fredag 28 november 2008

PERIODISKA SYSTEMET FÖR HEDGEFONDER

Nedan följer olika hedgefondskategoriers avkastning (Total Returns Ranked in Order of Performance for Key Credit Suisse/Tremont Hedge Fund Indices) från 1994. Bara Short Bias +13,4% och Mgd Futures +12,0% är upp i år. Klicka på bilden för överblick.

DE STÖRSTA UPPGÅNGARNA DEN SENASTE VECKAN

Nedan följer de största uppgångarna den senaste veckan. Inga dåliga uppställ i Lindab +41,7%och Vostok Gas +39,3%. Det brukar bli så när aktierna är på tok för översålda, "Gummisnodsteorin".

AGGRESSIV KÖPREKOMMENDATION

Credit Suisse sätter outperform på Yara och har riktkursen 290 kr. Det kan man kalla aggressiv riktkurs. Aktien står idag i 120 kr.

BALTIC DRY INDEX -94% SEDAN TOPPEN

Baltic Dry Index, vilket mäter torrlastraterna, fortsätter att tappa kraftigt. Under torsdagen föll Baltic Dry Index med 3,9% till 763. Det innebär att indexet har backat sju dagar i rad och noterar nu den lägsta nivån sedan januari 1987. Räknat från i maj har indexet kraschat med 94%.

DnB Nor och Nordea har finansierat flera skepp under den gångna boomen i sektorn. Det brittiska bolaget Brittannia Bulk Holdings har ansökt om konkurs och lämnat en räcka av obetalda räkningar bakom sig. 170 miljoner dollar långsiktig lånefacilitet har Nordeas danska enhet samt Lloyds TSB till bolaget.

DnB Nors totala shippinglån uppgår enligt WallStreet Journal till 122,22 miljarder norska kronor under det tredje kvartalet, motsvarande cirka 10% av dess utlåning. Nordeas shippingportfölj uppgick samtidigt till 8,15 miljarder euro,vilket motsvarar omkring 3% av bankens totala utlåning.

GRATULATIONER

Från Svenska Dagbladet idag.

"All uppvaktning i samband med min 30 års dag, den 30 November, undanbedes pga. lågkonjunktur." Rikard Lind, Stockholm

torsdag 27 november 2008

REKORD

US Treasury 10-Year Credit Default Swap Spread handlas nu i 60 punkter.

VAR TOG KASSAN VÄGEN?


Jag undrar var Volvo's kassa tog vägen? När aktien stod i 150 kr för ett år sedan var samtalsämnet att Volvo skulle dela ut sin kassa. Analytiker talade om en möjlig utdelning på 50 miljarder kronor. Senast i våras ville Christer Gardell att Volvo skulle dela ut 19 miljader till aktieägarna.

Nu står aktien i 35 kr, börsvärdet på Volvo är 75 miljarder kronor. Någon utdelning av kassan har inte hänt. Var har pengarna tagit vägen?

Ett stort och oroväckande problem i Volvo är Volvo Financial Service. Från Volvo's hemsida: "Volvo Lastbilslån är en skräddarsydd finansiering skapat för Volvoägare som skall investera i en lastbil. Volvo Lastbilslån är ett säkert och flexibelt finansieringssätt där normalt sätt endast bilen används som säkerhet."

VIX


VIX, Chicago Board Options Exchange Volatility Index, som mäter den implicita volatiliteten på S&P500 index optioner sjönk igår med 10% till 54,9. Igår bröt VIX:en sitt 50 dagars glidande medelvärde (blå linje). Det kan vara ett tecken på att volatiliteten är på vägen ner i marknaden. Intradagrörelser på 3,4% inprisas indirekt in på S&P 500 den närmaste månaden.

DOW JONES UPP FYRA DAGAR I RAD

Dow Jones gick upp 2,9% igår. Det var 4:e dagen i rad som Dow Jones var upp. Det har inte hänt sedan i April.

S&P 500 har haft sin största 4 dagars uppgång sedan 1933.

onsdag 26 november 2008

LUNDIN MININGS AKTIEÄGARE


KAN VARA ETT TECKEN PÅ ATT VI HAR EN VÄNDNING SNART

Enligt Bloomberg är antalet buy (köprekommendationer) från analytikerkåren nu på den lägsta nivån sedan man började mäta 1997. Nedan följer chartet över antalet köprekommendationer i procent av alla rekommendationer. På toppen 2000 var relationen 75%. Just nu är relationen 36%. Kan det vara ett tecken på att vi har en vändning snart?


