måndag 29 oktober 2012

DAGENS CITAT

-"Italien utgör inte längre någon risk för euron." Mario Monti, Italiens Premiärminister

USA STÄNGT IDAG

SEC, Securities and Exchange Commission, har meddelat att samtliga Amerikanska aktiebörser kommer att hålla stängt på måndagen pga stormen Sandy. Man avvaktar utvecklingen för att avgöra om handeln kan återupptas på tisdag.

torsdag 25 oktober 2012

VAD ÄR CASET?

Zinzino (ZZ) är upp 786% på 3 månader (1027% YTD). Aktien står i 12,85 kr.
Det sjuka är att bolaget säljer espressomaskiner, kaffe och teer från Göteborg till kunder i hela Norden. Tredje kvartalet gjorde bolaget en vinst på 0,1 kr per aktie.

"DÅLIGA" BOSTADSLÅN

USA stämmer Bank of America på över 1 miljard dollar för att ha sålt dåliga bostadslån, under perioden 2007-2009, till de statligt uppbackade bolåneinstituten Fannie Mae och Freddie Mac.

onsdag 24 oktober 2012

KINA

Kinas inköpschefsindex för industrisektorn steg till 49,1 i Oktober från 47,9 månaden före enligt HSBC:s snabbestimat.

måndag 22 oktober 2012

DAGENS CITAT

-"Man blir inte kvitt sina plågoandar förrän man förnedrar dem på ett eftertryckligt sätt. Ett var att få dem att gråta framför flickorna." Gustaf Douglas om tiden på internatskolan Sigtuna.

fredag 19 oktober 2012

DAGENS CITAT

-"Jag kanske borde ha haft 900 miljoner" Arne Karlsson tidigare vd Ratos om sin bonus på 17 miljoner kronor.

MOODY'S VARNAR FÖR TYSKA BANKER

Tyska banker är fortsatt sårbara vid händelse av ekonomiska chocker och kommer att fortsätta kämpa med små marginaler och ökande risker då ekonomin kyls av under de kommande 18 månaderna, enligt kreditvärderingsinstitutet Moody's.

SVÅRT ATT VÄRDERA NOKIA

Exane BNP Paribas sänker riktkursen med 10 procent till 1,35 euro och upprepar rekommendationen underperform efter rapporten.

Men Nomura justerar upp riktkursen med 20 cent till 2,10 euro, med upprepad rekommendation neutral. Även Wells Fargo uppjusterad riktkursen till 2,50-2,75 dollar och upprepar rekommendationen market perform.

GOOGLE

Googles aktie var ned 8 procent till 695 dollar igår efter att bolagets rapport för tredje kvartalet läckt.  Tryckeriet RR Donnelley offentliggjort ett utkast av rapporten utan Googles tillåtelse.

KINA

Utländska direktinvesteringar i Kina minskade med 6,8 procent i September, jämfört med samma månad föregående år. Förväntningarna var en nedgång med 3,5 procent.

torsdag 18 oktober 2012

DAGENS CITAT

-"För många av Greklands reformer genomförs i snigelfart." Angela Merkel inför det Tyska Parlamentet

KINA

Kinas BNP ökade 7,4 procent under tredje kvartalet, jämfört med samma period 2011. Förväntat var just 7,4 procent. Det är dock den lägsta tillväxten sedan första kvartalet 2009.
Industriproduktion ökade med 9,2 procent under September (förväntat 9,0%).

onsdag 17 oktober 2012

DAGENS CITAT

-"Jag är optimistisk om att saker och ting kan utvecklas i linje med våra önskemål" Greklands finansminister Yannis Stournaras om samtalen mellan Grekland och trojkan om besparingsåtgärderna.

MUTOR ÄVEN I EU

-"Jag utgår ifrån att vi får en ärlig prövning. Nu vet vi varför EU har varit så kallsinnigt till snus: i praktiken har det bara berott på att vi har vägrat betala mutor." EU-parlamentarikern Christoffer Fjellner (M) ser fram emot en "ärlig prövning" av snuset i EU efter EU:s hälsokommissionär John Dallis avgått efter mutanklagelser.

