måndag 31 oktober 2011

MF GLOBAL BLAND DE 10 STÖRSTA KONKURSERNA NÅGONSIN

1) Lehman Brothers, September 2008: $691 billion in assets
2) Washington Mutual, September 2008: $327.9 billion
3) WorldCom, July 2002: $103.9 billion
4) General Motors, June 2009: $91 billion
5) CIT Group, November 2009: $80.4 billion
6) Enron, 2001: $65.5 billion
7) Conseco, 2002: $61.4 billion
MF Global: $41 billion (as of Sept. 30)
8) Chrysler April, 2009: $39.3 billion
9) Thornburg Mortgage May, 2009: $36.5 billion
10) Pacific Gas & Electric Co., 2001: $36.15 billion

OBLIGATIONER HAR OUTPERFORMAT AKTIER DE SENASTE 30 ÅREN

Long-term Government bonds har gett en avkastning på i genomsnitt 11,5% per år de senaste 30 åren, mätt till och med den 30:e september i år. Det ska jämföras med S&P 500 som avkastat 10,8% om året under samma period, enligt analysföretaget Bianco Research.

Men nu är det slut på det enligt professor Jeremy Siegel: “The rally in bonds is a once in a millennium event, but it’s absolutely mathematically impossible for bonds to get any kind of returns like this going forward whereas stock returns can repeat themselves, and are likely to outperform. If you missed the rally in bonds, well, then that’s it.”

INPRISAT!?

Från Börsveckan: "Hexpols niomånadersrapport visade precis vad Börsveckan ville se. Det vill säga intakta marginaler efter fjolårets storförvärv Excel. Mycket av oron kring hur konjunkturen kommer att påverka Hexpol är redan inprisat i kursen och dagens värdering är lite väl defensiv tycker Börsveckan och upprepar rekommendationen köp."

Aktien handlas nära sitt All Time High! Hexpol är +230% på 2 år. OMX är under perioden +7,5%. Inprisat i kursen?

VESTAS WIND

Vestas Wind är "bara" ned 19% efter en vinstvarning. Det är den nya generatorfabriken i Travemünde som spökar och det påverkar leveranskapaciteten under resten av året.
Senaste avslutet är 90 DKR, -19%. Öppnade i 84,75 DKR, -24%. Aktien är -75% på 2 år.

ÖVERKÖPT MARKNAD

94% av alla aktier i S&P 500 handlas över sitt 50 dagars glidande medelvärde. Alla, 100%, av Financials handlas över sitt 50 dagars glidande medelvärde.

BÄSTA MÅNADEN SEDAN 1974

S&P 500 är upp 14,1% i Oktober. Det är den bästa månaden sedan Oktober 1974 och 10:e bästa månaden någonsin enligt Bespoke. Nedan följer en tabell med de största månadsuppgångarna i procent. Tabellen visar även påföljande månad.

ÅRETS RÄKNEFEL

Efter att en felberäkning har upptäckts i den "Bad Bank" som satts upp för att hantera problem tillgångar i det förstatliga bolåneinstitutet Hypo Real Estate, har Tyskland blivit 55,5 miljarder euro rikare. En korrigering av felberäkningen innebär att statskulden minskar med 2,6 procentenheter av BNP till 81,1%.

fredag 28 oktober 2011

SHORT SQUEEZE I JM

Vilken sjuk aktie. Senaste avslutet 127,50 kr +16,7%. Hur ser personen ut som köper här uppe?

ITALIEN

Italienska 10-åringen nu i 6,01%!

Tidigare i dag sålde Italien statspapper för 7,93 miljarder euro. På obligationerna med tre års löptid blev räntan 4,93%. Det är den högsta nivån sedan 2000.

GLAD HALLOWEEN

Önskar alla en trevlig Allhelgona.

INVESTERARTIPS

–"Var påläst och tänk långsiktigt. Sedan gäller den enkla regeln att köpa billigt och sälja dyrt. Man måste våga följa med på hela resan upp." Johan Nilsén, vinnare i Investerar-SM, ger sina tips.

Tvåan i tävlingen Daniel Öjes fortsätter.
-"Sen gäller det att man tar det försiktigt och vågar vänta ut tills det vänder och man kan sälja dyrt."

KRISEN ÖVER? INTE EN CHANS!

All cred till politikerna i EU som kunde samsas om ett krispaket, men den italienska 10-åringen har marginellt kommit ned. Den står fortfarande i höga 5,89%.
Tror inte heller att bankerna kommer att be sina aktieägare om kapital, utan det blir strypt utlåning och bantade balansräkningar. Pengar kommer att bli dyrare. Det är då vi går mot recession.

ECB FORTSÄTTER STÖDKÖPA

Enligt källor till WSJ ska ECB på torsdagen köpt italienska och spanska statsobligationer.

torsdag 27 oktober 2011

STÖRSTA UPPGÅNGARNA I OKTOBER

LATA EUROPEER

-"Why should China use hard earned money to help the lazy Europeans? från Weibo, kinesisk mikroblogg.

ÖVERAVKASTNING


"Det är ironiskt att svenska institutioner under samma period jagat världen runt efter förvaltare som placerar pengar på börsen och i bästa fall gett 2 procent i överavkastning samtidigt som de kunnat få 10 procents överavkastning om de valt att satsa pengarna här hemma i stället hos de svenska riskkapitalbolagen", Adalbjörn Stefansson, fristående rådgivare i riskkapitalbranschen, till sin undersökning på uppdrag av Svenska Riskkapitalföreningen.

I genomsnitt har de svenska riskkapitalbolagens fonder i undersökningen gett en avkastning på 18 procent per år sedan 1993.

Det blir 1867% i avkastning för private equity och 450% för börsen sedan 1993. 1867% låter lite väl bra för att vara sant. Kan knappast vara ett genomsnitt på alla private equity fonder.

RB: UTDRAGEN SKULDKRIS ELLER STAGFLATION I ALTERNATIVSCENARIER

Riksbanken har två alternativa scenarier till huvudscenariot i den penningpolitiska rapporten som publicerades i dag.

I det ena alternativscenariot konstateras att oron för närvarande är stor kring den statsfinansiella situationen i flera euroländer. Om problemen inte kan lösas under ordnade former kommer de finansiella marknaderna att fungera sämre med stigande räntespreadar och minskad kreditgivning som följd. Detta skulle medföra en djupare svacka i omvärldens konjunkturutveckling.

I det andra scenariot behandlas risken för stagflation. Riksbanken konstaterar att inflationen i såväl som euroområdet och Storbritannien har varit oroväckande hög den senaste tiden. Om den höga inflationen skulle bita sig kvar samtidigt som tillväxten faller och arbetslösheten stiger står centralbankerna som brottas med statsfinansiella problem inför svåra avvägningar.

