tisdag 21 april 2009

TACK ALLA LÄSARE

På grund av familjeskäl kommer jag att ta ledigt några månader framöver. Jag vill tacka alla läsare som följt Trading With Gekko och kommenterat inlägg. Det har varit en skön jargong på kommentarerna. Glöm inte heller "Wall Street is always the same: only the pockets change."

måndag 20 april 2009

DAGENS TRADER- BÖRJE LUNDH 85 ÅR

När Börje Lundh fyllde 85 år tyckte Avanza att han var för gammal och stängde av honom. I stället gick han till konkurrenten Nordnet. Där får han hålla på till han är minst 100 skriver Svd Näringsliv idag. Aktieportföljen är värd några miljoner och den är hårt belånad.

Hans lab­rador Siri betyder dock mycket för honom. -"Känner jag mig deppig tröstar hon och när jag är glad är också hon glad. Tycker hon jag sitter för länge vid datorn kryper hon upp i mitt knä och lägger tassarna på tangentbordet och tycker att vi ska gå ut. Jag missar hellre 50 000 kronor på någon affär än riskerar hundens välbefinnande", berättar Börje

Hur har det gått?
-"Jag drabbades av samma sjuka som alla andra i fjol, 30–40 procent ner. Men långsiktigt har jag haft en bättre utveckling än till exempel Investor."

Vad har du för taktik?
– "Jag handlar i några kända verkstadsföretag, följer dagssvängningarna, man måste vara snabb och jag försöker gå ur positionerna varje dag. Det är lite av en sport och man vill gärna ta igen vad man tappat."

fredag 17 april 2009

DAGENS CITAT

"Finansinspektionen är en undermålig myndighet med usel kvalitet. Det är ett samhällsproblem” Carnegies Ordförande Rolf Åbjörnsson under det tomma holdingbolagets stämma.

VIX & PUT/CALL RATION

VIX, Chicago Board Options Exchange Volatility Index, som mäter den implicita volatiliteten på S&P 500 index optioner stängde igår på 35,8. En dagsvolatilitet på 2,2% inprisas indirekt in på S&P 500 den närmaste månaden.


CBOE Options Put/Call Ratio stängde igår på 0,75.

torsdag 16 april 2009

MAXIMAL OTUR

Igår sålde Orion Securities (OPS) 87.000 aktier i Haldex. 50.000 aktier i stängningscallen. I dag får Haldex en order värd 4,5 miljarder kronor över 7 år. Den nya ordern är den enskilt största ordern i Haldex koncernhistoria.

S&P 500 +1,5% SISTA TIMMEN PÅ BEIGE BOOK

Beige Book indikerade igår att den ekonomiska aktiviteten minskade men att fem av tolv distrikt noterade en minskad hastighet i nedgången och att vissa industrier stabiliserats. En viss återhämtning i privatkonsumtion och husmarknad kunde även skönjas i några regioner. S&P 500 tokrusade 1,5% sista timmen.

onsdag 15 april 2009

AKTIELÅN VECKA 15

Ovan följer en sammanställning av de mest utlånade aktierna vecka 15 (t.o.m den 9 April).

Alfa Laval och Elekta är de aktier som är mest utlånade i förhållande till antalet aktier. I Elekta är 7,1% av antalet aktier utlånade och i Alfa Laval 7,0%.

I aktier som har både A och B aktier noterade kan statistiken bli missvisande pga att många handlar spreadarna (exempel är Atlas Copco och Volvo). Aktielånestatistiken kan även bli missvisande om många har köpkorgar/säljkorgar på. Även aktielånestatistiken från utländska firmor ingår ej.

TVÅNGSINLÖSEN I USA

Tvångsinlösen av hem i USA växer igen sedan ett flertal banker återupptagit inlösen. Moody’s räknar med att 2.1 miljoner hem kommer att tvångsinlösas under 2009.

