tisdag 31 januari 2012

BRA FÖR HEXAGON?

Aktiviteten inom väganläggning i Kina är "mycket låg". Atlas Copco, och bolagets konkurrenter, levererar knappt ut några maskiner på detta område för närvarande. Det var budskapet från Atlas Copcos vd Ronnie Leten på tisdagens resultatkonferens.

HUSPRISER SJÖNK 3,67% I USA I NOVEMBER

Huspriserna i 20 storstadsområden runt om i USA sjönk 3,67% i November jämfört med samma månad 2010, enligt S&P/Case-Shillers index. Största prisfallen rapporteras från Atalanta med -11,8% och Las Vegas med -9,1%. I New York sjönk priserna 2,3%.

HÖGA FÖRVÄNTNINGAR INFÖR ATLAS COPCOS RAPPORT KL 12

-"Det finns i dagsläget knappt en repa i lacken, det bara tuffar och går" Analytiker till Nyhetsbyrån Direkt om Atlas Copco

STATISTIK OM JANUARI PÅ DOW JONES

Dow Jones är upp 436 punkter denna månad, vilket är den största månatliga uppgången i punkter i Dow Jones historia. Årets +3,6% är den bästa procentuella uppgången sedan 1997.

I 85 av de 114 åren, eller 75% av tiden, har Januari utvecklingen överensstämt med helårets utveckling.
Då Januari månad har slutat på plus har helåret avslutat högre i 82% av fallen.
Tittar man på perioden 1970-2011 är korrelationen ännu bättre. Då har Dow Jones slutat på plus i 92% av fallen när Januari månad är upp.
Den bästa Januari månaden var 1976 med en uppgång på 14,41%
Den värsta Januari var 2009 med  en nedgång på 8,84%

MER STÖD FRÅN ECB

ECB planerar förse de Europeiska bakerna med en ny runda 3 års finansiering den 29 Februari. Enligt Financial Times kan bankerna komma att låna dubbelt så mycket som vid December månads auktion på 489 miljarder euro.
Utdelningarna på STOXX 600 förväntas öka med 12% i år.

JAPAN

Inköpschefsindex för den japanska tillverkningsindustrin steg till 50,7 i januari, från 50,2 föregående månad. Arbetslöshetsnivån i Japan uppgick till 4,6 procent i december, från 4,5 procent månaden före.

EFTERFRÅGAN PÅ LÅN FRÅN FÖRETAG ÖKAR I USA

Under det fjärde kvartalet 2011 ökade de amerikanska företagens efterfrågan på lån. Detta visar en enkätundersökning som Federal Reserve har låtit göra bland kreditchefer på amerikanska banker. Efterfrågan på lån bland småföretag ökade med den högsta takten sedan 2005.

måndag 30 januari 2012

Portugisiska 2-åringen 20,3% +313 punkter. 5-åringen 22,7% och 10-åringen 17,1%.

Det är nivåer som tvingade Grekland att be sina privata långivare om skuldnedskrivning.

DATERAD HUMOR ÄR OCKSÅ HUMOR

Dagens Parallell från Erik Nielsen, Head of Strategy Equity & Credit Research SHB: Vad är likheten mellan QE och Polisskolan? Svar: "För varje siffra blir det bara sämre"

Den är bra. Men Polisskolan. Really? Daterade referensramar är också roligt. Receptet till Erik Nielsens framgång verkar bland annat vara att han inte gått på bio sen 1984.

LAGERUPPBYGGNAD BAKOM USA'S BNP-SIFFRA

USAs BNP växte med 2,8% under tredje kvartalet, men det som var oroväckande var att största bidraget till BNP-tillväxten kom från lageruppbyggnad. Nästan 70% av ökningen förklaras av denna komponent. Det innebär att USA går in i 2011 med en lägre underliggande efterfrågenivå än väntat. Detta ökar riskerna för att tillväxten blir lägre under första halvåret.

INVESTMENTBOLAGSRABATTER

Trots att Investors och Kinneviks investmentbolagsrabatt kommit ned några procentenheter är de fortfarande på historiskt höga 35%. Att Industrivärden då kan handlas på 15,5% investmentbolagsrabatt är anmärkningsvärt. Klicka på bilden för bättre överblick.

källa: Swedbank
En CDS-korg med europeiska bankaktier har fallit från 340 punkter i November till 215 punkter.

IIF TROR FÖRHANDLINGARNA MED GREKLAND BLIR KLARA I VECKAN

Enligt Financial Times ska framsteg ha gjorts i skuldförhandlingarna mellan de Privata långivarna och Grekland där en nedskrivning av obligationsvärdet med 70 % sägs vara aktuell. IIF, Institute of International Finance, uppgav under lördagen förhoppningar om att förhandlingarna blir klara under veckan.

AVSTÅR BONUS

Royal Bank of Scotlands vd Stephen Hester avstår från sin bonus på 963.000 pund för 2011, efter kritik över dess storlek och tidpunkt.

söndag 29 januari 2012

"OBEROENDE VÄRDERING"

-"Landstingsförvaltningen lät göra två oberoende värderingar och då kom man fram till det här beloppet. Nu, mer än fyra år senare, ser nog alla att det inte var ett skäligt pris” Torbjörn Rosdahl (M), landstingsstyrelsens nuvarande ordförande.

Vid årsskiftet 2007/2008 såldes vårdcentralen Serafen av Stockholms läns landsting för 694.500 kronor.  Läkarna som köpte Serafen sålde nyligen vårdcentralen vidare till den privata aktören Capio. Försäljningspriset är fortfarande okänt, men uppgifter om ett pris på 20 miljoner kronor har nämnts.

Tankarna går tillbaka till CISL Gruppens "oberoende värderare" Jack Alexander.

Händelseförloppet i CISL Gruppen innan konkursen våren 2008.

Pressmedelandet 2007-07-08: CISL Gruppen har nu genomfört en oberoende värdering av La Jolla Gaming. Värdeutvecklingen på innehavet sägs uppgå till närmare åtta gånger, 240 miljoner kronor, på investeringen som är upptagen till 30 miljoner kronor i CISL:s balansräkning.