DAGENS CITAT

“Greek banks will come out of this with a very clear picture, being reorganized in a way so that they can be viable banks with no problems as far as the Greek debt risk. Probably some of the bank shares will be nationalized" Greklands Premiärminister George Papandreou

HÖG BELÅNING HOS SVENSKA HUSHÅLL

Belåningsgraden för nyutlåningen ligger i dag på 84% till bostadsrätter och 76% till villor. För att undvika nya kriser måste hushållen amortera mera varnar Statens Bostadskreditnämnd, BKN.

En slutsats som BKN drar är att kombinationen av låga räntor, små krav på kontantinsats, amorteringsfria lån och marknadsvärdering leder till att hushållen skuldsätter sig för mycket. Större delen av prisuppgångarna på bostadsmarknaderna kan förklaras av övergången till rörliga räntor och amorteringsfria lån under åren innan krisen.

Hela rapporten: http://www.bkn.se/upload/Marknadsrapport/Marknadsrapport_okt11.pdf

OCH SÅ VAR KRISEN ÖVER FÖR DEN HÄR GÅNGEN

EURO STOXX 50-terminen +3,2%
DAX-terminen +3,1%

onsdag 26 oktober 2011

KORT, LÅNG ELLER FLAT ÖVER NATTEN?

DÖDLÄGE

***EU TALKS WITH BANKS ON GREEK BOND LOSSES SAID TO BE DEADLOCKED - BBG

DAGENS CITAT

-"Jag är skuldsatt, mitt liv suger och andra med fina bilar har det bättre och förtjänar det här." sade den 27-årige man som gripits för brännandet av totalt 67 lyxbilar i Berlin som förklaring till vandalismen, enligt tysk polis

HÖGANÄS

2011-10-26 09:00:00 CIS Höganäs: Höganäs Delårsrapport 1 januari - 30 september 2011

Hur kan man släppa sin rapport precis när callen går?

VIX ÖVER 30


VIX, Chicago Board Options Exchange Volatility Index, som mäter den implicita volatiliteten på S&P 500 indexoptioner steg i går över 30. VIX stängde på 32,22. En dagsvolatilitet på 2,0% inprisas indirekt in på S&P 500 den närmaste månaden.

USDJPY PÅ LÄGSTA NIVÅN SEDAN ANDRA VÄRLDSKRIGET

Japans finansminister Jun Azumi varnar spekulanter för att driva upp yenen och sade att han inte kommer att utesluta några åtgärder för att hindra spekulation. Om Bank of Japan skulle agera kan det bli aktuellt att ytterligare utöka programmet för tillgångsköp med 5000 miljarder yen. Yenen noterade i går rekordstarka 75,74 mot dollarn.

tisdag 25 oktober 2011

50000 KR FÖR ATT TVÄTTA HÄNDERNA

Den tyska tidningen Handelsblatt gjorde i Juli en sammanställning av grekiska arbetsvillkor. Jag vet att det är lite av en Strindberg, men här följer några av villkoren:

• Busschaufförerna i Aten får åka till och från jobbet på arbetstid och den som klarar att komma i tid får dessutom en bonus på 310 euro.

• Bud på de olika ministerierna får ett lönetillägg på 290 euro i månaden – för att bära akter och pärmar.

• I flera statliga företag får de anställda bonus för att de använder kopieringsapparaten, även den som kan bruka en pc får tillägg – och även här kan den som kommer i tid till jobbet bli belönad.

• Domare får extrapengar om de behandlar ärenden snabbare.

• På det delvis privatiserade telefonbolaget OTE får man 25 euro i månaden för ”uppvärmandet av tjänstebilen”. Enligt Handelsblatt meddelade facket att bonusen avskaffats – men de anställda kräver nu att den återinförs.

• Den statliga järnvägen ger lokförarna (som har upp till 7000 euro i månadslön) en premie för varje kilometer de kör. De får dessutom över 5 000 euro (50000 kronor) extra om året för att tvätta händerna (det får 25 procent av all tågpersonal).

INSTÄLLT

***EU: EKOFINMÖTE PÅ ONSDAGEN INSTÄLLT

OMX ner 12 punkter direkt.

S&P/CASE SCHILLER -3,8%

***USA: HUSPRISER -3,8% AUG JMF AUG 2010 - S&P/CS (PROG -3,5%)

DAGENS CITAT


"Skriver man ner grekiska statsobligationer så förlorar de banker som har obligationerna i sin balansräkning helt enkelt de pengarna. Då har de inte de pengarna." Anders Borg

ANALYTIKER I SNEGUNGA

För första gången sedan 1997 har analytikerna satt Köp på mindre än 29 procent av sina rekommendationer. Detta enligt 159.919 rekommendationer som sammanställts av Bloomberg. Mer än 54 procent av rekommendationerna på bolag i USA, Storbritannien, Japan och Brasilien har Neutral (Hold). Det är den högsta nivån sedan 1997 då Bloomberg började spara datan.

EURO PMI VS STOXX EUROPE 600


Ovan visas Euro PMI, röd linje, och Stoxx Europe 600 (SXXP) blå linje från 1999. Det känns inte som vi kommer att få se bättre PMI i Europa det närmaste året, vilket gör det svårt för aktiemarknaden att stiga.

VOLVO

***RÖRELSEMARGINAL 7,9% (SME 8,7%)

Marginalpress kommer vi att få se mera i Q4:an, men hos Volvo ser vi det redan i Q3:an.

måndag 24 oktober 2011

DAGENS CITAT

"Jag är övertygad att Bini Smaghi avgår före årets slut. Jag har vädjat till hans sunda förnuft. Men vad kan jag göra? Döda honom?", Silvio Berlusconi om italienaren Lorenzo Bini Smaghi. Bini Smaghi förväntas avgå från Europeiska centralbankens direktion och lämnar plats för en fransman.

FINNS INGEN KRIS I ITALIEN


"Det finns ingen italiensk risk. Italien är det mest solida landet i Europa efter Tyskland och före länder som Storbritannien och Sverige", sa Silvio Berlusconi vid helgen EU-toppmöte.

KINA TUFFAR PÅ

Det preliminära HSBC:s kinesiska inköpschefsindex för tillverkningsindustrin steg till 51,1 i oktober. Det är första gången sedan juli som siffran ligger över den viktiga 50-nivån.

EUROPEISKA BANKER MÅSTE TA IN 108 MDR EURO

I lördags nådde EU:s finansministrar en preliminär överenskommelse om rekapitalisering av europeiska banker. Enligt Europeiska banktillsynsmyndighetens (EBA) beräkningar måste Europas storbanker ta in 108 miljarder euro under sex till nio månader. Enligt rykten kan nedskrivningar på upp till 60% bli aktuellt på grekiska statspapper.