VÄRD SIN LÖN?


Nio av tio svenska tjänstemän är värda sin lön, enligt dem själva. Mest värda sin lön anser norrlänningar och högavlönade att de är. Ju närmare drömjobbet, ju mer värd sin lön är man.

Carnegies tidigare vd Stig Vilhelmson deklarerade en inkomst på 59,1 miljoner kronor under 2007. 27 miljoner är lön, avgångspaket samt av allt att döma också årsbonusen från 2006. Från Carneige kommer 3,7 miljoner i lön och 8 miljoner i avgångsvederlag. Övriga inkomster kommer från försäljning av Carnegie aktier.

GÅRDAGENS STÖRSTA STOPP

Enskilda (ENS) tradade ut över 3 miljoner kronor i Atlas Copco igår. På 5 dagar är han dock tjänat pengar. Igår kom den största stoppen jag sett på länge. I short squeezen från 60 till 64,5 kr köpte han 3,3 miljoner aktier på snittet 63,52 kr. Aktien stängde på 59 kr.

26 NOVEMBER

Financial Select Sector SPDR ETF’s implicita volatilitet sjönk igår från 130% till 102%. Intradag volatiliteten (rörelserna) närmaste månaden förväntas alltså var 6,4% på bankaktierna.

VIX, Chicago Board Options Exchange Volatility Index, som mäter den implicita volatiliteten på S&P500 index optioner sjönk igår med 5,9% till 60,9.

Dow Jones gick igår upp 0,4%. Det är första gången sedan slutet av Augusti som Dow Jones går upp 3 dagar i rad. Haussigt....

Marknadsrykten säger att Riksbanken sänker räntan i samband med stabilitetsrapporten.

tisdag 25 november 2008

JAGAR DE FÖRMÖGNA

Från Dagens Industri idag. "Nu går allt fler i finansbranschen, däribland Erik Penser, på offensiven för att kunna sikta in sig på de verkliga guldkunderna – förmögna privatpersoner."
Kolla skylten i bakgunden!


VIX


VIX, Chicago Board Options Exchange Volatility Index, som mäter den implicita volatiliteten på S&P500 index optioner sjönk igår med 11% till 64,7.
Indexet är en bra sentimentindikator pga att den indirekt visar hur mycket investerare är redo att betala för att försäkra sig mot en nedgång i aktiemarknaden. Ett fall i VIX från höga nivåer har historiskt inneburit att vi står inför ett market rally.

REKORD I VOLATILITET

Nedan visas den genomsnittliga endagars volatiliteten (rörelsen i %) över de 50 senaste dagarna. Volatiliteten (rörelserna) är nu högre än under depressionen på 1930-talet. Den genomsnittliga volatiliteten är nu 3,82%.

Källa: Bespoke Investment Group

CDR COUNTERPARTY RISK INDEX


Credit Derivatives Research’s Counterparty index sjönk igår med 22 punkter till 267 punkter. Indexet visar snittet på CDS (Credit Default Swap) för de 15 största finansiella institutionerna.
Som högst var indexet över 400 punkter.
Källa: Credit Research

måndag 24 november 2008

MARKNADEN KLARAR SIG SJÄLV?

Citigroup får 20 miljarder dollar i kapitalinjektion från amerikanska regeringen som får aktier i utbyte. Citigroup får också garantier för tillgångar motsvarande 306 miljarder dollar.

Hur var det där med att marknaden klarar sig själv?

REKORD NEDGÅNGAR

Enligt Stock Trader’s Almanac är Dow Jones ned 39,3% i år. Det är den näst största nedgången sedan 1901. Bara 1931 är värre med 52,7%.

S&P 500 är ned 45,5% sedan årsskiftet. Det är den värsta nedgången sedan 1930-talet. 1931 föll S&P 500 47,1%.

fredag 21 november 2008

HEDGEFONDER

Investerare tog ut rekordhöga 40 miljarder USD från hedgefonder i Oktober i spåren av dålig performance och flykt andra tillgångar. I September var utflöderna 43 miljarder USD. Ännu större uttag är befarade mot slutet av året då kunder har större möjlighet att få ut pengar. Citigroup's kredit analytiker Matt King tror då att minst 20% av hedgefondernas fondförmögenheter kommer att tas ut i Decembers "redemption window". Det motsvarar de senaste 3½ åren av inflöden.