Vem var då denna "oberoende värderare"?
Enligt CISL-chefen Kenth Söderström beskrev han den "oberoende värderaren" som -"En kille som heter Jack Alexander som har varit i branschen i 45 år ungefär och är ett välrenommérat namn i finans-USA. Han är också en kille som kan vara oss behjälpliga i en process med notering av det amerikanska intressebolaget som vi befinner oss i."

Observera att han sa "kille". Ett dokument som Affärsvärlden tog del av senare lär Jack Alexander ha studerat på University of Texas School of Business 1949-1951. "Killen" var alltså över 80 ÅR. Vad kan en 80-åring om internet och casinoverksamhet? Hela namnet på bolaget var också United Investment Bankers & Horse Transport...

LÅNEFÖRFALLEN I EUROPA

Grafen ovan visar refinansieringsbehovet för de 7 största euroländerna fram till 2022. Detta gäller enbart staternas egen skuld. Beloppen är uttryckta i miljoner euro. Årets behov är cirka 1100 miljarder euro. Observera att Irland, Portugal och Grekland inte är med, de får sin finansiering via EUs program och IMF. Lånebehovet i år är mycket stort. Detta är enbart refinansiering av existerande, förfallande, lån. Till detta kommer nyupplåning för budgetunderskotten.

Grafen ovan visar låneförfallen i Europa för de 7 största euroländerna under 2012. I princip halva volymen, drygt 500 miljarder euro kommer att behöva refinansieras under årets första fyra månader. Italien och Frankrike står för mer än hälften av detta.

lördag 28 januari 2012

DAGENS CITAT

"Leaving Stockholm and heading for Davos. Looking forward to World Food Program dinner tonight. Global hunger is an urgent issue!" Carl Bildt på Twitter

fredag 27 januari 2012

-"De behöver göra betydande finanspolitiska reformer och de drar benen efter sig" Anders Borg om Grekland
-"I Finland tycker vi så här: Här är din lön och om du mot allt förnuft vill köra en Ferrari så kör en Ferrari. Det är fånigt med direktörsavtal med bostadsförmån." Björn Wahlroos

KINA

Rådgivare till den kinesiska centralbanken räknar med en kinesisk BNP-tillväxt på 8,5 procent, vilket är lägre än fjolårets tillväxt på 9,2 procent.

torsdag 26 januari 2012

BRA STÄNGNINGSORDER

UBS köpte 325.000 aktier i Atlas Copco A i callen på 167,90 kr...
"...och SKF slutade oförändrat efter att ha lämnat rapport för helåret 2011. Nu Tone med vädret....."

"STAY LONG, GET RICH"

-"Stay Long, Get Rich"

ÄR DET HAUSSE ELLER ÄR DET HAUSSE?

Kulans (SKF) rapport var sämre än förväntat, men i den allmänna eufori-haussen är aktien +4% till 164,20 kr. Bara de senaste 30 minuterna har JP Morgan köpt 400.000 st aktier i Kulan.

DEN EVIGA FRÅGAN

-"Kommer Nokias rapport kl 12 finsk eller svensk tid?" Anonym Trader

SKF

Idag kommer SKF med rapport kl 12.00 följt av Caterpillar 13.30. Även Kennametal och Timken lämnar sina rapporter senare under dagen. Utsikerna står i fokus för SKF samt utveklingen i Kina, liksom bolagets lagernivåer som steg oväntat i Q3:an. SKF har historiskt kommit in bättre än väntat i 80% av fallen och stigit 0,92%.

DAGENS CITAT

-"Det verkar som att man i Sverige tror att det finns en oljekälla under varje bensinstation. Man har ingenting emot bensinstationer, men allting som levereras till bensinstationer är moraliskt förfärligt, förkastligt och fördömligt" Carl Bildt

FED

Fed meddelade igår att styrräntan ska hållas ”exceptionellt låg” till åtminstone slutet av 2014. 6 av 17 ledamöter räknar inte med att styrräntan kommer att höjas förrän tidigast 2015. Tre ledamöter tror att räntan kan höjas redan i år, ytterligare tre ledamöter tror att en höjning kan komma under 2013 medan fem tror att räntan kan höjas 2014.

onsdag 25 januari 2012

INTE LÄTT ATT VARA RISKKAPITALIST

–"En gång i tiden var jag tvungen att vara riskkapitalist för att jag inte hade några pengar. Det var ingen bra tillvaro. Gustaf Douglas

NATURGAS PÅ 10-ÅRSLÄGSTA

Naturgaspriset steg i måndags med 10% till 2,57 $/MMBtu efter att ha noterat 10-årslägsta! Naturgaspriset sjunker idag till 2,47 $/MMBtu -2,8%.

VOLLAN ÄR FÖR LÅG

Ett genomsnitt på VIX (Chicago Board Options Exchange Volatility Index) sedan 1990 är 20,6. VIX stängde igår på 18,9. VIX indikerar att marknadsrisken är lägre än den historiska marknadsrisken. Håller inte med om att vollan/VIX ska vara under 20 med alla skuld- och tillväxtproblem.

"RÄNTOR OCH INKOMSTER PÅVERKAR BOSTADSPRISER"

-"Effekten av accepterat pris på försäljningspriset verkar inte ha blivit så stor. En möjlig tolkning är att priset mer påverkas av fundamentala faktorer, som räntor och inkomster, än av hur försäljningsprocessen utformas” Tor Borg, ränteanalytiker på SBAB Bank.
-"Det är väldigt svårt att hitta någonting som är positivt i rapporten." Lars Söderfjell, analytiker vid Ålandsbanken om Ericssons rapport. Ericssons senaste avslut 58,90 kr -14%.