HUMOR

"Och så var det turisten som kliver in på hotellet i en liten by.
Hon lägger 1000 kronor i receptionen och går för att ta en titt på rummen.
Hotelldirektören tar omedelbart med sig tusenlappen till slaktaren och betalar sin skuld. Slaktaren går då med pengarna till bonden och betalar sin skuld.
Bonden tar sedeln till bensinmacken och betalar för bränslet han tankat på kredit.
Mackägaren går till byhoran och betalar sin skuld på tusen kronor.
Byhoran går till hotellet och betalar sin skuld med tusenlappen.
Hotelldirektören lägger tillbaka sedeln på disken.
Turisten som nu tittat klart på rummen kommer tillbaka till receptionen. Hon gillade inte rummen och tar tillbaka sin tusenlapp och går.
Ingen har alltså tjänat ett enda öre. Men hela byn är nu skuldfri och alla ser framtiden an med tillförsikt."
Det är något i stil med detta som Merkel och Sarkozy hoppas på kan hända i Europa.

lördag 22 oktober 2011

AKTIER RÖR SIG I HÖGRE GRAD I SAMMA RIKTNING

Nedan visas ett diagram med antalet dagar då 90% eller mer av aktierna i S&P 500 rör sig i samma riktning. Sedan 2007 har antalet dagar eskalerat. Från att ha varit en till fem dagar om året är de nu uppe i runt 35 dagar.

fredag 21 oktober 2011

USDJPY

Dollarn kraschar mot Japanska Yenen!
USDJPY 76. Lägsta nivån sedan Andra Världskriget.

SPREADEN MELLAN FRANKRIKE OCH TYSKLAND PÅ SAMMA NIVÅ SOM 1992


Den 10-åriga Franska statsobligationen handlas nu 118 punkter över den 10-åriga Tyska statsobligationen. Spreaden är på den högsta nivån sedan 1992.

KINNEVIKSRABATTEN 38%

Kan inte förstå varför inte Kinnevik återköper aktier. Så här svarar vd:n Mia Brunell Livfors på frågan om återköp. "Det finns inga planer på några fler aktieåterköp just nu. Vi har det som ett verktyg om det uppkommer en speciell situation under året. Men vi hittar hellre investeringar som kan ge avkastning under många år än att göra kortsiktiga återköp."
Vad har Ni då gjort i Millicom?

Investmentbolagsrabatten är nu exceptionellt mycket högre i Kinnevik än Industrivärden, men även mot Investor. Det trots att man måste anse att Industrivärden och Investor har så många innehav som ej är till salu. Börjar Kinnevik bli ett trött gammalt maktbolag?

DAGENS VALUTATIPS PÅ CNBC


För några veckor sedan hade CNBC Dagens valutatips: "Buy dollars, Sell the swedish krona"
Fyra personer deltog i diskussionen, men ingen reagerar på att de hade fel flagga bredvid valutan. Se bilden ovan.
Stupid Americans!

SAY WHAT?

"Bankaktier kan vara något att hålla sig i när det stormar.” Caroline af Ugglas, aktiechef på Skandia Liv under Dagens Industris paneldebatt.

Tror det är precis raka motsatsen.

ÄNNU ETT TOPPMÖTE

Europas ledare kommer även att hålla ett andra toppmöte den 26 oktober, meddelade Merkel och Sarkozy i ett gemensamt uttalande i går kväll.

Ser inte ut som om det flyter på för Merkel och Sarkozy. Sannolikheten för att ett avgörande resultat presenteras efter söndagens EU-toppmöte känns avlägset.

torsdag 20 oktober 2011

MARKNADEN VIKER PÅ RYKTE OM UPPSKJUTET EU-TOPPMÖTE

Cramer är nu expert om en tidning han aldrig hade hört talas om för 15 minuter sedan. Ryktet kom ifrån tidningen Die Welt.

Länk till artikeln: http://www.welt.de/wirtschaft/article13671632/Bundesregierung-schliesst-EU-Gipfel-Absage-nicht-aus.html

NOKIA

***NOKIA 3 KV: RÖRELSERESULTAT EX EO 252 MLN EUR (SME -23)

HAR INGET MED KRITIKEN ATT GÖRA

Enligt SvD Näringsliv kommer Nordea Fonder byta ut fondchefen Erik Feldt för Sasja Beslik. Det har dock inget "direkt samband" med nyheten om de dåliga förvaltningsresultaten som SVT rapporterat om. På en skala 1-100 där 100 är sämst fick banken 67. Den tionde största fonden Spektra fick betyget 100.

DAGENS CITAT


"Bilden av grekerna som människor som levt över sina tillgångar gör inte det grekiska folket rättvisa." Alexandra Pascalidou till Dagens Industri

BÄTTRE ÄN VÄNTAT

Stresstesterna som den Europeiska banktillsynsmyndigheten väntas genomföra kommer, enligt källor till Financial Times, komma fram till att rekapitaliseringsbehovet för Europas banker är på 70-90 miljarder euro vid ett kärnprimärkapitalkrav på 9%. Detta är långt under IMF:s siffra på 200 miljarder euro och analytikers estimat på 275 miljarder euro.

PHILLY FED


Dagens viktigaste siffra är inköpschefsindexet för Philadelphiaregionen, Philly FED, kl 16.00. Indikatorn, som är mycket volatil, beräknas stiga i oktober till -9,6 från -17,5. Ovan visas Philly FED och ISM från 1995.

ERICSSON LEVERERAR

***ERICSSON 3 KV: RES F SKATT 5% BÄTTRE ÄN VÄNTAT- SME

ALLA MOBILISERAR

Regeringen i Japan väntas utvidga den fond som ska hjälpa företag att hantera den starkare yenen med cirka 25% till 10 000 miljarder yen.

onsdag 19 oktober 2011

DAGENS CITAT

"Alla går runt stolarna tills musiken slutar. Eftersom det finns en stol mindre än det finns deltagare gäller det att vara snabb att ta en stol för att inte åka ur leken. Nu är problemet att finansbubblan har skapat en jätteillusion om antalet stolar (pengar) så att det nu går flera hundra personer på varje verklig stol. Så länge musiken spelar kan vi gå runt ovetandes om detta. Alternativt kan vi ta en stol innan musiken slutar spela och sätta oss vid sidan av." Nicole Foss, oberoende finansanalytiker och grundare av finansbloggen The Automatic Earth.

INTE SNYGGT AV CARNEGIE I HÖGANÄS

I går var Carnegie överlägsen största säljare i Höganäs. Carnegie sålde 74.000 aktier. I dag kommer Carnegie med att de sänker sin riktkurs för Höganäs till 210 kronor från tidigare 260 kronor.