SPANIEN

Spaniens kreditbetyg på Baa3, med negativa utsikter, bekräftas av Moody's.
Man anser att den spanska regeringens ansträngningar är tillräckliga och att stödet från euroområdet och ECB bör tillåta fortsatt tillgång till rimliga räntenivåer för den spanska staten.

tisdag 16 oktober 2012

DAGENS CITAT

-"Vi borde skapa oss en förmögenhet, inte trycka upp nya dollar." Mitt Romney om Fed.

SPANIEN

Financial Times rapporterar att den spanska regeringen ska vara redo att ansöka om räddningsåtgär-der (endast kreditlina), vilket skulle möjligöra för ECB att inleda köp av landets statsobligationer.

Standard & Poor's har sänkt det långfristiga kreditbetyget för elva spanska banker i spåren på att kreditbetyget för staten nyligen sänktes till BBB-.

måndag 15 oktober 2012

DAGENS CITAT

-"De har någon intern sagobutik. Så tycker jag inte att mogna nationer ska umgås med varandra och vi kommer att reagera ganska skarpt mot Israel" Carl Bildt om att Sverige motsätter sig ett totalförbud mot handel med Iran. Enligt den israeliska tidningen Haaretz beror motståndet på en planerad affär mellan Ericsson och det iranska telekombolaget Irancell.

KLARAR DU DEN HÄR?

Vilken börs i världen har stigit mest sedan 1900?

För svar. Se Kommentarer.

AKTIER VS OBLIGATIONER

Under perioden 1900 till 2011 har aktier som återinvesterats i Sverige ökat 765 gånger jämfört med 17 gånger för statsobligationer. Aktier gav 6,1 procent real avkastning per år jämfört med 2,6 procent för obligationer. Mellan 2002 och 2011 gav dock aktier 1,1 procent lägre avkastning per jämfört med obligationer och under åren 1987 till 2011 var försprånget för aktier bara 0,9 procent per år.

I USA var motsvarande siffror under perioden 1900 till 2011 en avkastning för aktier på 6,2 procent per år jämfört med 2 procent för obligationer. Mellan 2002 och 2011 var dock aktier klart sämre än obligationer, med en underavkastning på 4,7 procent per år.

KINA

-"Alla är korrupta, utan undantag. Det finns inte en chans i helvetet att vi skulle ha fått den här ordern om vi inte betalade. Kinesiska bolag är inte kända för att hålla kontrakt och betala i tid. Men med mutor har du någon på andra sidan som har ett intresse av att de följer avtalet." Svensk företagare i Kina till SvD.

LITE BÄTTRE I KINA

Den kinesiska exporten växte snabbare än väntat under September månad. På årsbais ökade exporten med 9,9% (förväntat 5,5%) och 2,7% jämfört med  föregående månad.
 
Importen av råvaror steg också. Importen av råolja uppgick till 20,1 miljoner ton i September, upp från 18,4 miljoner ton föregående månad. Importen av raffinerad koppar, kopparprodukter och kopparlegeringar (unwrought copper and copper products) steg till totalt 394.840 ton från 355.860 ton under månaden före.
Importen av järnmalm steg till 65,01 miljoner ton från 62,45 miljoner ton och stålprodukter uppgick till 1,20 miljoner ton, jämfört med
1,20 miljoner ton föregående månad.

fredag 12 oktober 2012

SAS BEKRÄFTAR PENSIONSNEDSKRIVNING KAN BLI 12 MDR KR 2013

"If you want to be a Millionaire, Start with a billion dollars and launch a new airline" Richard Branson

"STRONGEST BUY IN THE HISTORY OF STRONG BUYS!"

Morphic, verksamt inom bränsleceller och vindkraft, redovisar ett resultat före skatt på -2,8 miljoner kronor (-51,2) för det tredje kvartalet 2012. Nettoomsättningen blev 0,1 miljoner kronor!