ECB PRESSAS ATT TA FÖRLUSTER I GREKISK OBLIGATIONSINNEHAV

IMF uppges pressa ECB enligt Financial Times att ta en större del av den grekiska bördan genom att acceptera en nedskrivning på delar av dess innehav i  grekiska statsobligationer . ECB:s obligationsinnehav i  grekiska statsobligationer är på 40 miljarder euro. ECB köpte obligationerna, som väntas ge en god avkastning om Grekland undviker en default, under nominellt värde för att förhindra en grekisk skuldkollaps 2010.  Privata långivare har svårt att acceptera en skuldnedskrivningar på över 50 % när ECB insisterar på att deras obligationer skall betalas till fullo. Vilket är förståeligt.

OBAMA

Ingen President förutom Reagan har lyckats bli omvald när arbetslösheten legat över 6 %. USA:s arbetslöshet är förnärvarande 8,5%.

tisdag 24 januari 2012

ATT FÖRSÖKA SNACKA UPP AKTIEKURSEN

-"Vi arbetar efter att försöka sälja hela bolaget till ett rimligt pris. Det är därför vi har anlitat Suntrust men jag tycker inte dagens värdering av bolaget på 25 miljoner dollar är ett rimligt pris. Dock befinner vi oss inte i några diskussioner i dagsläget. Vi har inga bud just nu" Epicepts vd Jack Talley i en intervju med Nyhetsbyrån Direkt
-"Grekland har fått så många chanser och man har levererat så lite. Utgångspunkten måste vara att Grekland blir mycket mer effektiv med att leverera utlovade strukturreformer och budgetkonsolidering" Anders Borg på väg in till ekofinmötet
-"Det är billigt med aktier överhuvudtaget. Det är kanske lite slitet att säga det, men aktier är billiga. Ryska p/e-tal är lägre än 1999."  Peter Elam Håkansson, chef för portföljförvaltningen och medgrundare till East Capital. East Capitals Rysslandsfond var -26% 2011.

VIX UNDER 20


VIX (Chicago Board Options Exchange Volatility Index), som mäter den implicita volatiliteten på S&P 500 indexoptioner och speglar optionsmarknadens prissättning av volatilitet kommande 30 dagar, handlas fortfarande under 20. VIX stängde igår på 18,7. En dagsvolatilitet på 1,2% inprisas indirekt in på S&P 500 den närmaste månaden.

VIX motsvarighet på DAX-optioner, VDAX, handlas på 24,2.

SKULDKRISEN BÖRJAR SÄTTA SPÅR I DEN REALA EKONOMIN

-"Osäkerheten från den pågående skuldkrisen har satt spår i den reala ekonomin. Även om en återhämtning är att vänta under andra halvan av året, måste vi jobba hårt för att nå våra mål" Siemens vd Peter Löscher i rapporten

JAPAN VÄNTAS VISA HANDELSUNDERSKOTT

Den japanska regeringen väntas på onsdag presentera landets första årliga handelsunderskott sedan 1980. Om yenen förblir stark varnar ekonomer att Japan kan komma att visa handelsunderskott under flera år framöver.

måndag 23 januari 2012

RIMLIGT!?

Heinrich Hiesinger, vd Thyssenkrupp, sade i fredags att bolagets ståldivision i Europa ser fallande priser och sjunkande ebit-resultat. Analytikerna tror att SSAB skall dela ut hela 2,23 kr i snitt per aktie för 2011. Är det rimligt för ett bolag som enligt samma analytiker ska ha en nettoskuld på 19,2 miljarder kronor i fjärde kvartalet 2011?

SVENSKA INSTITUTIONER KOMMER ATT BETALA TOBINSKATT

-"Transaktionsskatten utgår inte beroende på var transaktionen äger rum utan beroende på vem som utför den. Om det finns en länk till en uppdragsgivande institution i ett EU-land som har infört skatten - och transaktionen utförs i London - så beskattas transaktionen ändå" EU-kommissionens taleskvinna i skattefrågor Emer Traynor

EU-Kommissionen lade förslaget i september ifjol om en Tobinskatt på affärer med aktier och obligationer på 0,1 procent och på derivatkontrakt på 0,01 procent. Skatten ska gälla finansiella transaktioner mellan finansiella institutioner då åtminstone ena parten befinner sig i EU från den 1 januari 2014.
Skatten gäller alltså inte medborgare och företag. Bolån, banklån, försäkringskontrakt och andra normala transaktioner för privatpersoner och företag omfattas inte. Valutatransaktioner på spotmarknaden kommer inte heller att omfattas.

TROR MARKNADEN ATT HEXPOL HAR HITTAT DEN HELIGE GRAALEN?

Enskilda höjer sin riktkurs för Hexpol till 240 kronor från tidigare 225 kronor idag och upprepar rekommendationen köp.

Hexpol är +1541% på tre år. Sist jag tittade var Hexpol en underleverantör av polymerer till fordonsindustrin. Marknaden verkar tro att de har hittat den Helige Graalen!

"GREKISK LANTHANDEL"

-"Hela Europa har värderats som en grekisk lanthandel. Börsskräcken och oron för eurons kollaps är naiv och överdriven." Christer Gardell

KINESISKA BANKER NETTOSÅLDE USD I DECEMBER

Kinesiska banker nettosålde 15,3 miljarder dollar till kunder i december efter att ha nettosålt 800 miljoner dollar i november. Bankernas valutaunderskott är ett resultat av minskande handelsöverskott och mindre utländska direktinvesteringar. Under helåret 2011 köpte kinesiska banker totalt cirka 1.600 miljarder dollar från kunder medan de sålde cirka 1.230 miljarder dollar.

lördag 21 januari 2012

"TJUVÅKANDET I BUSSFILEN"

-"Först och främst vore det bra med en övervakning. Då brukar tjuvåkandet i bussfilen minska. Man känner när övervakningsmyndigheterna inte riktigt hänger med. Sedan är det en stor fråga om konsumentskyddet när de får parkera datorer ute i börshuset. Hur skall den lille mannen skyddas i all den här hastigheten? Den mindre spelaren kanske har fått stryk tidigare, men får kopiöst med stryk nu." Christer Gardell

Håller med om mycket det Gardell säger. Övervakningsmyndigheten hänger inte med.

fredag 20 januari 2012

MILJÖPARTIET TYCKER TILL OM ROBOTHANDELN

-"En sådan här Tobinskatt skulle kunna vara det som gör att robothandeln inte blir lika lönsam längre och att aktiehandeln blir mer stabil och säker" Per Bolund Miljöpartiets ekonomisk-politiske talesperson .
Thyssenkrupp ser ingen återhämtning på den globala stålmarknaden i det korta perspektivet det sa vd:n Heinrich Hiesinger på bolagets årsstämma enligt Bloomberg News. Heinrich Hiesinger sade även att bolagets ståldivision i Europa ser fallande priser och sjunkande ebit-resultat.