BRA CALL AV CARNEGIE

Från Carnegie: "Powerwave (underleverantör Telecom) vinstvarnade under gårdagen aktien ner 35%, svagt Nordamerika (minskad capex). Ericsson bör falla 2-3% på denna nyhet (vi förväntar att Nordamerikanska försäljningen ska falla 15%)."
Ericsson öppnade i 68,45 kr, men kom snabbt ner till 66,60 kr. Vilket är -2,7%.

MERA REGLERINGAR

CFTC (Commodity Futures Trading Comission) röstade igår kväll igenom en reglering för att begränsa handeln i råvaror. Reglerna gäller för kontrakt med kortsiktig leverans. Reglerna kommer att begränsa att en firma får mest inneha 25% av råvarans estimerade leveransbara utbud.

EU SKA INFÖRA FÖRBUD MOT NAKEN BLANKNING FÖR STATSPAPPER

EU kommer att införa ett permanent förbud mot nakna CDS (credit default swaps) på statsskuldspapper efter att lagstiftare nått en överenskommelse.

tisdag 18 oktober 2011

FRANKRIKE OCH TYSKLAND ÖVERENS OM 2 BILJONER EURO I EFSF

Frankrike och Tyskland har kommit överrens om att utöka den europeiska räddningsfonden EFSF till 2 biljoner euro enligt tidningen The Guardian. Marknaden går rakt upp i USA!

Länk: http://www.guardian.co.uk/business/2011/oct/18/france-and-germany-move-towards-2tn-euro-fund

NORDEA SÄMST I EUROPA PÅ FONDER

Nordea är den storbank i Sverige som förvaltar sina fondkunders kapital sämst. Nordeas tioende största fond Spektra har sämst betyg av alla jämförbara fonder i hela Europa. Flera av Nordeas fonder hör till den sämsta tredjedelen i Europa enligt SVT och Morningstars.

Betala 1,4 procent i förvaltningsavgift till någon bearnaiseförvaltare som varje år missar sitt jämförelseindex? Men det är klart, hur skall man kunna slå sitt jämförelseindex när man sitter på Restaurang Prinsen hela dagarna och äter Prinsens handtrillade småköttbullar brässerade i gräddsås med rårörda lingon och pressgurka!

SJUK EXEKVERING AV ORDER I LUMI

Enskilda (ENS) har en sjuk order i Lundin Mining (LUMI). Han visar 575.000 aktier på bidet. Nu har han flyttat upp orden från 26,80 till 26,90. Men visar fortfarande hela ordern. I dag har ENS nettoköpt 230.000 aktier i LUMI.

GOLDMAN SACHS

***GOLDMAN SACHS 3 KV: JUSTERAT RESULTAT -0,84 USD/AKTIE (VÄNTAT -0,11)

MISERY INDEX


UK's Misery Index (Inflation+Arbetslöshet) är nu på sitt 19-års högsta. USA är på sitt 28-års högsta.

ERIK OLSSONS NYA POSTER-BOY


Vad tror du om bostadsmarknaden framöver?
-"Priserna har ju gått upp sedan 1996, så en sättning då och då borde inte vara konstigt. Det innebär ju köpläge för den som vill byta upp sig! Bor du i en av landets tio största städer kan du vänta dig prisökningar även framöver." Claes Hemberg i Erik Olssons annonsbilaga Smart Move

VIX ÖVER 30


VIX, Chicago Board Options Exchange Volatility Index, som mäter den implicita volatiliteten på S&P 500 indexoptioner steg igår över 30. En dagsvolatilitet på 2,1% inprisas indirekt in på S&P 500 den närmaste månaden.

MINDRE TRADING PÅ INVESTOR

Investor bygger upp en ny tradingverksamhet efter att tidigare i år lagt ned tradingen. Den nya tradingen kommer att bli cirka en tiondel så stor som den som avvecklats. Den tidigare tradingen hade en årlig genomsnittlig avkastning på över 10% enligt Investor. Det gamla tradingteamet har nu startat en ny fond, Madrague Equity Long/Short Fund, där Investor kommer att investera 350 miljoner kronor.

FÖRSÄMRAD TREND SENA LÅN USA

Kvartalsrapporterna från Wells Fargo, Citigroup och JP Morgan Chase visar att hus- och kreditkortslånare blir senare med sina betalningar. Förbättringen i andelen för sent betalda lån har planat ut eller vänt, vilket väcker oro för hur den amerikanska konsumenten mår.

KINA SAKTAR IN

BNP ökade med 9,1% under tredje kvartalet jämfört med föregående år. Väntat var en ökning med 9,3%. Dock steg både detaljhandeln och industriproduktionen mer än väntat och ökade med 17,7% respektive 13,8% i september.

måndag 17 oktober 2011

10 SAKER DU BORDE KÄNNA TILL OM EUROPEISKA BANKER ENLIGT MORGAN STANLEY

1. We think the size of the recap is more likely to be €100bn+ and think the €200-300bn street estimates too high

2. To reduce the burden on the public purse, banks will be given 6 and maybe up to 9 months to recap – leaving many uncertainties

3. We think the market has misread some of the dimensions around individual banks.

4. We fear that the “benchmarking” will not differentiate by quality of loan book and bank’s position, particularly for Spain, Italy and the periphery.

5. We are very concerned banks will also have the incentive to delever more quickly (a “crash diet”) to pass the tests.

6. Bank and regulator behaviour (e.g. whether to recap or shrink fast) will be key to how much risk there is to economic recovery.

7. To slow bank deleveraging, more could be done to support bank funding during the uncertainty.

8. The success of the exercise is entirely dependent on the nature of sovereign backstops since this number is not recapping to a “stressed” scenario.

9. Another key risk is on how banks appetite for sovereign bonds may change

10. We think investors should also reflect on the signal this sends about Basel III and impact on dividends and size of capital raises for wholesale banks

EMPIRE MANUFACTURING INDEX

Empire Manufacturing Index steg till -8,48 (förv. -4) i oktober från -8,82 månaden före.

Empire Fed's future general business conditions index ( ett framåtblickande index sex månader) sjönk dock till 6,7 från 13,0. Det är den lägsta nivån sedan Februari 2009.

FALSKT UTBROTT?

Fick vi vårt falska utbrott på OMX idag? OMX var uppe och printade på 970. OMX har nu kommit ned nästan 20 punkter.

DÖRRVAKTER I ITALIENS REGERING

-"En del av dem du har placerat i din regering skulle inte vara värdiga att vara dörrvakter i vissa av dina företag." Francesco Nucara till Italienska Parlamentet under förtroendeomröstningen mot Berlusconi. Nucara röstade dock med Berlusconi.