Bara måste strö lite salt i såret.

Morphic-analysen av Swedbank den 8 Februari 2007 kan bli något i stil med Handelsbankens analys på Adcore den 27 oktober 2000 "Adcore. Strongest buy in the history of strong buys!".

Från: Swedbank Markets den 8 Feb 2007: Morphic
Recommendation: Buy

Fair value: 45 SEK

We estimate sales to grow to SEK 5,173m by 2015 from todays level of SEK 100m.

Best case: the fuel cell business will grow to 2% of all new cars by 2015, Morphic will have a market share of 40% and the wind power market will reach SEK 75,000m in 2015. DCF modelling gives us a fair value of SEK 85
.

Morphic-aktien stängde igår i 0,12 kr.

NÅGON I FED MED INSIKT

Fedchefen i Philadelphia, Charles Plosser, sade igår kväll att de penningpolitiska åtgärder som aviserats, QE3, är "varken lämpliga eller lär leda till någon markant förbättring av ekonomin under rådande omständigheter. Alla penningpolitiska beslut har sina för- och nackdelar, och min bedömning är att de potentiella kostnaderna och riskerna med dessa åtgärder är större än de potentiella fördelarna. Ett vanligt fel vid sådana val är ett överdrivet kortsiktigt fokus och en underskattning av långsiktiga konsekvenser."

torsdag 11 oktober 2012

DAGENS AKTIETIPS

Länk: DAGENS AKTIETIPS

DAGENS CITAT

-"Det kan hända att de köptes i rent placeringssyfte." Peter Bäverlid på advokatfirman Lindahl som är delaktig i arbetet med Panaxias konkurs efter att konkursbouppteckningen visar att bolaget köpt fritidsfastigheter i den grekiska turistorten Epanomi för 3 miljoner kronor.

IMF VARNAR FÖR JAPANSKA BANKERS INNEHAV

Japanska bankers stora, och ökande, innehav i landets statspapper gör dem sårbara i händelse av kraftiga ränteuppgångar, varnar IMF.

S&P SÄNKER KREDITBETYG PÅ SPANIEN

Standard & Poor's sänker sitt kreditbetyg för Spanien till BBB- från BBB+, med negativa utsikter.

onsdag 10 oktober 2012

DAGENS CITAT

"Teckningskursen i nyemissionen kommer att fastställas genom en snabbare bookbuilding-process vid eller nära slutkursen den 9 oktober för Dannemora-aktien på First North i Stockholm." Pressmeddelande från Dannemora Mineral. Slutkursen igår var 27,5 kr. Teckningskursen blev 20 kr.

NORDEA HAR HAMNAT I SNEGUNGAN

"Det värsta ligger bakom Kappahl och det behövs bara marginella förbättringar i verksamheten för aktien ska lyfta. Rekommendationen höjs på Kappahl till köp, från att ha haft sälj på aktien under två år. Riktkursen höjs från 4,50 kr till 7,50 kr." Nordea 30 Augusti
EMISSION - ETT ORD I TIDEN

3-ÅRSOBLIGATIONER PÅ 0,346%

Det Amerikanska Finansdepartementet emitterade igår 3-årsobligationer för 32 miljarder dollar. Räntan på 3-årsobligationerna blev 0,346 %. Bid/covernivån blev 3,96. Snittet på de senaste fyra auktionerna är 3,63.

Indirekta budgivare, där utländska centralbanker ingår, köpte 28,8 % av emissionen.

NYA STRESSTESTER PÅ AMERIKANSKA BANKER

Enligt ett besked från FED under tisdagen ska nya stresstester på amerikanska banker genomföras under de kommande månaderna.