SSAB är +34% sedan den 18 December.

INFÖR RAPPORTERNA

Inför rapporterna i Sverige förväntas vinsterna i Q4:an backa med 6,5% jämfört med föregående år med en försäljningstillväxt på drygt 8%. Med en förväntad vinsttillväxt på 40% förväntas Fastighetssektorn uppvisa den största ökningen följt av Telekomoperatörer +6,2% och Energi +2,9%. Resterande sektorer väntas uppvisa en negativ vinsttillväxt.
Av de bolag på S&P 500 som hittills har rapporterat har drygt 60% överträffat förväntningarna.

DAGENS CITAT

-"Nu känner vi att det är dags att ta det här klivet och ju mer vi kan vara i Sverige desto bättre är det. Jag har sagt någon gång att det vore skönt att slippa de där jäkla kanalöarna, och det står jag fast vid." Conni Jonsson, vd för EQT

ITALIENSKA BANKER ANVÄNDER ECB:S TREÅRSLÅN I STÖRST UTSTRÄCKNING

De italienska bankerna toppar listan över de banker som nyttjar den europeiska centralbankens treårslån. Landets banker har hittills använt sig av 50 miljarder euro, varav Unicredit står för en fjärdedel av den summan.
Ikeas vinst sätter nytt rekord med 33 miljarder kronor och Ikea har nu nästan 150 miljarder i kassan.

KINA

Kinas inköpschefsindex för industrisektorn steg till 48,8 i januari från 48,7 i December enligt  HSBC och Market Economics snabbestimat.

IMF sänker sin prognos för Kinas tillväxt till 8,2 procent, från tidigare 9 procent.

torsdag 19 januari 2012

-"Det måste finnas en global dimension på detta. Det krävs en kollektiv ansträngning. Det finns inget område i världen som inte påverkas. Så vi välkomnar varmt bidrag från alla håll." 
EU-kommissionens ekonomiske talesman Amadeu Altafaj. EU-kommissionen anser att förstärkningen av IMF:s resurser är en fråga för alla G20-länder och inte bara europeiska länder. Alla ska bidra och hjälpa euroländerna.
Commerzbank har idag deadline för att presentera en plan på att resa 5,3 miljarder euro annars blir ett förstatligande ett faktum.

DELNINGEN AV ÖRESUND

-"Folk säger att 50 öre styck, det kan jag både ha och mista. Men att avstå från värdet, som i stället ligger i 7-8 kronor per aktie, är ren kapitalförstöring." Sven Hagströmer om värdet på inlösenrätterna.

Frågan är dock hur mycket investmentbolagsrabatt ska Sven Hagströmers bolag Newco ha? Sen kanske Sven Hagströmer ska vara lite självkritisk till upplägget med inlösenrätter pga skatteeffekten.

IMF BEHÖVER MERA PENGAR

Den internationella valutafonden IMF har bett sina medlemsländer om ett extra tillskott motsvarande 500 mdr USD, vilka enligt fonden beräknas krävas för framtida räddningsaktioner.  Länder i euroområdet har redan åtagit sig att bidra med närmare 200 mdr USD medan USA har avböjt att delta, istället uppges IMF nu vända sig mot BRIC-länderna. IMF har för närvarande 387 mdr USD att tillgå.

onsdag 18 januari 2012

-"Passagerarna vällde upp på däck och anstormade livbåtarna. Jag hade inte ens en flytväst eftersom jag gett den till en av passagerarna. Jag försökte få folk i livbåtarna under ordnade former. Plötsligt, eftersom skeppet lutade 60 till 70 grader, snubblade jag och landade i en av båtarna. Det var så jag hamnade där." Kapten Francesco Schettinos förklaring till italienska undersökningsdomaren varför han hamnade i en livbåt enligt tidningen La Repubblica.

INFÖR GOLDMAN SACHS RAPPORT

Idag lämnar Goldman Sachs rapport kl 14. Förväntningarna är en vinst på 1,24 dollar per aktie. Historiskt har Goldman Sachs kommit in med högre vinst 85% av fallen och högre omsättning i 75% av fallen. Aktien har historiskt öppnat ner 0,13% men sedan vänt upp under senare delen av dagen med 0,36%.
Av de senaste 15 handelsdagarna är Haldex upp 14 dagar. Aktien är nu upp 9 dagar i rad.

NORDIC MINING +50% SEDAN 21 NOVEMBER

Nordic Mining sektorn är +50% sedan den 21 November 2011. Snacka om kortsiktigt överköpt sektor!
Nedan följer värdeutvecklingen i procent sedan 21 November för de olika sektorerna.
 

MARKNADSKÄNSLA

 -"Den minskade oron kommer att påverka våra bostadspriser uppåt från dagens nivå. 5-10% är min gissning, vilket i sådant fall skulle innebära att vi fortfarande då är under "all time high. Det enda skälet jag finner till att bostadspriserna har gått ner fem procent är att vi är oroliga. Om du tror att vi blir mindre oroliga under 2012 kan det med andra ord vara smart att utnyttja den femprocentiga rabatten." Erik Olsson, vd på Erik Olsson Fastighetsförmedling, uttalar sig om bostadsmarknaden i December. Det han inte kände av då var att priserna föll med 11%.
-"Han är en rejäl finsk man. En officer. En riktig karl."
Tuomo Jarlantie om varför han ska rösta på Sauli Niinistö som president på söndag i Finland.
3,5 miljarder dollar per dag per dag ökar USA:s budgetunderskott med.