Hemsida till alla Foreclosures: http://www.foreclosure1.com

BATLTIC DRY INDEX

Enligt DN Ekonomi saknas finansiering till de 200 miljarder dollar som krävs för att bygga de tankers som beställts. 40% av varvens orderböcker måste avbokas för att inte rederierna ska bygga sönder branschen. DnB Nors totala shippinglån var enligt WallStreet Journal för några månader sedan 122 miljarder norska kronor, motsvarande cirka 10% av dess utlåning. Nordeas shippingportfölj uppgick samtidigt till cirka 8,1 miljarder euro,vilket motsvarar omkring 3% av bankens totala utlåning.

Nedan följer Baltic Dry Index (vilket mäter torrlastraterna, fraktpriserna).


tisdag 14 april 2009

DET ÄR LÄTT MED AKTIER

Från Affärsvärlden den 7 April. Far och Son Mannerheim resonerar runt aktier.

Affärsvärldens Huvudrubrik: Läste Affärsvärlden- tjänade 1 miljon
"I förra veckan köptes drygt 150 000 aktier i SSAB efter en köprekommendation i Affärsvärlden. Dagen efter rekommendationen steg aktien 9%. Nu har jag lärt mig lite själv om p/e-tal och liknande. I portföljen finns ett par äldre förlustinnehav som Gunnar Mannerheim inte gör någon hemlighet av att han vill bli av med. I fallet sågverket Bergs Timber, där han äger knappt 10 procent, ska aktierna säljas när kursen närmar sig 35 kronor igen."

S&P 500 ÖVERKÖPT

Nedan följer den historiska spreaden i procent mellan S&P 500 och dess 50-dagars glidande medelvärde. Spreaden är just nu 8,56%. Det har inte hänt sedan Maj 2001. Samtidigt hade S&P 500 aldrig varit så översåld som i Oktober-November 2008.


onsdag 8 april 2009

GLAD PÅSK

Nu blir det en välförtjänt ledighet. Åter på tisdag då rapportperioden börjar. Investor på onsdagen den 15:e och Nokia den 16:e.

GLAD PÅSK!

DAGENS CITAT- POLITISKT KORREKT?

-"Självklart är boendet en aning provisoriskt, men de bör se det som en campinghelg. De har allt de behöver, de får medicinsk hjälp, varm mat. . " Silvio Berlusconi till de 17.000 personer som blivit hemlösa sedan jordbävningen.

DE SJUKASTE UPPGÅNGARNA PÅ EN VECKA


Shortade Trelleborg som alla andra igår. Fick tillbaka pengarna idag. Ibland känns en plus/minus noll trade som en vinst...

HEDGEFONDINDEX I MARS


Blandad utveckling för hedgefonderna i Mars. Hedge Fund Research’s hedgefondsindex HFRX Global var 0,0% och Equal Weighted Strategies var -0,3%. Bästa kategori i Mars var Equity Hedge som var +2,2%. Convertible Arbitrage är +10,0% i år. I Oktober 2008 var kategorin -34,7% på en månad! Sämsta kategori i Mars var Distressed Securities med -2,7%. S&P 500 var +8,5% i Mars.

källa: Hedge Fund Research

EN SÄCK PENGAR

-"Jag räknar med att stoppa in en halv miljard kronor från start. Det räcker ju inte för att få bolaget att snurra, men jag tror och hoppas att det finns fler i min situation, som tjänat ihop en säck pengar men inte vill gambla så mycket, som kan tänka sig att anförtro oss sina pengar” Ingvar Jensen ger sig in i kapitalförvaltnings­-branschen. Ingvar Jensens med familj drog in över en miljard kronor när komponent­grossisten Elfa såldes.

VIX

VIX, Chicago Board Options Exchange Volatility Index, som mäter den implicita volatiliteten på S&P 500 index optioner stängde i går på 40,4. VIX:en handlas nu under sitt 50 dagars glidande medelvärde (blå linje), MA50 44,5. Dock kommer inte VIX under 40 nivån.

CBOE Options Put/Call Ratio stängde i går på 0,96.

VAKANSGRADEN I USA

Vakansgraden i amerikanska shoppingcenters steg till den högsta nivån sedan 1999 under första kvartalet enligt analysföretaget Reis.