Hedge Fund Research's Global Hedge Fund Index sjönk 9,26% i Oktober. På året är indexet -21,9%!

torsdag 20 november 2008

BÄTTRE LÅN?

DnB NOR kommer att hålla en telefonkonferens på måndagen den 24 november med anledning av marknadens oro för företagets exponering mot shippinglån. Någon nyemission är inte nödvändig. Shippingportföljen sägs också vara av bättre kvalitet än de genomsnittliga företagslånen.

Om shippingportföljen har "bättre kvalitet" än de genomsnittliga företagslånen måste jag säga att jag blir orolig. När frakthyran fallit från 234000 dollar per dag för en capesize, den största sortens torrlastfartyg, till bara 3670 dollar per dag och banken har lånat ut stor belopp till dessa rederier.

DAGENS CITAT FRÅN SANDVIK

INGA SNYGGA SIFFROR UNDER 4 KV- IR

SPÅR "ELAKT" 4 KV PGA NEDDRAGNING HOS KUNDER- IR

DECEMBER KAN BLI EN RIKTIG RYSARMÅNAD - IR

Ordens Betydelse

Elak: som har mål som uppfattas som negativa; ibland som är potentiellt farlig. Synonymen till elak är ond

Rysare: skräckberättelse, skrämmande innehåll

VIX


VIX, Chicago Board Options Exchange Volatility Index, som mäter den implicita volatiliteten på S&P500 index optioner steg igår med 9,8% till 74,26.

Indexet är en bra sentimentindikator pga att den indirekt visar hur mycket investerare är redo att betala för att försäkra sig mot en nedgång i aktiemarknaden. Intradagrörelser på 4,6% inprisas alltså indirekt in i VIX:en den närmaste månaden.

BAISSE BAISSE BAISSE

Banksektorn i New York föll kraftigt igår. Financial Select Sector SPDR -11,2%. Morgan Stanley -14,8%, Goldman Sachs -11% och Citigroup -23,4%. Citigroup har gått med på att återköpa SIV för 17,4 miljarder dollar till en förlust om 1,1 miljarder dollar.

492 av 500 bolag på S&P 500 var på minus igår.

Deutche Bank planerar att skära ner på sitt global markets team med 900 jobb, ca 12%.

General Motors sjönk 9,7% till den lägsta nivån sedan 1943.

USA näst största ägare av köpcentrum, General Growth Properties, har anlitat konkursrådgivning.

onsdag 19 november 2008

DAGENS CITAT

-"Det är extremt hög risk men vi har större problem på aktiemarknaden", säger vd Gunnar Balsvik på Kåpan Pensioner som förvaltar statsanställdas pensioner (Carnegie och Kaupthing) om hur de har blåst bort alla investerade pengar på EFG:s amerikanska kommunobligationsprodukt.

P-O Edin vd på Östersjöstiftelsen är ännu sämre.
-"Jag är övertygad om att vi i slutändan kommer att återvinna allt det förlorade" sa P-O Edin den 8 Mars. Idag är totalt 500 miljoner kronor borta för gott. 500 miljoner kronor i realiserade förluster på åtta månader!

Det måste vara något form av rekord i stiftelsesammanhang. Vid årsskiftet 2007-2008 var marknadsvärdet på Östersjöstiftelsen 6,5 miljarder. Nu uppskattas värdet till knappa 4 miljarder. -38% sedan årsskiftet. Det är mycket för en stiftelse.

RYKTE

Rykte att Den Norske Bank (DnB Nor) skall göra nyemission. Banken måste ta in 10 miljarder norska kronor. Aktien har pressas mycket den senaste tiden (-13% på en vecka, -69% i år). Bolaget har en en stor utlåning till olje- och rederibranschen.

ATT KÖRA STRUTSEN

Fastighetsbolagen på börsen har skrivit ned sina fastighetsvärden med drygt 1% enligt Svd.

Snacka om att köra strutsen! Om man skall tro marknaden är det inte helt rätt. Sedan årsskiftet är Fabege -67%, Castellum -31%, Hufvudstaden -27%, Klövern -53%, Wihlborgs -40%.

DUBBELBOTTEN?