DRÖMMAR

De europeiska ledarna kommer inte att uppfylla eventuella "drömmar" om ett snabbt slut på eurokrisen vid toppmötet den 23 oktober. Det sa Steffen Seibert, talesperson för Tysklands förbundskansler Angela Merkel, på måndagen, till Bloomberg News.

50-DAGARS GLIDANDE MEDELVÄRDE

77% av alla S&P 500 bolag är nu över sitt 50-dagars glidande medelvärde. Det är den högsta nivån sedan April. På två månader har siffran gått från närmare 0% till dagens 77%. 94% av alla Utilities-bolag handlas över sitt 50-dagars glidande medelvärde. 68% är motsvarande siffra för Financials.

CASINO FÖR DEUTSCHE BANK

Deutsche Banks exponering mot spelsektorn i Las Vegas uppgår till 4,9 miljarder dollar, i nivå med bankens exponering mot PIIGS-länderna.

söndag 16 oktober 2011

DAGENS CITAT

-"Det enda skälet jag finner till att bostadspriserna har gått ner fem procent är att vi är oroliga. Om du tror att vi blir mindre oroliga under 2012 kan det med andra ord vara smart att utnyttja den femprocentiga rabatten." Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling

fredag 14 oktober 2011

SKA VOLVO LÄGGA BUD PÅ NAVISTAR?

Volvo fick hösten 2000 en förfrågan av Navistar om att lägga ett bud på hela bolaget. På Volvo ska man då ha tackat nej eftersom bolaget hade fullt upp med att sy ihop affären med Renault VI och Mack. Nu har Carl Icahn köpt 9,8% av aktierna i Navistar. Frågan är: Vilken agenda har Ichan för Navistar? Är det så att han ska få Navistar sålt till Volvo? I Volvo kontrollerar hans parhäst, Christer Gardell, 5,6% av rösterna.

När Volvo köpte Nissan Disel 2007 sa Leif Johansson att det var de medeltunga lastbilarna som var orsaken till köpet. Navistar är stora på just medeltunga lastbilar i Nordamerika. Volvo och Navistar samarbetar redan i Brasilien. Navistar äger den brasilianska motortillverkaren MWM, som levererar motorer till Volvos medeltunga lastbilar i Brasilien (VM-modellerna).

GOOGLE UPP 9 DAGAR I RAD

Google har nu stigit 9 dagar i rad. Upp 23% sedan sitt low för 9 dagar sedan. Google redovisade ett resultat igår på 9,72 dollar per aktie. Analytikernas förväntningar var ett resultat på 8,76 dollar per aktie.

INFLÖDEN TILL FINANCIALS I OKTOBER

Nedan visas nettoflöderna veckovis till globala Financial Funds. Senaste veckan hade det 5:e största inflödet under 2011. Financials har nu haft inflöde i tre raka veckor. Vi kanske ser en förbättring i investerarnas tro om bankaktier.


BAISSAD

"S&P 500 may drop 42%. Earnings will be flat across the S&P 500." Bob Janjuah, Nomura, på Bloomberg Television.

EKONOMIKLUBBEN

Villy Bergström, f d vice riksbankchef, Hans Tson Söderström, professor, Magnus Henrekson, professor IFN, Stefan Fölster, chefekonom Svenskt näringsliv och Irene Wennemo, huvudsekreterare socialförsäkringsutredningen samtalar om ekonomin.

Programmet domineras av Villy Bergström.

Länk till programmet: http://www.axess.se/tv/webbtv.aspx?id=2588

DET GÅR BRA NU

– "När EQT gjorde en första avstämning i somras insåg vi att fonden hade ett problem – intresset var helt enkelt för stort. EQT har tvingats tacka nej till flera miljarder kronor. Långt ifrån alla har fått plats”, säger EQT Partners grundare Conni Jonsson till Di. När EQT:s sjätte fond stängde igår hade över 43 miljarder kr kommit in från investerarna.

BANKER KAN FÅ TA FÖRLUSTER PÅ 50%

Europeiska banker kan behöva realisera förluster på upp till 50% på sina innehav av grekiska obligationer enligt tidningen Le Figaro, som citerar icke namngivna personer i Bryssel.

torsdag 13 oktober 2011

REKORDMÅNGA ARBETSLÖSA I UK

Den brittiska arbetslösheten steg i september till den högsta nivån på 17 år. 2,57 miljoner britter, eller 8,1% av arbetskraften, går nu utan jobb.

INSIDER TRADING

***RAJARATNAM GETS 11-YEAR PRISON TERM FOR INSIDER TRADING. $10M FINE.

Det är något för EBM att jobba på.

EN KLASSIKER


Sommaren 2007. Innan spliten 2:1.
Deutsche Bank (DBL) lägger upp en Grosse Order på 445 kr i H&M. Kolla Sizen! EN MILJARD AKTIER PÅ 445 KR.

Då fanns det bara 730 miljoner aktier i H&M. Deutsche Bank hade tydligen ingen safety limit i sitt system. Något att tänka på. Det sjuka var också att han släppte (sålde) 500.000 aktier innan han gick bort med ordern.

INDIANER/LUFTMACKOR TILLBAKA

Det var ett tag sedan man såg någon som körde med indianer/luftmackor. Men de senaste veckorna har du kunnat sett det i Wallenstam, Wihlborg och Castellum. Idag kan man se det i Klövern (se säljsidan). Den genomsnittsliga dagsomsättningen i Klövern är cirka 150.000 aktier.

KINA AVSLÖJAR SITT KOPPARLAGER

Kina har för första gången avslöjat storleken på landets lager av koppar. Vid utgången av 2010 uppgick lagren till 1,9 miljoner ton. Det är mer än USA förbrukar på ett år.

Estimaten, som annonserades vid ett möte med International Copper Study Group, tyder på att efterfrågan på koppar i Kina kan ha varit lägre än vad man tidigare trott de senaste åren. Är det så att tillväxten börjar sakta in i Kina?

onsdag 12 oktober 2011

PLÖTSLIGT SKA ALLA ÄGA AKTIER

Amerikanska finansministeriets försäljning av US 10-year notes noterade den lägsta efterfrågan sedan November.

S&P 500 steg 1% ikväll till 1207. S&P 500 är nu upp 12% sedan sitt intraday low för en vecka sedan och mindre än 10% från sitt high i April.

Dow Jones är nästan på plus, bara -0,5%, på året. Ett år då världens största skuldkris härjar i Europa.

VIX, Chicago Board Options Exchange Volatility Index, som mäter den implicita volatiliteten på S&P 500 indexoptioner handlades ett tag under 30 ikväll. Stängde på 31.

Credit Suisse Fear Barometer har inte stått så här lågt sedan Oktober 2009.

