axel). Nettoexponeringen är den mörklila stapeln.


Long/Short Hedgefonder har nu den lägsta nettoexponeringen sedan 2003. Nettoexponeringen var 2:a kvartalet 2008 endast 35%. Långa positioner har sjunkit med 22 procentenheter på ett år. Det har fått till följd att nettoexponeringen är ner 17 procentenheter från 2:a kvartalet 2007 (52%till 35%). Observera att de korta positionerna också har sjunkit från 62% till 57%. Således har man bara dragit ner på risken.

Nettoexponeringen och de långa positionerna steg gradvis under perioden 2003 till 2007. Under samma period steg också S&P500 (bull market). S&P500 stod på high i Oktober 2007.

Det anmärkningsvärda är att den genomsnittliga nettoexponeringen för Long/Short Hedgefonder alltid är positiv (mörklila stapeln). Det betyder att den genomsnittliga hedgefondförvaltaren alltid tror på uppgång. Det syns även på Credit Suisse Long/Short Hedge Fund Index. Indexet är -3,9% i år, S&P500 är -13,3%.

Frågan är om man skall ha prestationsbaserat arvode när man alltid ligger nettolång? Sen är det klart att det finns Kungar och Blåbär bland Long/Short Hedgefonderna.

20 AUGUSTI

Fokus idag blir på oljestatistiken (lagerstatistiken) från USA kl 16.30. Annars inga siffror av värde.

tisdag 19 augusti 2008

SWEDEN'S GORDON GEKKO

Lång artikel om Christer Gardell på Bloomberg under rubriken: "Icahn of Sweden Arranging Disruptive Deals Makes Cevian Hated" by Niklas Magnusson

Länk: http://www.bloomberg.com/apps/news?pid=20601109&sid=aGmeKDBHV6Fw&refer=home

UBS I SANDVIK

UBS har en säljsnurra (algoritm) i Sandvik. Så fort det omsätts aktier säljer den. De senaste två timmar har snurran sålt 555.000 aktier. Sandvik-aktien är -4,1%.

Extrem lugn marknad, fastän vi är mitt uppe i en credit crunch. Dels beror det på att hela London är på semester. Finns inte många "riktiga" flöden i svenska marknaden. Direkt det kommer in en lite större order flyttar man priserna.

HAUSSADE PÅ TOPPEN, BAISSADE PÅ BOTTEN

BNP Paribas sänker riktkursen för SAS till 25 kronor från tidigare 47 kronor. För ett år sedan stod SAS i 165 kr.

Som vanligt är analytiker haussade på toppen och baissade på botten. Analytiker och Pensionsförvaltare handlar som de alltid skulle ha kort gamma.

CDS

Nedan följer ett chart på CDS:en (Credit Default Spread) för Lehman Brothers, Merrill Lynch, Morgan Stanley och Citigroup. Efter nedgången i Mars-April efter Bear Stearns bailout har Credit Default Spreadarna börjat stiga igen. Lehman Brothers och Merrill Lynch handlas nu över 300 punkter.

ZIMBABWE

Den årliga inflationen steg till 11,27 miljoner procent i Juni från 2,2 miljoner procent i Maj.
En invånare i Zimbabwe konstaterade. "A single banana costs 15 times more than I paid for my four-bedroom house".

ETT CHART SÄGER MER ÄN 1000 ORD


Uppgifter i Barrons om att Fannie Mae och Freddie Mac kommer rekapitaliseras på ett sådant sätt att alla aktieägares värde i stort sett sopas bort, fick bolånesinstitutens aktier att krascha igår i USA. Freddie Mac -25,0% och Fannie Mae -22,3%. Freddie Mac är nu på -47% på 15 dagar.

19 AUGUSTI

Dagens viktigaste siffror blir påbörjade hus och producentpriserna från USA kl 14.30.

Påbörjade hus förväntas falla med till 960 000 i juli. Fallet kommer efter en stark junisiffra då nya byggnadsregler trädde i kraft för flerfamiljshus i New York den 1 juli. Trenden för enfamiljshus väntas fortsätta ned.

Producentpriserna i USA bedöms ha stigit med 0,6 % på månadsbasis och de underliggande (core) med 0,2 %. Lägre olje- och råvarupriser bör så sakta sippra igenom i producentpriserna.

I Tyskland kommer ZEW index kl 11.00 som väntas falla ytterligare till -62,8. Lägre oljepris och en svagare Euro syns troligen först i mätningen de kommande månaderna.

måndag 18 augusti 2008

"SURVIVE FIRST, AND THEN YOU'LL PLAY ANOTHER DAY"

Det börjar bli dyrt att ta in nytt kapital.