Frågan är om vi har gjort en dubbelbotten på S&P 500 och Dow Jones? Om vi har gjort en dubbelbotten ska vi ha hausse i några dagar. Igår testade vi stödnivåerna igen. Sista timmen gick Dow Jones upp 4% och stängde på 8425 +1,8%.

tisdag 18 november 2008

SVENSKA HEDGEFONDER I NOVEMBER


Ovan följer värdeutvecklingen t.o.m 15 November. Tungt går det för Thenberg Hedge och Carnegie Worldwide Long/Short. Fonderna är -28,2% respektive -30,6% sedan årsskiftet. Det har nog varit mest Long i dessa hedgefonder.
Tyvärr rapporterar inte alla hedgefonder värdeutvecklingen på halvmånadsbasis.

INTE MYCKET BÄTTRE ÄN ISLAND

Svenska kronan har försvagats med 55% mot den Japanska yenen de senaste 4 månaderna!


32% FRÅN SITT GLIDANDE MEDELVÄRDE

Nedan visas spreaden (skillnaden) i procent mellan 200 dagars glidande medelvärdet på S&P 500 och indexet sedan 1927. S&P 500 handlas nu 32% från sitt 200 dagars glidande medelvärde. Det har inte hänt sedan den stora depressionen under 1930-talet.


källa: Bespoke Investment Group

måndag 17 november 2008

BRINOVA NÄSTA VOSTOK GAS?

Samma sak som hände Vostok Gas kan snart hända i Brinova.

Brinova har en stor aktieportfölj med innehav i Fabege, Wihlborgs, Diös, Klövern och Dagon. Den 30 Juni 2008 uppgick aktieportföljens värde till 1,8 miljarder kronor. Den orealiserade förlusten uppgick samtidigt till 700 miljoner kronor i förhållande till värdet de redovisade i årsredovisningen 2007. Brinovas bedömning i halvårsrapporten den 9 Juli var att dessa bolag fortsatt hade "en stabil intjäning, hög substans i förhållande till börskurs och att Brinova ser börsens nedgång som temporär".

Sedan den 30 Juni har Fabege och Wihlborgs sjunkit med 64% respektive 31%. Brinova hade ett Eget Kapital på 1784 miljoner den 30 Juni. Snart dags för tvångsförsäljningar som i Vostok Gas?

RISK

Spreaden (differensen) mellan Corporate Bond Yields för Baa och Aaa har inte varit så här stor sedan recessionen tidigt 80-tal och den stora depressionen under 1930-talet. Den 27 Oktober var spreaden 312 punkter. Investerare har blivit extremt risk-aversa.

Nedan följer chartet på spreaden mellan Corporate Bond Yields för Baa och Aaa på månadsbasis de senaste 90 åren och på veckobasis sedan 1962.



källa: Crossing Wall Street

VIX


VIX, Chicago Board Options Exchange Volatility Index, som mäter den implicita volatiliteten på S&P500 index optioner stängde igår på 66,31 +10,9%.
VIX har nu stängt över 30 i 45 dagar i rad. Senast det hände var 1998 under Long-Term Capital Management kraschen. VIX handlades då över 30 i 50 dagar.

fredag 14 november 2008

DAGENS OMSÄTTNING

Dagens omsättning på Stockholmsbörsen är endast 4,8 miljarder kronor. På Mid Cap är omsättningen 159 miljoner kronor och på Small Cap 17 miljoner kronor!

Nedan följer omsättningen på Stockholmsbörsen sedan Oktober 2006. Röd linje är dagsomsättning. Grön linje är 20 dagars glidande medelvärde. Omsättningen låg runt 25 miljarder i snitt 2007. Nu är omsättningen runt 14,5 miljarder kronor. En fingervisning, vad det krävs, för att det ska vara en bra tradingmarknad brukar vara att dagsomsättningen är över 15 miljarder kronor.

MARKNADEN



Ett bra filmklipp om hur marknaden känns just nu.

10,5% PÅ TRE TIMMAR


Dow Jones föll tillfälligt igenom 2008-års lägsta nivåer igår. Ett tag var Dow Jones under 8000 (7969 -3,8%), för att sedan stänga på 8835 +6,7%. Från kl 19.00 steg Dow Jones med 10,5%!

torsdag 13 november 2008

RYSKA BÖRSEN ÄR ETT SKÄMT

Handeln på ryska Micex-börsen återupptogs klockan 10.05 svensk tid efter instruktioner från den ryska myndigheten. Igår stängde man börsen pga kursfallet. Så fort marknaden går upp startas handeln, för att stängas när marknaden går ner.