BULLAD!?

“The market is going to fly. Sentiment is shifting as uncertainty dissipates. Policy makers have taken the right steps to scotch the fear trade, which will improve equity and credit markets. Get ready. This is going to be some rally.”
Chad Morganlander, förvaltare på Stifel Nicolaus, till Bloomberg News.

NÄRA NOLL

Handeln i grekiska obligationer på den elektroniska andrahandsmarknaden rasade med 98% i September. Den volym som omsattes på den elektroniska marknaden HDAT sjönk till 1 miljon euro, från 45 miljoner i augusti och 1.820 miljoner i september 2010.
I september 2009 var omsättningen på HDAT 51,79 miljarder euro, vilket innebär att omsättningen nu har sjunkit 99,98% på två år!

DEN GREKISKA SVÅNGREMMEN MÅSTE DRAS ÅT HÅRDARE


Underskottet i Greklands statsbudget växte under årets första nio månader med 15% jämfört med året före. Hålet i budgeten växte till 19,16 miljarder euro, upp från 16,65 miljarder euro under samma period året före. Ovan diskuterar Filippos Sahinidis (till vänster) med vice premiärministern Theodoros Pangalos (mitten).

STRESSTEST- ETT ORD I TIDEN

"De stresstester vi har gjort visar att vi är bättre rustade denna gång än förra nedgången. Det är åtminstone vad vi tror, sanningen ligger ju i själva utförandet", Ronnie Leten vd Atlas Copco

KRISLÄNDERNAS INDEX


Spanska IBEX-index har varit ett av de starkaste indexerna den senaste tiden. Indexet är upp 18% sedan botten i September.


Italienska MIB-index har även det gått starkt på slutet.


Däremot för Grekiska ATG-index är det fortfarande kämpigt. -48% i år och närmare -75%på två år.

BANKKRAV KAN HÖJAS

Europeiska bankmyndigheten planerar att kräva europeiska banker på en kapitaltäckningsgrad på en Tier 1-nivå på 9%. Inga problem för de svenska bankerna än så länge.

tisdag 11 oktober 2011

NORDEA GROSSE SÄLJARE I SANDVIK

Från Augusti, då man kan säga baissen startade, har Nordea nettosålt 10,5 miljoner aktier i Sandvik. Säljsnittet är på 80,48 kr.
10,5 miljoner aktier motsvarar närmare en procent av antalet aktier i Sandvik.

NETTOUTFLÖDE 14,6 MDR KR I SEPTEMBER


Aktiefonderna registrerade ett nettoutflöde på 14,6 miljarder kronor under September månad. I Augusti var nettoutflödet 34,8 miljarder kronor. Sverigefonder hade ett utflöde på 6,4 miljarder kronor. Bara Kinafonder (+173 mkr) och Japanfonder (+152 mkr) hade nettoinflöden i September av aktiefonderna. Penningmarknadsfonder hade ett inflöde på 5,7 miljarder netto.

BÄSTA STARTEN I OKTOBER PÅ S&P500 SEDAN 1982

S&P500 är upp 5,05% de första sex handelsdagarna i Oktober. Detta rankas som den 8:e bästa starten sedan 1928 och den bästa starten sedan 1982. Nedan följer alla år som S&P500 har stigit med mera än 4% under de första sex handelsdagarna i Oktober.
Andra kolumnen visar hur Oktober månad slutade. Oktober 1933 (-13,18%) och Oktober 1974 (+8,96%) sticker ut.

DAGENS REKOMMENDATIONER

Swedbank: Corem Property (Buy), Lundin Mining (Buy)
Nordea: Sandvik (sänker riktkurs till 85kr från 88kr), Scania (108kr från 111kr), SKF (160kr från 163kr)
SHB: DSV (Accumulate), Outokumpu (4,5 euro från 5,5) Rautaruukki (7 euro från 7,5), Royal Caribbean Cruises (21,8 USD från 26,6)
Carnegie: Micronic Mydata (köp)
SEB: KappAhl (Hold), Cargotec (Hold), Wärtsilä (Hold)
Goldman Sachs: Teliasonera (67,50kr från 61,70kr), Tele2 (180kr från 163kr), Millicom (1.100kr från 996kr)
Macquarie: Lundin Petroleum (outperform)
Deutsche Bank: Nobia (35kr från 47kr)
HSBC: Ericsson (95kr från 105kr)
Exane BNP: Telia Sonera (54kr från 56kr)
Citigroup: H&M (köp)
DnB Nor: Hexagon (120kr från 175kr)
WestLB: Ericsson (öka)

måndag 10 oktober 2011

DROGER FÖRKLARAR VOLATILITETEN I MARKNADEN


Silvio Berlusconis statssekreterare Carlo Giovanardi sade igår att regeringen kommer att undersöka om det är möjligt att genomföra drogtester på traders på Borsa Italiana (Milano Stock Exchange). Giovanardi, som är ansvarig för familjepolitiken och drogförebyggande, sade att missbruket av droger inklusive kokain kan förklara en del av den höga volatiliteten på marknaden.

KLASSISKT

Tänk Er följande:

Vilket bolag är världsbäst? Scania
Vilka har högst marginaler? Scania
Vilka märkte nedgången i efterfrågan FÖRST sist? Scania
Vem har nettokassa? Scania
Vem gjorde förlust sist? INTE Scania

VAD INNEBÄR DETTA?

Sandvik kommer upptäcka det hela SIST!
Sandvik har massa skuld!
Sandvik har massa stål, kolla Rautaruukki!
Sandvik är ej flexibla och har massa fasta kostnader!
Sandvik gjorde förlust sist…

SANDVIK ÄR UPP 1,5% IDAG!?!?!

PAULSON -19,4% I SEPTEMBER


Paulson's flaggskepp Advantage Plus var -19,4% i September. Hittills i år är fonden -47%. Det är bankaktier som har kostat. Paulson har bl a haft ett stort innehav i Bank of America (-56% i år). För att Paulson nu ska nå nivån för high water mark (nivån då hedgefonden kan ta prestationsavgift) krävs en avkastning på nästan 90%.

Paulsons guld fond, som innehåller metall och gruvföretag, var
-16,4% i September. Fonden är +1,3% i år.

BULLISH BECAUSE YOU ARE LONG?

SEB:s boprisindikator visar att de svenska hushållen tror på en starkare utveckling för bostadspriserna i oktober. Av de tillfrågade tror 28% på stigande priser, jämfört med 26% förra månaden, medan 47% tror på fallande priser, jämfört med 50% föregående månad.