BANKER BJUDER PÅ AIG-LÅN

Goldman Sachs, Barclays Capital, Bank of America och Credit Suisse kommer att lägga bud på 7 miljarder dollar av bolånerelaterade lån som Federal Reserve of New York tidigare köpt när AIG räddades enligt Financial Times. Auktionen leds av Blackrock och är planerad till torsdag.

VÄRLDSBANKEN SÄNKER SIN BNP-PROGNOS

Världsbanken varnar i sin senaste prognos att en ny global härdsmälta är ett faktum om inte den europeiska skuldkrisen kan komma till en lösning. Världsbanken skriver ner tillväxtprognosen för den globala ekonomin till  2,5 procent 2012, från 3,6 procent i juni. Enligt en beräkning från Världsbanken skulle den globala BNP-tillväxten bli 3,8 procent lägre än nuvarande prognos om två stora länder, som utgör 30 procent av euroområdets ekonomi, skulle hamna i en kreditåtstramning.

tisdag 17 januari 2012

BALTIC DRY INDEX -49% SENASTE MÅNADEN

Baltic Dry Index, vilket mäter torrlastraterna/fraktpriserna, fortsätter att tappa kraftigt. Baltic Dry Index är nu ned 49% den senaste månaden. Indexet har backat alla dagar i år. All-time-high på Baltic Dry Index är från den 20 Maj 2008 på 11793. Igår stängde indexet på 1053.
Det känns som om de olika marknaderna inte är överens vart konjunkturen är på väg.

Baltic Dry Index är en ledande indikator som ger en god överblick över efterfrågan av den globala efterfrågan av råvaror och naturresurser.  Det är svårt att manipulera denna efterfrågan då siffran helt och hållet baseras på de beställningar som gjorts, och delbetalats, avseende transporter. Det finns ingen som betalar för att boka ett lastfartyg av Capemax-klassen om denne inte har för avsikt att utnyttja denna.

DAGENS CITAT

– "Vi försöker undvika förregistreringar för det är lite som att kissa på sig. Först blir det varmt, men sen blir det väldigt kallt när det inte blir några registreringar månaden efter. Men den gången gjorde vi det för att kunna sälja en miljöbil som det var stor efterfrågan på" Bo Larsen, presschef på det svenska försäljningsbolaget Volvo Personbilar, om att Volvo tappade nästan en femtedel (-18,1 procent) av sin försäljning i Europa under december.
-"Grekland är insolvent och kommer att ställa in betalningarna. Men det skulle inte vara någon överraskning, och en default kommer att inträffa ganska snart." Edward Parker vd Fitch

VINNARNA DE SENASTE 3 MÅNADERNA

Nedan följer vinnaraktierna de senaste 3 månaderna. Concentric är upp hela 62%.

MERA HAUSSE

***ZEW-INDEX SENTIMENT -21,6 I JANUARI (PROG -49,4)
***ZEW-INDEX NULÄGE 28,4 I JANUARI (PROG 24,0)

SAUDIARABIEN SIKTAR PÅ ETT OLJEPRIS PÅ 100 DOLLAR PER FAT

Saudiarabien siktar på att hålla ett pris på råolja på omkring 100 dollar per fat, vilket är en tredjedel över landet tidigare officiella mål. Lägg sedan på den starka dollarkursen och oljebolagen kommer att bli de stora vinnarna.

KINAS BNP 8,9% I Q4

Kinas BNP steg med 8,9 % under fjärde kvartalet jämfört med fjärde kvartalet 2010. Förväntningarna var en ökning på 8,7 %. För helåret 2011 steg BNP med 9,2 % jämfört med 2010.
***MÄKLARSTATISTIK: BORÄTTSPRISER -11% DEC JMF NOV

måndag 16 januari 2012

TASKIG TIMING

LANNEBO SVERIGE I LUPE

Dagens förlorare måste vara Lannebo Sverigefond. Fonden har 6,7% av fondförmögenheten i Lundin Petroleum! Senaste avslut i aktien är 148 kr -16,6%. Man kan diskutera risken med att ha 7% av fondförmögenheten av en Sverigefond i Lundin Petroleum.

INVESTMENTBOLAGSRABATTER

Investor och Kinnevik har fortfarande historiskt höga 36% respektive 37% i investmentbolagsrabatt. Att Industrivärden då kan handlas på 15% investmentbolagsrabatt är anmärkningsvärt. Klicka på bilden för bättre överblick.
källa: Swedbank

ALLA HAUSSADE PÅ SEB ENSKILDAS NORDIC SEMINAR

Den 11-12 Januari hölls för 14:e året Nordens största företagsseminarium i Köpenhamn, SEB Enskilda Nordic Seminar. 100 nordiska bolag möte 400 förvaltare. Av dessa 400 förvaltare var ALLA haussade inför 2012. Men det är väl deras jobb att vara haussade. Det är lite som att fråga Leif Silbersky om hans klient är oskyldig.

EFSF:S PROBLEM

Bara att Österrike och Frankrike förlorat sina AAA-ratingar gör att Tyskland nu inte längre står för 40% av EFSF:s kreditbetyg, utan 75%. Tyskland garanterar idag 211 miljarder av fondens totala värde på 780 miljarder. Tydligen är Merkel mindre oroad för hotet mot fondens trippel A-rating och kan inte se någon anledning till förändring enligt Financial Times. Det kan vara ett tecken på att Merkel hellre ser att EFSF försvinner vid en nedgradering framför ytterligare garantier.