American Express Credit tog på fredagskvällen in 2 miljader dollar i en 5-årig bond. Priset blev 434 punkter över Treasury rates, dvs till 7,34% ränta. Det förväntade intervallet låg på 400-425 punkter över Treasury rates. Även AIG (American International Group) har i veckan tagit in 3,25 miljader dollar i en 10-årig bond med 8,25% ränta. Citigroup sålde en 10-årig bond för 3 miljader dollar till 6,5% ränta och JPMorgan har tagit in 1,6 miljader dollar till 8,625%.

Föregående vecka tog Finansbolag i USA in 10,7 miljader dollar genom bonds. Det ska jämföras med 6,9 miljader dollar för hela Juli. Detta ledde i sin tur till ökade kreditspreadar i USA, i kontrast till förbättringen i Europa.

Problemet, att kapitalet har blivit dyrare, kommer också att komma till svenska bolag. Plötsligt var inte "den bästa kapitalstrukturen" med strippade balansräkningar så bra.

P/E-TAL OCH DIREKTAVKASTNING

Nedan följer charten på de beräknade p/e-talen och direktavkastningen för de 13 största länderna.

Japan har det högsta p/e-talet med 16,9 följt av Kina 16,2 och USA 15,3. De europeiska länderna har lägst p/e-tal. Italien har högst direktavkastning med 6,0%. Indien och Japan har lägst direktavkastning. Noterbart är att den Japanska räntan är 0,7% (2-årigen).


källa: Bespoke Investment Group

18 AUGUSTI

Dagens enda siffra av värde är NAHB (National Association of Home Builders), dvs. aktivitetsindex för byggsektorn i USA kl 19.00. Index har legat på en relativt stabilt låg nivå den senaste tiden och förväntas också vara oförändrat på 16 i juli.

T. BOONE PICKENS LIGGER LÅNG ABB


Ovan visas innehaven i T. Boone Pickens hedgefond BP Capital. 26 av 27 bolag är ner sedan 1 Juli. Från 1 Juli är innehaven -19,7%. Blankningar (shorts), förändringar sedan 30 Juni eller cash positionen redovisas inte.

Det intressanta är att T. Boone Pickens låg lång 2,8 miljoner ABB-aktier den 30 Juni. Det motsvarade 3,9% av portföljen.

söndag 17 augusti 2008

HELGENS CITAT

Från Svd Näringsliv. Intervju med Christer Gardell.

Varför har du trott att det varit rätt läge att köpa aktier?

–"Ha ha, ja jag har haft fel varje gång. Det är svårt att pricka in exakt vilken tidpunkt det vänder."

fredag 15 augusti 2008

GOLDMAN HAR BRA IMPACT PÅ SINA REKOMMENDATIONER

Igår var det Boliden. Idag är det Assa Abloy. Golman Sachs har bra impact på sina rekommendationer nu.
De placerade idag Assa Abloy på sin "conviction sell"-lista. Riktkursen är fortsatt satt till 80 kronor. Goldman Sachs (GSI) och Neonet (NEO) slog ner aktien 12 nivåer på 5 minuter. Alla traders i marknaden blev långa.


SNEGUNGA


Hedgefonden BP Capital's råvarudel med T. Boone Pickens, 80 år, var ner cirka 35% i Juli enligt New York Post. Fonden är nu -10% på året. Förlusterna beror till största delen på nedgången i oljepriset.

T. Boone Pickens var kort oljan på 100 dollar/fatet. Snurrade på peruken och gick lång oljan. Oljan skulle då upp till 150 dollar/fatet för att sedan fortsätta upp mot 300 dollar/fatet på lång sikt. Detta kunde dock lösas genom att amerikanska staten och investerare skulle köpa hans vindkraftverksplaner i norra Texas.

TVÅNGSINLÖSEN

Tvångsinlösen av amerikanska hem ökar dramatiskt. Jämfört ett år sedan är tillväxten +55%, enbart i juli ökade takten med +8%. I Kalifornien är nu uppe i 1300 stycken inlösen varje affärsdag. Värdet av dessa (de två senaste åren i Kalifornien enbart, är nu uppe i 100 miljarder USD).

"I LOVE SUBPRIME"



Sången startar vid 1 min och 15 sek.

BILÅKANDET SJÖNK MED 4,7% I JUNI I USA

Data från U.S. Department of Transportation visar att sedan November har amerikaner kört 53.2 miljarder miles mindre än vad de gjorde under samma perioden förra året. Det är den största nedgången någonsin. Under oljekrisen 1973 sjönk antalet körda miles med 49,3 miljader miles.

Under Juni månad sjönk bilåkandet med 4,7% (-12,2 miljader miles)mot Juni månad 2007.

Nedan följer ett chart som visar den procentuella förändringen i antalet körda miles från 1972. Det blå fältet i chartet visar när ekonomin befann sig i recession.