NU KOMMER VINSTVARNINGARNA

***SCANIA: SÄNKER PROD TAKT FRÅN NOVEMBER
***SCANIA: ORSAK ÄR INBROMSNING, EFTERFRÅGAN FLERA MARKNADER

VÄNDA KAPPAN EFTER VINDEN

Handelsbanken Capital Markets:
2012: Annual Outlook: Supercycles, debt powder kegs and future winning trades - Strategy Update
- OMXS30 target: 710 followed by a rebound to 950; defensive strategies initially to prevail
- Long: AZN, Elekta, Gjensidige, H&M, Yara; short: Assa Abloy, DSV, Hexagon, NKT, SSAB

söndag 9 oktober 2011

REKORDLÅGT FÖRTROENDE FÖR WALL STREET

Mellan 2006 och 2010 sjönk andelen amerikaner med högt förtroende för finansvärlden från 30% till 11% enligt GSS. Det är den lägsta nivån sedan opinionsinstitutet började med sina mätningar 1973.

En annan mätning från Harris-institutet visar att enbart 26% ser de som arbetar på Wall Street som ärliga och moraliska.

DAGENS CITAT

"Det blev en siffra fel när telefonnumret skrevs ut."
kyrkoherden Pär Lundbergs förklaring till de 125 församlingsbor som under året fyller 75,80,85,90 eller mer som bjöds in till fest av Västerstrands församling. När de ringde för att anmäla sig till festen kom de till krematoriet.

KATASTROFKVARTAL FÖR HEDGEFONDER

Det tredje kvartalet blev det fjärde sämsta kvartalet någonsin för hedgefonder. Bara Q3 och Q4 2008 och Q3 1998 har varit sämre. Hedgefonder gick ned med 5,5% i snitt det tredje kvartalet enligt Hedge Fund Research. HFRI Equity Hedge Index gick ned 9,6% och Emerging Markets Funds gick ned 12,1%. Bäst bland hedgefonderna klarade sig Short Bias Funds som var +6,9%.

KRAFTIG MINSKNING AV KONSUMENTKREDITER I USA

Konsumentkrediterna i USA sjönk med 9,5 miljarder dollar i augusti. Förväntningarna låg på en ökning på 8 miljarder dollar. Detta var den största minskningen på över ett år. Föregående månad var ökningen 11,9 miljarder dollar. För icke-revolverande krediter, vilket inkluderar studielån och finansiering för bilinköp, var minskningen den största på tre år.

Om konsumentkrediterna fortsätter att krympa i denna takt lär de amerikanska konsumenterna inte konsumera lika mycket. Förhoppningarna om att ekonomin ska återhämta måste då komma från något annat håll. Konsumenterna har tidigare stått för cirka 70% av USA:s BNP.

fredag 7 oktober 2011

VILKEN SIFFRA!

Antalet sysselsatta i USA ökade med 103.000 personer i september. I augusti steg sysselsättningen med reviderade 57.000 (tidigare 0). Juli-siffran reviderades även till +127.000 (tidigare +85.000).
Marknaden Rakt Upp!

RAUTARUUKKI

Eftersom jag igår sågade analytikerna och Handelsbankens analys i samband med Hexagon. Måste jag ge dem lite cred idag. I morse sänkte SHB (Mikael Doepel) Rautaruukki till Reduce med en riktkurs på 7,5 euro. För 30 min sedan vinstvarnade Rautaruukki. Aktien -7,4% till 7,35 euro.

EBA'S STRESSTEST

Nedan följer vilka banker som klarade sig sämst i Europeiska Bankmyndighetens (EBA) stresstest. Från plats 30 och neråt hittar vi banker som Commerzbank, Royal Bank of Scotland och Societe Generale.

ERICSSON

Shortade Ericsson på stängningen som många andra igår. De stängde upp aktien kraftigt på ryktet att Sony arbetar på att köpa ut Ericsson från Sony Ericsson. Fick tillbaka pengarna idag. Ibland känns en plus/minus noll trade som en vinst...

RÄTT VÄG ATT GÅ?



För några veckor sedan skrev Per H Börjesson, VD Investment AB Spiltan, och några andra fondförvaltare en kritisk artikel om den nya robothandeln. Nu är Per ute i Redeyes Trends och anser att man ska köpa onoterade aktier för undvika börsen som har blivit ett casino där de med de dyraste och snabbaste datorerna är vinnarna. Ett sätt att helt undvika robotarna är att köpa onoterade aktier. Tror inte att det är rätt väg att gå.

UPP ELLER NED?

De viktigaste nivåerna just nu på OMX är 850 på nedsidan och 950 på uppsidan. Passeras 950 ges en köpsignal ur konsolideringen med förutsättningar för en uppgång mot 1000-1050. Vänder OMX istället tydligt ned under 850 får vi en säljsignal med risk för en nedgång mot 750-800. Vart ska vi?

torsdag 6 oktober 2011

VAD HÄNDER EFTER EN FINANSKRIS?

Information är både makt och underhållning så jag gick på professor Hans Sjögrens föreläsning på Kungliga Myntkabinettet igår. Medelåldern var nog lika hög som medelförmögenheten i lokalen. Ett flertal högdjur gled runt och drog upp snittet.
Vad sa då den upplyste Hasse?

Samtliga efterkrigskriser kan sammanfattas enligt följande:

1. Kollaps av marknader för olika tillgångar.
Bostadspriser 35% ned under 6 år.
Börsaktier 56% ned under 3,5 år

2. Minskad produktion och sysselsättning
Produktionen 9% ned under 2 år.
4,5 år innan produktionen når för-krisnivå.
Arbetslösheten stiger 7 procentenheter under nedgångsfas på drygt 4 år.

3. Statsskulden stiger kraftigt
I genomsnitt 86%. Detta till följd av:
Privata balansräkningar minskar, Räddningskostnader och rekapitalisering av banker, Minskade skatteintäkter, Stigande räntor och dyrare lån, sänkt kreditbetyg

DEXIA HANDELSSTOPPAD

Handelsstoppet i den fransk-belgiska krisbanken Dexia sker på begäran av den belgiska finansmyndigheten CBFA.

ÅRETS CITAT

-"Försäljningen var ett ekonomiskt vansinne. Den här aktien kommer att gå jättebra. Mitt mål och tro är att aktien inom några år står i minst det dubbla, det vill säga 300 kronor."
Ola Rollén, vd Hexagon, dagen efter försäljningen av sina 1,7 miljoner Hexagonaktier på 150 kr.

ANALYTIKER I SNEGUNGA

För två månader sedan hade SHB köp och riktkurs 175 kr på Hexagon. De var inte ensamma att ha mirakulösa förväntningar på Hexagon. Samtliga analytiker hade köp och en riktkurs var 178 kr i snitt. Några följer här. Deutsche Bank köp 180 kr, Swedbank köp 195 kr, CDV köp 165 kr, ABG köp 171 kr, Goldman Sachs köp 175 kr.