33% RISK FÖR YTTERLIGARE SÄNKNINGAR 2012-13 FÖR 14 LÄNDER

De negativa utsikter som Standard & Poor's åsätter 14 av de 16 analyserade eurozonländerna innebär att det råder en tredjedels risk att kreditbetyget sänks ytterligare under 2012 eller 2013.

söndag 15 januari 2012

NORRMÄN SLÅSS MED CHEFEN


En procent av norrmännen hamnar i slagsmål med chefen enligt Manpowers undersökning Work Life. 64% av svenskarna skrattar tillsammans med chefen mot 59% bland norrmännen.
-"Så länge som tror att de kan lura brallorna av de dumma rika i norr kommer vi inte att lösa problemen. Låt Grekland gå i konkurs och låt en konkursförvaltare ta över. Då kan Grekland vara kvar i eurozonen." Ulrich Reifenhäuser, vd för företaget Reifenhäuser med en omsättning på 4 miljarder kronor.

fredag 13 januari 2012

Frankrike har nu officiellt fått sitt kreditbetyg nedgraderat av Standard & Poor. Österrike får även de sitt AAA-betyg sänkt till AA. Spanien nedgraderas två steg från AA- till A. Italien nedgraderas också två steg till BBB+. Portugal får Junk.
En senior källa inom euroområdet uppger för Reuters att Standard & Poor's kommer att nedgradera kreditbetyget för flera euroländer senare under fredagen.

Italienska 10-åringen 6,80% +17 punkter
Spanska 10-åringen 5,26% +13 punkter
EURUSD 1,27 -0,9%

PUT YOUR MONEY WHERE YOUR MOUTH IS

En panel med 100 "aktieexperter" från banker, försäkringsbolag, fonder och tidningar har fått ge sin syn på börsen under det kommande året, till tidningen Aktiespararna. "Aktieexperter" tror att börsen ska stiga med 10,8 procent under 2012.

Men de är inte fullinvesterade själva. 4 procent anger att de varken äger en aktie eller fond. 12 procent har mindre än 25 procent av sitt sparkapital på börsen och en fjärdedel har mellan 25-50 procent av sitt privata sparande i aktier eller fonder. Lite drygt en tredjedel har dock mer än 75 procent av sitt sparande på börsen.
Italien har sålt 2-åriga statsobligationer för 3 miljarder euro. 2-åringen med löptid till November 2014 såldes till räntan 4,83%. Bud inkom för 1,20 gånger den erbjudna volymen. Vid föregående emissionen i December var räntan 5,62%.
-"Om jag vore svensk kanske jag skulle sälja mitt hus och köpa en bondgård. Varför har priserna fortsatt gå upp här? Det som slår mig när jag flyger in över Sverige är all mark som finns tillgänglig. Det kan ju inte bero på brist på mark. Boomen har pågått i snart 20 år, för vissa innebär det hela deras vuxna liv och då kan det framstå som en naturlag. I Japan har husmarknaden i princip fallit varje år sedan 1991."
Yaleprofessorn Robert Shiller. En av upphovsmännen bakom det amerikanska husprisindexet S&P/Case-Shiller.

ÖVERKÖPTA AKTIER

Känns som om många bolag har kommit upp lite väl mycket i Januari. Concentric, Haldex, Hexpol och Bilia är några bolag som är klart överköpta. Samtliga har ett RSI runt 80.

FOKUS IDAG PÅ ITALIEN OCH JP MORGAN

Fokus kl 11 på Italiens obligationsemission. Höga förväntningar efter gårdagens lyckade emission. Kl 13 kommer JP Morgan med resultat för Q4:an. Förväntningarna är 0,9 dollar per aktie.

GOLDMAN SACHS BJUDER PÅ BOSTADSOBLIGATIONER

Goldman Sachs har enligt Wall Street Journal kontaktat Federal Reserv och erbjudit sig att köpa riskfyllda bostadsobligationer till ett värde på flera miljarder dollar som Centralbanken köpte av den amerikanska försäkringsjätten American International Group 2008. Ser Goldman Sachs en vändpunkt på bostadsmarknaden?

KINAS VALUTARESERV 3181 MDR USD

Kinas valutareserv uppgick i slutet av December till 3181 miljarder dollar, ned från 3202 miljarder i slutet av November. Även för hela fjärde kvartalet noterades en minskning och det är den första gången på ett årtionde som valutareserven krymper på kvartalsbasis. Jämfört med motsvarande månad föregående år har valutareserven dock stigit med 11,7%.

torsdag 12 januari 2012

Italienska 10-åringen 6,59% -40 punkter
Greklands budgetunderskott för perioden Januari till December 2011 uppgick till 21,6 miljarder euro!

"PLATT PÅ STOCKHOLMSBÖRSEN"

"Platt på Stockholmsbörsen
Det var små rörelser på Stockholmsbörsen under onsdagens handel. SAS-aktien fortsatte att stiga trots svaga flygtrafiksiffror. När handeln stängde hade börsens OMXS-index gått ner 0,1 procent till 315,8."
Från TT

"Platt" var något nytt för mig.

EXTREM LÅG RÄNTA

USA:s emission av 10-åringar på 21 miljarder USD som genomfördes igår noterades på rekordlåga 1,9%. Bud inkom för 3,29 gånger volymen.

KINAS KPI +4,1% I DECEMBER

Kinas KPI steg 4,1 procent i December jämfört med samma månad 2010. Förväntningarna var 4,0 procent. I November steg KPI med 4,2 procent jämfört med samma månad föregående år.

I December uppmättes livsmedelsinflationen i Kina till 9,1 procent.

TILL SLUT KOM DET

Schibsted lägger ett kontant bud på Aspiro på 1,65 kronor per aktie.

onsdag 11 januari 2012

VÄRLDSREKORD I SKULDSÄTTNING

År 2000 uppgick hushållens skulder i förhållande till disponibel inkomsten till 199 procent i Danmark. Tio år senare var nivån uppe på 310 procent, vilket är "världsrekord". Att jämföra med exempelvis USA och Spanien som båda har cirka 120 procent. Sverige hade 2010 161 procent.
-"We will need more Europe in the future, not less." Angela Merkel

RISKEN HAR KOMMIT NED


V2X (Euro Stoxx 50 Volatility Index, blå linje) som mäter den implicita volatiliteten på Euro Stoxx 50 indexoptioner och speglar optionsmarknadens prissättning av volatilitet kommande 30 dagar har nu kommit ned till 28. SX5E (Euro Stoxx 50, röd linje) handlas på 2345. Korrelationen mellan dessa har varit bra, men nu är V2X betydligt högre i diagrammet. Risken har kommit ned snabbt de senaste veckorna, men Euro Stoxx 50 har inte stigit i samma utsträckning. Är det ingen som är rädd längre?