13 NOVEMBER

Citigroup stängde igår på 9,64 dollar. Senast aktien handlades under 10 dollar var i September 1996.

USD/SEK 8,17. Det är den högsta nivån sedan November 2005.

OLJEPRISET

Oljepriset (Light Crude Oil) föll på torsdagen med 5% till 55,27 USD/fat. Det var tredje dagen i följd med sjunkande oljepriser trots OPEC:s uttalanden om minskad produktion. Oljepriset ligger nu på den lägsta nivån på 22 månader.

onsdag 12 november 2008

12 NOVEMBER

GM’s aktiekurs stängde igår i 2,92 dollar. Senast aktien handlades under 3 dollar var April 1943.
-"Aktier går alltid upp på lång sikt..."

En undersökning över vad 3 månaders USD LIBOR förväntas hamna i slutet av året visar en enorm skillnad mellan högsta och lägsta bedömningen. Intervallet är 4,75% mot 0,3%. 3-månaders LIBOR var igår på 2,18%. Säger en del om dagens osäkerhet…

Det går tungt för Lettland. I söndags köpte staten 51% av Parex Bank för 28kr. Nu sänker Standard & Poor's det långsiktiga kreditbetyget BBB till BBB-. Kreditutsikterna bedöms även vara negativa.

ENORMA RÖRELSER PÅ DAGARNA

Nedan visas den genomsnittliga endagars volatiliteten (rörelsen i %) över de 50 senaste dagarna. Rörelserna vi nu har på dagarna är de högsta sedan depressionen under 1930-talet.

Källa: Bespoke Investment Group

VIX


VIX, Chicago Board Options Exchange Volatility Index, som mäter den implicita volatiliteten på S&P500 index optioner stängde igår på 61,44 +2,4%.
Intradagrörelser på 3,8% inprisas alltså indirekt in i VIX:en.
VIX har nu stängt över 30 i 42 dagar i rad. Senast det hände var 1998 under Long-Term Capital Management kraschen. VIX handlades då över 30 i 50 dagar.

tisdag 11 november 2008

WARREN BUFFETT & GOLDMAN SACHS

Extrem lugn marknad idag fastän OMXS30 är -3,1%. Beror delvis på att USA har helgdag. USA-börsen är dock öppen. Omsättningen på Stockholmsbörsen är bara 6,2 miljarder så här långt. Handelsbanken (SHB) kör ett köp-program ("fondkorgar") i marknaden, annars är det surt.

Goldman Sachs handlas i förhandeln i 69,60 dollar. Warren Buffett köpte preferensaktier i Goldman Sachs för 5 miljarder dollar den 23 September. Då stod kursen i 115 dollar.

Känns lite som om Warren inte har gjort sin hemläxa längre. Nya rykten är att även GE har nya stora problem. Där köpte Warren aktier för 3 miljarder dollar den 1 Oktober.

SVAR PÅ TAL

-"Det är jag som äger Carnegie".

Bo Lundgrens svar till vakterna på Carnegie när han hejdades komma in på Carnegie.

USA

GM’s aktiekurs är nu på samma nivå som den var December 1946, enligt US Stock Database CRSP. Deutsche Bank har riktkurs 0 dollar på GM.

Goldman Sachs handlades igår på sitt 5 ½ års lägsta. Barclays Capital sänkte igår sina estimat på Goldman från en vinst på 2,71 dollar till en förlust på 2,5 dollar. Sänkningen beror på den stora exponeringen mot private equity business.

BALTIC DRY INDEX -93%

Baltic Dry Index (fraktpriserna) har från sitt All-time-high den 20 Maj på 11.793 kraschat med 93%. Igår stängde Baltic Dry Index på 820.

INTERNATIONELL INDEX JÄMFÖRELSE


Källa: Bespoke Investment Group

Klicka på bilden för bättre överblick.

De flesta index är på minus i år, men det finns länder där det är bull market. Ghana är upp mest på året med hela 60,9% i lokal valuta. Sedan följer Tunisien +17,0% och Ecuador +5,8%. Sämsta börsen i världen 2008 är Island -89,7%. Även länder som Ukraina -75,6% , Bulgarien -73,6% och Rumänien -65,8% har inte rosat marknaden. Sverige (OMXS30) -36,7%, har faktiskt klarat sig relativt bra mot andra länder.