Det höga bensinpriset är förstås boven i dramat. Bensinpriset har nu sjunkit från sina toppnoteringar, så datan för juli och augusti blir intressanta. Kommer bilåkandet att öka igen i USA?

15 AUGUSTI

Dagens viktigaste siffra blir hushållens förtroende (Consumer Sentiment ) kl 16.00 enligt Michigan. Det är allmänt väntat att stämningsläget stärktes något tack vare billigare bensin och den bättre börsen. Skatterabatterna är dock avslutade, vilket kan utgöra en nedåtrisk. Förväntningarna är 62,0.



Kl 14.30 kommer Empire Manufacturing. Förv. -4,2
Kl 15.00 Utlandets nettoköp av amerikanska värdepapper (TIC-data). Förv. 57,5 miljader USD.
Kl 15.15 Industriproduktion juli. Förv. 0,0%

torsdag 14 augusti 2008

KAN BLI EN KLASSIKER

"I suspect that we are coming to the end of this downtrend, as applications for new mortgages, the most important series, have flattened out. I don't know, but I think the worst of this may well be over."

Alan Greenspan, 6 Oktober 2006

Det enda som Alan Greenspan, 82 år, fick rätt om var "I don't know".

KATASTROF SIFFRA

Marknaden rakt ner. KPI från USA +0,8% (förv. +0,4%) i juli. Årstakten hela +5,6%.
Nu börjar det komma säljkorgar också.

RELATIONEN ZINK MOT BOLIDEN

Klicka på chartet för bättre överblick

Zinkpriset har sjunkit med 63% från sitt high 4514 dollar/ton till dagens 1650 dollar/ton.
Den blå linjen visar relationen mellan zinkpriset och Boliden. Från att legat mellan 35-50 mellan åren 2003 till 2006 sjönk relationen till 20-30 mellan åren 2006-2008. Bolidens aktiepris steg då mer än zinkpriset. De senaste månaderna har zinkpriset sjunkit, men inte Bolidens aktiekurs i samma takt. Relationen är nu uppe i 40. En faktor är dollarförstärkningen.

TRADERS LIKNAS SOM TESTOSTERON HINGSTAR

Uppförandet av tonåringar skylls ofta på hormonerna, men kan ekonomin lida av samma sak? Forskning från University of Cambridge av John Coates och Joe Herbert visar att rörelserna i aktiemarknaderna kan korreleras med aktietraders nivå på hormonerna: steroid testosteron och cortisol.

Studien visade att när traders gör vinstaffärer ökar deras testosteron. För mycket testosteron leder till aggression och våghalsiga beslut.

Nedan följer några citat från John Coates som gjort undersökningen.

"Maybe bubbles and crashes are coming from these steroids," och "maybe if more women and older men were trading, the markets would be more stable."

"The popular view is that experienced traders can control their emotions, but in fact their endocrine systems are on fire."



källa: NewScientist

Länk till artikeln: http://www.newscientist.com/channel/being-human/dn13664-traders-raging-hormones-cause-stock-market-swings.html

ÖVER 500 MILJADER USD I KREDITFÖRLUSTER

Nedan följer en tabell över nedskrivningar och hur mycket kapital som har tagits in av bankerna och investmentbankerna. Den totala förlusten/nedskrivningarna är nu på 501,1 miljader USD. Så här långt har 352,9 miljader USD tagits in genom olika nyemissioner. IMF har förespått att bankerna kommer att få ta 1000 miljader USD i kreditförluster, så hälften är fortfarande kvar. Frågan är vilka som sitter kvar med Svarte Petter?
Citigroup och Merrill Lynch har tagit störst nedskrivningar på 55,1 respektive 51,8 miljader USD.



källa: Bloomberg

ASSET-BACKED CREDIT DERIVATIVES

Nedan följer två grafer (ABX-HE-AAA 07-1 och ABX-HE-BBB 07-1) som visar värdet på asset-backed credit derivatives. Investmentbankernas balansräkningar är fulla av dessa. De är bl a på dessa produkter som investmentbankerna/bankerna tagit de stora nedskrivningarna på. Noterbart är att även AAA-värderade produkter kraschar i värde. ABX-HE-BBB 07-1 har kollapsat från 98,35 för ett och ett halvt år sedan till 4,96 igår. Det senaste året har visat att det finns en hög korrelation mellan ABX index och bankernas nedskrivningar på sina kreditportföljer.

ABX-HE-AAA 07-1 Price: 47,82 High: 100,09 Low: 41,54




ABX-HE-BBB 07-1 Price: 4,96 High: 98,35 Low: 4,81



källa: markit.com

14 AUGUSTI

Dagens viktigaste siffra blir KPI-siffran från USA kl 14.30.