MAGERT BONUSÅR


–"De mest framgångsrika bonusförhandlingarna sker innan ”pajen är uppskuren”, när du kan övertala chefen om att du ska ha en större andel" Alan Sklover, specialiserad advokat på ekonomisk kompensation.

De bankanställda förväntas få de magraste bonusarna sedan krisen 2008 för 2011. I år förväntas "bonuspajen" bli 30 procent mindre på Wall Street. Nu hotar vissa anställda att ta efter sina missnöjda bröder i Storbritannien som överväger att stämma sina arbetsgivare för årets rekordmagra bonusutbetalningar.

GREKLAND

Bara under första kvartalet beräknas Grekland behöva låna 89 miljarder euro. Förhoppningsvis kommer ett avtal om grekiska obligationsbyten vara klart i nästa vecka.

REKORDSTORA UTTAG UR AKTIEFONDERNA 2011

Nettouttaget från aktiefonderna uppgick till 53,5 miljarder kronor under 2011. Det var mer än under krisåret 2008 då motsvarande uttag var 14 miljarder kronorR.

FED'S VINST 76,9 MDR USD

Federal Reserves vinst minskade något i fjol jämfört med 2010 men det amerikanska finansdepartementet kan räkna med en utbetalning på 76,9 miljarder dollar för 2011. Det bekräftar centralbankens position som historiens mest lönsamma bank.

tisdag 10 januari 2012

FAVORIT I REPRIS

-"De var icke färdigstekta broilers, de kom direkt från skolbänken och hade ingen livserfarenhet" Jutta Zilliacus om de unga, nyvalda politikerna i Finland.

KONSUMENTKREDITERNA ÖKAR I USA

Konsumentkrediterna ökade med den högsta summan på tio år under November, 20,4 miljarder dollar jämfört med en förväntad ökning på 7 miljarder dollar, enligt en rapport från Federal Reserve. Krediter utan automatisk förlängning, exempelvis studielån och lån för bilköp, stod för majoriteten av ökningen.

måndag 9 januari 2012

ITALIENSKA 10-ÅRINGEN ÖVER DEN KRITISKA 7%-NIVÅN

Italienska 10-åringen 7,07% i spåren av Unicredits pågående nyemission på 7,5 miljarder euro.
+15 procent var medelvärdet för hur mycket 30 bearnaiseförvaltare trodde att börsen skulle gå 2011.
Svaret blev -17 procent.
Idag inleder Alcoa (förv. -0,02 dollar/aktie) den amerikanska rapportsäsongen för fjärde kvartalet. Aggregerat förväntas den lägsta vinsttillväxten på två år för S&P 500 i fjärde kvartalet. Den förväntade tillväxten i fjärde kvartalet spås ha minskat till 7,2% från 14,5% i Oktober. Ännu svagare förväntas första kvartalet 2012 att utvecklas med en tillväxt på 3% till följd av problemen i eurozonen.

UTDELNINGARNA 2012

60% av bolagen på Stockholmsbörsen väntas dela ut mera pengar i vår än vad de gjorde våren 2011. Dock väntas utdelningarna minska med 5% till 171 miljarder kronor från föregående år.

Tror dock att analytikerna ligger för högt med sina utdelningsprognoser i bankerna. Det är politiskt omöjligt att dela ut stora utdelningar till aktieägarna i dessa bolag.

NU KOMMER KREDITÅTSTRAMNINGEN

Bankernas utlåning till små och medelstora företag minskar och prognosen för framtida utlåning ser ännu dystrare ut enligt en undersökning från Almi Företagspartner. Och Luca Ferrari, Goldman Sachs chef för företagsaffärer i norra Europa, räknar med ett magert 2012 som en följd av restriktiva banker och fortsatt osäkerhet.

AMERIKANSKA BOLAG HAR 2000 MDR USD ATT SPELA MED 2012

De största bolagen i USA kan ha så mycket som 2.000 miljarder dollar i kontanter att investera under 2012. Detta kan komma att leda till en ökning av aktieåterköp och högre utdelningar.

PRIVATA LÅNGIVARE KAN ACCEPTERA NEDSKRIVNINGAR OM 55-60%

Privata långivare är redo att acceptera nedskrivningar på mellan 55 och 60 procent av sina innehav av grekiska statsobligationer.

torsdag 5 januari 2012

OCH UNGERN HAR PROBLEM

Ungern misslyckades att sälja den planerade summan i en växelemission idag. Emissionen av ettåriga växlar inbringade 35 miljarder forinter till en genomsnittlig ränta på 9,96% i stället för planerade 45 miljarder forinter. Räntan var den högsta sedan i april 2009.
***FRANKRIKE: SÄLJER OBLIGATION MED LÖPTID 2021, RÄNTA 3,29%

MAXIMAL TUR

-"Mitt intresse för dollar motiverades av det faktum att den var på en rekordlåg nivå och nästan löjligt billig", Kashya Hildebrand, hustrun till Schweiz Centralbankschef, spekulerade i landets valuta bara veckor före höstens intervention av den Schweiziska Centralbanken.

Kashya Hildebrand köpte i augusti 504 000 amerikanska dollar för schweizerfranc. Den 6 september stödköpte Schweiz Centralbank (ledd av maken Philipp Hildebrand) schweizerfranc. Kashya Hildebrand växlade då tillbaka dollarna till schweizerfranc, till en nätt liten vinst på 75 000 franc.