Tabellen visar även nuvarande 12-månaders rullande p/e-tal och vad det var vid årsskiftet. Sverige har ett 12-månaders rullande p/e-tal på 9,4. Lägst har Island, Venezuela och Ryssland. USA och Schweiz har höga p/e-tal pga deras banker. Alla länder med stor exponering mot råvaror har låga p/e-tal. Det intressanta är dock framtida p/e-tal.

måndag 10 november 2008

SSAB VINSTVARNAR KL 20.00

På fråga om det fjärde kvartalet är "svagare än tidigare väntat" säger Helena Stålnert, informationsdirektör på SSAB, till Reuters: "Ja, det kan man säga. Det är tydligt, man kan se det hos andra, inte bara hos SSAB. Det är en kraftig nedgång".

SSAB's besked i samband med delårsrapporten den 28 oktober var att "en viss avmattning" i efterfrågan låg i korten för resten av året. Nu är det helt andra tongångar!

CARNEGIE

Carnegie: FI har beslutat att dra tillståndet!

CDS

Markit iTraxx Crossover Index, bästa indexet för sentimentet på den Europeiska kreditmarknaden, sjunker idag med 20 punkter till 745 punkter. Indexet (CDS spreadarna) har dock kommit ner från sitt All time high på över 900 punkter i Oktober.

Markit iTraxx Europe index sjunker med 8 punktertill 129,5 punkter.

I VÄNTAN PÅ CARNEGIE

Wall Street räknar nu med att ytterligare 70 000 jobb ska försvinna där. Redan 150 000 finansjobb har försvunnit sedan finansskrisen började.

fredag 7 november 2008

GROSSE ORDERS I HEXAGON

Neonet (NEO) och Instinet (INT) har tillsammans sålt 11 miljoner aktier i Hexagon de senaste 10 dagarna. Neonet har nettosålt 5 miljoner aktier och Instinet har nettosålt 5,6 miljoner aktier. Instinet's order går genom en sälj-snurra. När Neonet slår ett bid, så säljer Instinet direkt på nästa bid.

De som har mer än 5 miljoner aktier i Hexagon är: Melker Schörling (29,4% av kapitalet), utlänska ägare (36,1 miljoner aktier, 13,6%), Robur (17 miljoner aktier, 5,7% av kapitalet), AFA Försäkring (14,2 miljoner aktier, 5,4%), Columbia fonder (10,4 miljoner aktier, 3,9%) och Stefan Persson (8,9 miljoner aktier, 3,5%).

När dessa två säljare är klara kommer aktien att flyga!

DAGENS CITAT

-"Nordnets vision är att vara Sveriges ledande Bank inom tio år. Det här är ett viktigt steg på den resan. För att bli Nordens ledande bank är bolån en hygienprodukt som vi måste erbjuda" säger Nordnets VD Carl-Viggo Östlund om att Nordnet nu skall börja erbjuda kunder bolån.

Nordens ledande bank? Självinsikt?

ABSOLUT AVKASTNING?


I Oktober var Hedge Fund Research’s hedgefondsindex HFRX -9,26%. Det var den sämsta månaden sedan man började mäta värdeutvecklingen. Sämsta månaden tidigare var Augusti 1998 då indexet var -8,7%. Det var i samband med kraschen i hedgefonden Long-Term Capital. Sämsta kategori var Convertible Arbitrage, som var ner hela 34,7% i Oktober.

Bland förlorarna finns Peter Thiel's hedgefond Clarium (fondförmögenhet på $5,1 miljarder) som var ner 18% i Oktober. Clarium hade 81% av fonden i positioner på att spreadarna skulle vidgats ytterligare. Passport Management (fondförmögenhet $3,1 miljarder) med förvaltaren John Burbank III var -38% i Oktober, -44% i år. Där var de råvaruaktier som stod för förlusterna. Passport har, innan i år, avkastat 27% per år sedan 2000.

DE STÖRSTA 2-DAGARS NEDGÅNGARNA

Gårdagens nedgång på 10,02% på S&P 500 var den största 2-dagars nedgången sedan Oktober 1987. Nedan visas de största 2-dagar nedgångarna på S&P 500.