TALF

Livbolag kan komma att inkluderas i TALF (Term Asset-Backed Securities Loan Facility), enligt Wall Street Journal. Samtidigt visar statistik att antalet lån för köp av värdepapper relaterade till konsumtionskrediter under TALF sjönk med 64% i April jämfört med Mars. Ansökningarna gäller köp av värdepapper relaterade till bilköp och kreditkort. Den totala summan av värdepapper som var föremål för TALF-lån uppgick till 2,6 miljarder dollar, ned från 8,3 miljarder dollar i April.

tisdag 7 april 2009

DAGENS CITAT

-"Ibland kan man fråga sig varför Carnegie, en misskött investmentbank, var så viktig." Rolf Åbjörnsson, advokat och Saabhandlarnas representant

PROFFSEN SPÅR EN VÄNDNING

"Oljepriset har stigit den senaste tiden och den svenska kronan har stärks. Det, tillsammans med en rusande börs, brukar vara säkra tecken på en vändning." DN Ekonomi idag

JAPAN

Bank of Japan höll räntan oförändrad på 0,10% i morse. Bank of Japan meddelade också att den behåller de månatliga obligationsköpen på 1.800 miljarder yen. USD/YEN handlas åter över 100.

måndag 6 april 2009

DAGENS KIOSKVÄLTARE

Från Realtid.se. Nyhetstorka?

ARE YOU BULLISH BECAUSE YOU ARE LONG OR ARE YOU LONG BECAUSE YOU ARE BULLISH?

Herr Styrelseordförande Carl Eric Stålberg har ordet. Från Swedbanks Årsredovisning.

"Jan Lidén har framgångsrikt skapat hög lönsamhet i bankens olika delar genom sitt engagemang för, och fokus på, affären parat med kontroll över kostnaderna. Jag vill å min egen och styrelsens vägnar rikta ett varmt tack till Jan Lidén som efter ett väl förrättat värv nu går i avtalsmässig pension. De baltiska ekonomierna är inne i en korrektion som redan är kännbar och kommer att bli besvärande för många. Vi har intensifierat riskkontrollen och när vi tvingas ta över säkerheter verkar vi för att återvinningarna ska bli så stora som möjligt på sikt. Jag är övertygad om att konvergensen av de baltiska ekonomierna mot Västeuropa och Norden kommer att ske snabbare än för många länder i Central- och Östeuropa."

DE STÖRSTA 4 VECKORS UPPGÅNGARNA PÅ S&P 500

S&P 500 har stigit i 4 veckor i rad. Tills i fredags hade S&P 500 stigit med 23,3%. Det är den största uppgången sedan 1933. Nedan följer de största 4 veckors uppgångarna, där S&P 500 stigit samtliga fyra veckor.


ARBETSLÖSHETEN I USA PÅ 26-ÅRSHÖGSTA

Den amerikanska arbetslösheten var 8,5% i mars. Sedan recessionen inleddes i December 2007 har mer än 5 miljoner amerikaner blivit arbetslösa. Arbetslöshetssiffran är den högsta sedan 1983.

fredag 3 april 2009

SVENSKA HEDGEFONDER I MARS


VILKEN JÄVLA HAUSSE

OMXS30 är nu +13% sedan botten för 5 dagar sedan. Det kliar i fingrarna att börja shorta markanden. Känns dock helt fel!

STRUTSEN

USA:s översynsmyndighet FASB meddelade igår att finansiella institutioner får större frihet att använda egna värderingsmodeller istället för marknadspriser på tillgångar där det inte finns någon aktiv marknad.

torsdag 2 april 2009

BARA 25 PUNKTER

ECB sänker styrränta till 1,25 %!
Förväntningarna låg på 1,00 %.

OSKYLDIGA?