FRANKRIKE SÄLJER OBLIGATIONER KL 11

Fokus på Frankrike som väntas sälja obligationer för runt 8 miljarder euro klockan 11 idag

SPANIEN RÄKNAR MED ATT LANDETS BANKER SÄTTER UNDAN 50 MDR EUR

Spanien räknar med att landets banker sätter undan 50 miljarder euro i ytterligare reserveringar för dåliga fastighetslån. Dessa 50 miljarder euro motsvarar cirka
4 procent av BNP.
HSBC:s index för tjänstesektorn var oförändrat 52,5 i December jämfört med föregående månad. Enligt en mätning från den nationella statistikbyrån och Federation of Logistics and Purchasing, som publicerades på tisdagen, steg tjänstesektorns PMI till 56,0 i December från 49,7 i månaden före.

onsdag 4 januari 2012

HEDGEFONDSRESULTAT 2011


Bäst värdeutveckling av hedgefonderna 2011 hade Manticore med +21,7% följt av DnB NOR ECO Absolute Return +18,6%. I bottenskiktet hittades eTurn AktieTrend -20,9%, Atlant Edge -17,5%, Enter Maximal -16,6% och Catella Europa Hedge -14,5%.

KINESISKA BOSTADSPRISER SJUNKER

De Kinesiska bostadspriserna sjönk för 4:e månaden i rad i December enligt SouFun Holdings.
-”Att Ola skulle kunna betraktas som skatteskyldig för tjänsteinkomster i Sverige i den nu påstådda omfattningen kommer givetvis som en total överraskning för oss" Hexagons ordförande och huvudägare Melker Schörling

Ola Rollén har under åren 2005-2008 betalat minimalt med skatt i Sverige och upptaxerats av Skatteverket med 35 miljoner kronor. Motiveringen är att han som vd för i Hexagons svenska koncernbolag har haft väsentlig anknytning till Sverige.

ARBETSLÖSHETEN 23% I SPANIEN

Tysklands arbetslöshet sjunker och är nu 6,8%. Den spanska ökar dock och är nu närmare 23% av den totala arbetsföra befolkningen.

MARKNADEN FÖR M&A ÖKADE 3% 2011

Enligt siffror från Dealogic gjordes fusioner och sammanslagningar till ett totalt värde om 2.810 miljarder dollar 2011. Det motsvarar en ökning med 3 procent jämfört med 2010.
Under 2011 var det fler kinesiska bolag som avnoterades från börserna i USA än vad det var som noterades. Det ses som ett tecken på att utländska investerare blir allt mer negativt inställda till kinesiska bolag i spåren av lägre tillväxt.

tisdag 3 januari 2012

MORGAN STANLEY ÄR BAISSADE FÖR 2012

"We are establishing a 2012 year-end price target of 1167, representing 7% downside from today’s price. The consensus top-down view has coalesced, with limited variation, around 1350, making our forecast 13% more conservative than the “muddle through” scenario implied by consensus. We think the risk-reward is skewed to the negative. Our bear case for the S&P500 is 944, and our bull case 1450. Accounting for the probabilities we see as likely, our expectation for the S&P500 by year-end 2012 is 1167."
Morgan Stanley, US Equity Strategy "The 2012 Playbook"

FÄRRE BANKKONKURSER 2011

Under 2011 gick 92 banker omkull, vilket är klart lägre än de 140 banker 2009 och 157 banker 2010. Förklarningen till nedgången är att problemfyllda banker inte fallerar lika snabbt idag och att svaga banker är i sämre ställning idag när de väl går omkull.
Kinas inköpschefsindex för tjänstesektorn steg till 56,0 i December, jämfört med 49,7 föregående månad.

GEKKO TITTAR I SIN KRISTALKULA

Eftersom många av er har skrivit och efterfrågat mina förutsägelser om marknaden så kommer jag nu att inleda året med att sticka ut hakan.
Siar att börsen kommer att vara stark de första veckorna 2012. Det är först efter EU-toppmötet den 9 Januari och EFSF-mötet runt den 23 Januari som det kommer att bli stökigt.
EFSF var tänkt som en brandvägg, med minst 1.000 miljarder euro i stridskassan. När det sedan går upp för marknaden att inga pengar kommer att komma ifrån USA, Japan eller BRIC-länderna och att det i stället endast blev 150 miljarder euro från EMU-länderna plus några miljarder från Sverige etc blir det åka av, nedåt.

Läget i Europa är som det ser ut nu inte långsiktigt hållbart. Räntespreadarna är fortfarande höga. Italienska 10-åringen handlas på 7%. Bara i år måste Italien omsätta lån på 450 miljarder euro, varav enbart under Januari 53 miljarder euro. Ni förstår ju hur detta kommer att sluta. Lite skakiga rapporter på det och OMXS30 är tillbaka nere på 855 igen.

Befarar sedan att vi kan fortsätta glida ned mot 780. Är helt övertygad att vi står lägre om 6-12 månader. Förutspår dessvärre ett par år med låg tillväxt med kreditåtstramning. Hela Europa och snart även USA kommer att tvingas minska sina budgetar. Över världen hänger samtidigt mörka orosmolnet Kina med sin fastighetsbubbla och lägre tillväxt. Världen bör förbereda sig på ett par svåra år framöver. Framåt 2014 när budgetarna är i balans och bolagen slimmade väntar dock ett fint börsrally. Bring it on!

måndag 2 januari 2012

-”Jag bor faktiskt inte i Sverige. Jag har ju bott i Storbritannien och det här upplägget är väldigt vanligt i Storbritannien under de första åren. Det kallas för dual contract och är fullt tillåtet enligt brittisk skattelagstiftning." Ola Rollén vd Hexagon.

Skatteverket fattade före jul ett beslut om att upptaxera Ola Rollén med 35 miljoner kronor. Detta då Ola formellt inte varit anställd av Hexagon AB mellan 2005 och 2008 utan i stället varit anställd som affärsområdeschef och M&A-ansvarig i bolag i Storbritannien och Hongkong. Dessa har betalat ut lönen på 51,6 miljoner kronor.
-"Måtte bankerna skärpa sig 2012. Min vän litar inte ens på spermabanken. Han gömmer allt i madrassen." Mark Levengood
Kinas inköpschefsindex för industrin steg till 50,3 i december, jämfört med 49,0 föregående månad. Detta enligt den nationella statistikbyrån och Federation of Logistics and Purchasing.