DAGENS VIKTIGASTE SIFFRA

Dagens viktigast siffra är arbetsmarknadsstatistiken från USA kl 14.30. Sysselsättningen (nonfarm payrolls) förväntas minska med 200 000 personer. Det blir i så fall 10:e månaden i rad där sysselsättningen faller och det är den största nedgången sedan 2003. Nya arbetssökande var betydligt högre i oktober än vad de var i september vilket sannolikt beror på orkanen Ike och på strejk i företaget Boeing.



Arbetslösheten i USA väntas stiga med 0,2% till 6,3 %, men ekonomiska indikatorer pekar på att den ska fortsätta upp en bra bit till innan det vänder.

torsdag 6 november 2008

JP MORGAN I SKF

JP Morgan slog precis SKF från 71,25 kr till 69,75 kr, 7 nivåer! Han sålde 445.000 aktier på 70,52 kr i snitt. Det sjuka är att han nu har börjat köpa. Var det ett feltryck?

150 PUNTERS SÄNKNING AV BANK OF ENGLAND

Bank of England sänkte räntan med 150 punkter till 3,00%. Förväntningarna låg på en sänkning på 50 punkter. Enligt Bank of England har de globala banksystemet upplevt de värsta störningarna på nära 100 år de senaste veckorna.

Det sjuka är att Pundet inte försvagas mot andra valutor, utan stärks mot euron, dollarn och kronan.

Kl 13.45 är det ECB's tur. Förväntningarna är en sänkning med 50 punkter.

DAGENS RIKTKURS

Morgan Stanley kapar sin riktkurs på fastighetsbolaget Fabege rejält i en ny analys. Banken sänker riktkursen från 26 till 8 kronor. Rekommendationen undervikt upprepas samtidigt. Det framgår av en analys daterad den 6 november.

Senaste avslutet i Fabege är 28,60 kr. Substansvärdet per aktie uppgick per 30 september till 73 kronor exklusive uppskjuten skatt på övervärde fastigheter.

VIX


VIX, Chicago Board Options Exchange Volatility Index, som mäter den implicita volatiliteten på S&P500 index optioner stängde igår på 54,56 +14,3%.

Förväntningarna på volatiliteten den närmaste månaden på S&P 500 är alltså 54,56%. Intradagrörelser på 3,4% inprisas alltså indirekt in i VIX:en.
VIX har nu stängt över 30 i 38 dagar i rad. Senast det hände var 1998 under Long-Term Capital Management kraschen. VIX handlades då över 30 i 50 dagar.

KVANTITATIVA HEDGEFONDER OUTPERFORMAR

Hedgefonder som investerar efter kvantitativa modeller eller som många kallar dem trendfonder, exempel Lynx, har outperformat andra fonder i år. Dessa fonder förvaltar runt 234 miljarder USD har avkastat +8,9% i år, vilket kan jämföras med Barclay Hedge Fund Index som är -18,9% i år.

källa: The Wall Street Journal

onsdag 5 november 2008

UPPGÅNGARNA DEN SENASTE VECKAN

Ovan följer de största uppgångarna på Large Cap på en veckan. Vostok Gas är +55,6% på en vecka. På en månad är det bara Oriflame och Skanska som har hållit emot i kraschen i Oktober. Alla bolag är ner på året.

CDS

Markit iTraxx Crossover Index, bästa indexet för sentimentet på den Europeiska kreditmarknaden, steg idag med 11 punkter till 729 punkter. Indexet (CDS spreadarna) har dock kommit ner från sitt All time high på över 900 punkter i Oktober.

SPARBÖSSA ANPASSAD TILL HÖSTEN 2008

MARKNADSANDELAR I OKTOBER


Enskilda är dominanten på Stockholmsbörsen. I Oktober hade de en marknadsandel på hela 12,1%. Noterbart är att Société Générale var 3:e störst i Oktober med en marknadsandel på 5,6%. De största förlorarna i Oktober (som väntat) var Glitnir, Kaupthing och Carnegie. November ser ännu sämre ut för dem.

Statistiken kan dock vara lite missvisande då utländska firmor redan börjat lappat sina affärer på andra börser.

Än syns inget spel i den "högre divisionen" från Erik Penser Fondkommission. Vd för Erik Penser Fondkommission Peter Melbi förklarade den 21 Juli att -"Vi förbereder oss för spel i den högre divisionen." Marknadsandelen i Oktober var 1,07%, 28:e plats.