I USA väntas energi och livsmedel fortsätta driva inflationen som bedöms stiga med 0,4 % m/m. Det ger en årstakt på 5,2% vilket i så fall är högsta nivån på 17 år. Den underliggande inflationen (ex food&energy) förväntas stiga med 0,2 % m/m och kommer därmed inte upp i förra månadens ökningstakt.
KPI-siffror (förv. -0,1% m/m, +4,1% y/y) och BNP-siffror (förv. 1,5% y/y) kommer även från EU kl 11.00.

onsdag 13 augusti 2008

JULI MÅNAD BLEV KATASTROF FÖR HEDGEFONDER

Hedgefonder hade sin värsta månad någonsin i Juli. Morningstar 1000 Hedge Fund Index sjönk med hela 3,07% i Juli . De flesta hedgefonder har legat lång råvaror (särskilt olja) och kort banker/finans.

SHANGHAI COMPOSITE -60% SEDAN HIGH


källa: Bespoke Investment Group

Inte ens turdatumet 8/8-08 har hjälpt Shanghai Composite. De senaste dagarna är börsen -4,47%, -5,21% och -0,52%. Shanghai Composite är nu ner 60% sedan toppen och bara upp 9% sedan sitt high 2001.

Nedan följer några stories från en artikel den 15 Maj 2007 i The Guardian om spekulationshysterin i Kina. Jag har inte hört något om dessa personer nu när Shanghai börsen är -60% sedan toppen 16 Oktober.

Bland annat skall en 60-årig tidigare städtant blivit upphöjd till guru efter att hon dubblat sitt kapital på två månader.

En tidningsredaktör från Shenzhen vid namn Qi Xiaotongen hade pantsatt huset på 1,3 miljoner yuan (1,1 miljoner kronor) för att satsa på börsen. "I felt a huge pressure at the time, but now I don't think there is any risk at all because I have already doubled my money" lät det i Maj 2007.

Mr Yang en butiksägare sammanfattade hysterin "Stocks are doing so well that everyone in Beijing is excited. That is why I am investing," och "I don't know much about it, but I will listen and learn from more experienced players."

Mer än 100 miljoner aktiedepåer fanns förra året i Kina. Vissa dagar på peaken öppnades det 350 000 st om dagen. Jag undrar hur många av dessa depåer som står på plus idag?

13 AUGUSTI

Dagens viktigaste siffror blir den amerikanska detaljhandeln och oljelagren. Fokus är fortfarande på oljan och dollarn, men nu också på financials efter JP Morgans nedskrivning igår.

Kl. 14.30 kommer detaljhandeln (retail sales) och import- och exportpriser.
Förväntningarna på detaljhandeln är-0,1% och ex-auto +0,5% för juli månad.
Importpriserna förväntas öka med 1,0% i juli. Importpriserna för petroleum ökade med 7,4% i juni.

Kl. 16.00 kommer lager osålda varor. Förväntningarna är +0,5%.

CREDIT CRUNCH

JPMorgan Chase & Co sjönk igår med 9,5% efter att bolaget meddelat att de så här långt i tredje kvartalet har kreditförluster på 1,5 miljader dollar.

Wachovia sjönk med 12,1% då bolaget sagt att förlusten för det andra kvartalet var högre än vad som tidigare rapporterats efter att hänsyn tagits till förlusterna relaterade till de illikvida "auction-rate securities".

Enligt en studie gjord av analysfirma Greenwich Associates förväntar sig 60% av de 146 tillfrågade (amerikanska- och europeiska banker, hedgefonder och investerare) att en stor finansiell firman kommer att kollapsa (bailout) inom det närmaste halvåret. 75% tror att de kommer att ske inom 12 månader.

tisdag 12 augusti 2008

NYHETSBYRÅN DIREKT HAR GJORT DET IGEN

15:51:26 ***CISCO: SKATTEVERKET ÖVERKLAGAR EJ KAMMARRÄTTENS SIFO-DOM

Av med boxningshandskarna!

AKTIELÅN V. 32

Nedan följer en sammanställning av de mest utlånade aktierna (blankade, shortade) vecka 32.

Förklaringen till den senaste tidens uppgång kan man se i antalet aktielån som stängdes vecka 32. Vi har haft en short squeeze.

På en vecka har aktielånen minskat med 5,2 miljoner aktier i Alfa Laval. Även i Electrolux och Swedbank har aktielånen minskat drastiskt från föregående vecka. I de stora bolagen har aktielånen minskat i nästan samtliga bolag. Det är bara i Sandvik och TeliaSonera som aktielånen ökar.

I aktier som har både A och B aktier noterade kan statistiken bli missvisande pga att många handlar spreadarna (exempel är Atlas Copco och Volvo). Jag har därför inte tagit med dessa bolag. Aktielånestatistiken kan även bli missvisande om många har köpkorgar/säljkorgar på.