Idag sänker SHB rekommendationen till minska och riktkursen är satt till 80 kr.

Analytikerna borde lyssna på Wayne Gretzky:
-“I skate to where the puck is going to be, not to where it has been.”

STRESSTEST KALKYLATOR FÖR EUROPEISKA BANKER

Nedan följer länken. Fyll i själv och se utfallet.

http://graphics.thomsonreuters.com/11/07/BV_STRSTST0711_VF.html

VAD ÄR PRISET?

Cayetana Fitz-James Stuart, Spaniens rikaste kvinna med en förmögenhet på 4,9 miljarder dollar, har gift sig. Den 85-årige grevinnan gifte sig med den 25 år yngre Alfonso Diez.

I en undersökning för några år sedan av Robert Frank ställdes frågan ”Hur villig är du att gifta dig med en person med ett vardagligt utseende om den personen har pengar?” 67% av de tillfrågade kvinnorna svarade ”väldigt” eller ”extremt gärna”. Motsvarande siffra för männen var 50%.

Nästa enkätfråga var ute efter priset på ett giftasmaterial.

Det visade sig att kvinnor i 20-årsåldern har de högsta kraven; han ska ha en förmögenhet på nära 16 miljoner kronor. Kvinnor runt 30 nöjer sig med sju miljoner kronor. Män nöjer sig med mindre, oavsett ålder. De som kunde ta en småful brud för pengar skulle göra det för runt 6.4 miljoner kronor.

Nedan följer några bilder från Cayetana Fitz-James Stuarts bröllop.


NÅGRA SOM LEVERERAR I BAISSEN

Brevan Howard, som förvaltar 24 miljader dollar, har stigit med 7% de senaste två månaderna. Caxton Associates, med 5 miljader dollar under förvaltning, har stigit med 6% under samma period. GLG Atlas Macro Fund med tidigare Goldman Sachs tradern Driss Ben-Brahim har stigit hela 16,6% under augusti-september.

MSCI World Equities Index var -7,5% och HFRX Global Hedge Fund Index var -6% under samma period.

De svenska hedgefonderna som levererat i baissen är Lynx, +5,4% i September, och Manticore +3,9% i September. Manticore är +18,5% på året. Även Gladiator och SEB Asset Selection Opportunistic levererar i år.

SPARBÖSSA HÖSTEN 2010 VS HÖSTEN 2011


BUFFERT- ETT ORD I TIDEN

En svensk bank behöver bara hålla 3360 kr i eget kapital för att låna ut 2 miljoner kr till ett bostadsköp.

Svenska banker har de lägsta riskvikterna för bolån i hela Europa. Nordea använder sig av 17% när banken reserverar kapital när de lånar ut till bostadslån, vilket är högst av de svenska bankerna. Handelsbanken använder sig av 5,8%. I jämförelse får de grekiska banker inte ha lägre än 13% och de spanska bankerna 35%. Handelsbanken har den näst största bolåneportföljen på nästan 800 miljarder kr.

SÄKRASTE TILLGÅNGEN

-"Det här är en av de säkraste tillgångarna vi kan ha." Annika Falkengren, SEB:s vd om risken med bostadslånen.

onsdag 5 oktober 2011

UTFLÖDEN FRÅN AKTIEFONDER I USA

Senaste veckan, till den 28 September, var det ett nettoutflöde från aktiefonder i USA på 5,9 miljarder USD enligt Lipper US Fund Flows. Exkluderat ETF, Exchange Traded (Equity) Fund, var utflödet på 1,7 miljarder USD. Money Market funds rapporterade inflöden på 6,3 miljarder USD.

HEDGEFONDINDEX I SEPTEMBER


Alla hedgefondindex slutade på minus i September. Nu är även samtliga av ovan ned på året.

källa: Hedge Fund Research

INFORMATION IS POWER

Idag Onsdag den 5 Oktober kl 18.00 föreläser professor Hans Sjögren på Kungliga Myntkabinettet om ”Vad händer efter en finanskris?”
Dags att smida bra planer till efterkrisen.

INDUSTRIVÄRDEN: SKULDSÄTTNINGSGRAD INTE BESVÄRANDE - VD

Industrivärden ökande sin skuldsättningsgrad till 33% den
30 september.

Det börjar se oroväckande ut för Sverker Martin-Löf och kompani. Vad händer om marknaden fortsätter ned och vad händer om Volvo, Sandvik eller SSAB måste göra en nyemission? Nu är det inte troligt att Volvo eller Sandvik kommer att få göra en nyemission, men SSAB ligger eländigt till. Enligt prognoserna kommer SSAB ha en nettoskuld på 19,2 miljarder kronor i slutet av detta år. Då är det bra att ha Handelsbanken som står där snällt och håller än i handen. Men hur länge?

DAGENS VIKTIGASTE SIFFRA

Idag kommer det viktig statistik kl 16.00. Det är det amerikanska tjänstesektorindexet ISM. ISM har gått ned markant sedan årsskiftet men ligger på en nivå som fortfarande indikerar tillväxt (över 50). För september väntas en nedgång till 52,9 från 53,3. Håll också ett extra öga på delindexet för sysselsättningen. Den kan ge en fingervisning om fredagens viktiga sysselsättningssiffra, Nonfarm payrolls.

DAGENS CITAT

-"EU-kommissionen har brustit i sin budgetövervakning av Grekland och Portugal." Anders Borg. Det grekiska budgetunderskottet 2010 var 10,5% och i år ser det ut att bli 8,5%.

STRESSTEST?


Åtta europeiska banker underkändes i det Europeiska Bankmyndighetens (EBA) stresstest den 15 Juli. Fem var i Spanien, två i Grekland och en i Österrike. En bank som klarade testet galant var den konkurshotade belgisk-franska banken Dexia.

tisdag 4 oktober 2011

VIX


VIX, Chicago Board Options Exchange Volatility Index, som mäter den implicita volatiliteten på S&P 500 indexoptioner är nu på 45,7. En dagsvolatilitet på 2,9% inprisas indirekt in på S&P 500 den närmaste månaden.

DAGENS CITAT

-"Trading the market on a day to day basis is a loser's game." förvaltare på Bloomberg TV

S&P500 OCH VIX 2008 VS 2011

3 Oktober 2008: SPX= 1099.23 VIX=45.14
3 Oktober 2011: SPX= 1099.23 VIX=45.45

Vi vet ju hur det slutade.

10 Oktober 2008: SPX=899.22 VIX= 69.95

NU KÖR VI 2.0

Efter påtryckningar har jag bestämt mig för att återuppta Trading With Gekko. Jag hoppas vi får en lika skön jargong som vi hade tidigare.