CDS

Nedan visas CDS spreaden för iTraxx Europe 5 year (ljusblå linje, vänster y-axel), iTraxx Europe 10 year (mörkblå linje, vänster y-axel) och differensen mellan de två (svart linje, höger y-axel). För första gången handlas CDS spreaden i iTraxx 5 year högre än 10 year. Recessions senariumet är alltså ett faktum. Många kan även ha hedgat sig kortsiktigt och därför pressat ner priserna i 5- åringen.


källa: Financial Times

JP MORGAN

JP Morgan lägger ner sin proprietary trading desk. 80 anställda berörs.

GOLDMANS FLAGGSKEPP -15,5% I ÅR

En av Goldman Sachs flaggskepp, en hedgefond, har tappat nära 1 miljarder dollar sedan januari. Fondförmögenheten var 6 miljarder dollar i början på året, men efter -13% tredje kvartalet och -15,5% på året återstår nu 5 miljarder dollar i fonden. Några pengar kan investerarna inte få tillbaka på 2 år pga lock-in tiden.

tisdag 4 november 2008

RYKTE

Carnegies ledning har varit hos Swedbank idag!

SVENSKA HEDGEFONDER I OKTOBER


Bäst värdeutveckling i Oktober hade Lynx med hela +14,9%. Lynx är nu +33,6% på året. Tungt går det för Thenbergs Nordic Hedge och Carnegie Worldwide Long/Short. Fonderna var ner 8,0% respektive -11,9% i Oktober.

Gladiator, Ram One och Concepio har inte rapporterat för Oktober ännu.

DET GÅR FORT I HOCKEY

Så här trodde analytikerna oljepriset skulle vara för fjärde kvartalet för 2 månader sedan. Goldman Sachs hade ett price target för Q4 på 145,6 dollar/fatet. Snittet var 121,3 dollar/fatet. Oljepriset står idag i cirka 60,50 dollar/fatet!


måndag 3 november 2008

HUMOR

Spiltan och Spiltan fonder säger nej till Ivytans bud på Q-med. Det framgår av ett pressmeddelande.

Totalt har Spiltan och Spiltan Fonder 61.400 aktier i Q-Med, motsvarande 0,1% av kapitalet!

-"Vi tycker fortfarande att Q-med är ett spännande bolag och vill vara med på den fortsatta värdeutvecklingen. Principiellt tycker vi det är helt fel av en huvudägare att köpa ut ett bolag vid sämsta möjliga tidpunkt för alla minoritetsaktieägare och vi kommer att aktivt arbeta för att budet inte går igenom" säger Per H Börjesson, vd i Investment AB Spiltan, i en kommentar.

DAGENS VIKTIGASTE SIFFRA

Kl 16.00 kommer ISM (Institute for Supply Management's manufacturing Index ) från USA. Förväntningarna är en nedgång från 43,5 i September till 41,5 i Oktober. Utvecklingen på finansmarknaderna talar för en fortsatt nedgång. September siffran påverkades dock negativt av orkanerna och därtill var den väldigt svag i relation till övriga indikatorer.


VIX


VIX, Chicago Board Options Exchange Volatility Index, som mäter den implicita volatiliteten på S&P500 index optioner sjönk i fredags med 4,8% till 59,89. All-time high är ifrån 24 Oktober på 89,53.
Indexet är en bra sentimentindikator pga att den indirekt visar hur mycket investerare är redo att betala för att försäkra sig mot en nedgång i aktiemarknaden och ett fall i VIX från höga nivåer har historiskt inneburit att vi står inför ett market rally.

WRITEDOWNS VS CAPITAL RAISED

Intressant diagram från Bespoke Investment Group som har sammanställt data på nedskrivningar, nyemissioner och bonds.

TILLBAKA VARDAGEN

-"Wall Street is always the same: only the pockets change." - Jesse Livermore

OKTOBER FAKTA

Oljepriset sjönk med hela 36,4% i Oktober. Det är den största nedgången på en månad sedan 1986.

USD (Dollar index) steg med hela 7,93% i Oktober. Det är den fjärde största uppgången sedan 1967.

Efter den starka avslutningen slutade Dow Jones bara ner 15,6% i Oktober. Därmed kom inte oktobermånad in på topp tio listan över de största nedgångarna. Toppar listan gör September 1931 då Dow Jones var -30,9%.

OMXS30 har inte haft en så usel månad sedan september 1990. Under Oktober föll börsen med 15,7%. Vilket gör det till den tredje sämsta börsmånaden i modern tid.