Här ett utdrag där åklagaren hävdar att Cevianmannen och en anställd vid Carnegie i Danmark diskuterar ett kommande bud på den mexikanska flygplatsförvaltaren Aeroportuario del Sureste (ASUR):

Carnegiemannen: Äh, jag vet att det blir ett anbud på ett bolag på fredag.
Cevianmannen:
På fredag?
Carnegiemannen:
Ja.
Cevianmannen:
Jag ringer dig på en fast anknytning klockan 5.30. låt oss säga exakt 5.30. Se till att du svarar i telefon då.

Carnegiemannen: Problemet [Cevianmannens förnamn] är att det finns ännu en spekulant på hela klabbet. Budet blir alltid 51.
Cevianmannen: 51?
Carnegiemannen: Ja.
Cevianmannen: OK.
Carnegiemannen: Men det finns en annan spekulant i år som äger Köpenhamns flygplats. De äger, du vet, indirekt och direkt omkring 15 procent av bolaget.
Cevianmannen: OK.
Carnegiemannen: Och det finns ett konkurrerande bud på äh 65.
Cevianmannen: 65?
Carnegiemannen: Ja.
Cevianmannen: Men det här 65 det går inte ut på marknaden, eller?

Två dagar senare, den 12 februari köpte Cevianmannen på sig Asur-aktier för 11 750 000 dollar på den amerikanska börsen via sin mäklare i Luxemburg. Nordeamannen köpte Asur-aktien den 16 februari för 9 349 000 mexikanska pesos. Den 14 och 15 februari köpte han aktier för 41 274 000 pesos genom sin mäklare i Schweiz. Pokerproffset köpte Asur-aktier på den mexikanska börsen den 15 februari 2007 för 5 030 000 kronor genom sin mäklare i Schweiz.

Oskyldiga?

Ekobrottsmyndighetens stämningsansökan: http://politisktinkorrekt.files.wordpress.com/2009/03/atalsbeslutet-insiderbrotten.doc

MAXIMAL TUR?

Lundin Petroleum har avslutat borrningen i brunn 2/5-14 S i PL006C i norska Nordsjön, brunnen visade sig vara torr och pluggas nu igen. Det framgår av ett pressmeddelande idag.

Maximal tur av Ian Lundin att sälja en miljon aktier den 23 Mars?

HISTORISK VOLATILITET

Nedan visas den genomsnittliga dagsvolatiliteten över de 50 senaste dagarna på S&P 500. Den genomsnittliga volatiliteten är nu 2,07%. Volatiliteten peakade den 9 December på 4,02%. Nuvarande volatilitet är fortfarande på samma nivå som under depressionen på 1930-talet.

källa: Bespoke Investment Group

RAKT UPP

Trodde inte på "bulle" idag. Nikkei 225 +4,4%. EuroStoxx50 indikerar +2,5%.

Fed kommer också att köpa statspapper för upp till 300 miljarder dollar under den närmaste 2-veckorsperioden.

onsdag 1 april 2009

15 MINUTER TILL ISM

Dagens viktigaste siffra kommer om 15 minuter! Förväntningarna är 36,0.

M&A I FÖRSTA KVARTALET

Värdet av M&A ökade med 39% i USA under det första kvartalet, till 215 miljarder dollar. Bakom ökningen låg Pfizer och Mercks förvärv i läkemedelssektorn. Globalt föll värdet med 21%, till 553 miljarder dollar, enligt Dealogics Data.

DEN GENOMSNITTLIGA SWEDBANK KUNDEN I UKRAINA

Ser han ut som han kan betala sina lån till Swedbank?

Vid årsskiftet hade Swedbank lånat ut totalt 19 miljarder kronor i Ukraina. Cirka tre fjärdedelar av utlåningen är i dollar.

CDR COUNTERPARTY RISK INDEX

Credit Derivatives Research’s Counterparty index står nu i 272 punkter. (Indexet visar snittet på CDS (Credit Default Swap) för de 14 största finansiella institutionerna). Som högst var indexet över 300 punkter. Sedan den 9 Mars har Financial Select Sector SPDRs exchange-traded fund stigit med 34%. Det anmärkningsvärda är att Credit Derivatives Research’s Counterparty index stigit med 48 punkter under denna tid.