IMF ANSER ATT RISKERNA MOT FINANSIELL STABILITET HAR ÖKAT

IMF skriver i sin globala finansiella stabilitetsrapport att riskerna mot den finansiella stabiliteten har ökat sedan i April, och att förtroendet för det globala finansiella systemet har blivit allt svagare. De skriver vidare att banker kan komma att behöva sälja så mycket som 4500 miljarder dollar i tillgångar under 2013 om inte beslutsfattarna håller sina löften om att hejda den finansiella krisen. I ett basscenario räknar IMF med att bankernas balansräkningar kommer att krympa med 2.800 miljarder dollar under perioden tredje kvartalet 2011 till och med fjärde kvartalet 2013.

tisdag 9 oktober 2012

"PRINTING MONEY HAS NEVER WORKED"

-"Printing money has never worked. If economy improves, commodity prices will rise because of short supply, if economy doesn’t get better, commodities are also place to be as governments will print money." Jim Rogers

DAGENS CITAT

"Panaxias affärsidé är att på ett kostnadseffektivt sätt erbjuda så kallade slutna transportlösningar för säker transport, förvaring, hantering och övervakning av stöldbegärliga varor. Vi behandlar dina pengar som om det vore våra egna." Panaxia

INFÖR Q3-RAPPORTERNA

Cirka 60% av samtliga prognosförändringar från bolagen på S&P 500 har varit negativa t.o.m. föregående vecka, mot normalt ca 40%.

Hela 78% av prognosförändringarna inom basindustrin har varit negativa.

Sedan 30 Juli har prognoserna för 2012 justerats ned med 1.5%, medan estimaten för nästa år sänkts med knappt 3%. Vinsttillväxten för 2013 på S&P 500 väntas dock fortfarande uppgå till nästan 11%. Detta måste anses lite väl aggressivt givet konjunkturutsikterna på kort sikt.

UZBEKISTAN

-"En incident" En talesman för Oriflame bekräftar för DI att en "incident" inträffade förra året och att bolaget nu lämnat landet, då affärsklimatet har blivit allt svårare. Oriflame fick sina tillgångar i Uzbekistan frysta förra året.

ESM

Den nybildade permanenta stabilitetsfonden ESM tilldelas kreditbetyget Aaa/Prime-1 med negativa utsikter av Moody´s. De negativa utsikterna kommer av att alla länder förutom ett inom eurogruppen tidigare har tilldelats kreditbetyg med negativa utsikter av Moody´s.

måndag 8 oktober 2012

GALET

Förväntningarna inför rapportperioden i USA är att vinsterna på S&P 500 ska minska med 2,7% under tredje kvartalet. Det är första gången på 11 raka rapportperioder med ökande vinster. Det ofattbara är att vinsterna förväntas stiga med nästan 10% i fjärde kvartalet.

DET KOMMER MERA

Den spanska regionen Kanarieöarna meddelade på fredagskvällen att den kommer söka stöd om 757 miljoner euro från den Spanska regeringen. Det är nu den 6:e regionen som söker stöd.

KINA

HSBC:s index för tjänstesektorn steg till 54,3 i September jämfört med 52,0 föregående månad.

söndag 7 oktober 2012

fredag 5 oktober 2012

STORA UTFLÖDEN FRÅN AKTIEFONDER SEDAN MARS 2009

Trots att börsindexen har dubblat i värde sedan botten i mars 2009 har investerare, netto, tagit ut 138 miljarder dollar från fonder och börshandlade fonder som investerar i amerikanska aktier, enligt Investing Company Institute. Investerare har under samma tidsperiod satt in 1.000 miljarder dollar i obligationsfonder.

VIX PÅ LÅGA NIVÅER

VIX (Chicago Board Options Exchange Volatility Index), som mäter den implicita volatiliteten på S&P 500 indexoptioner och speglar optionsmarknadens prissättning av volatilitet kommande 30 dagar, stängde igår på 14,55. En dagsvolatilitet på 0,9% inprisas indirekt in på S&P 500 den närmaste månaden.

VIX motsvarighet på DAX-optioner, VDAX, handlas på 18,9.

torsdag 4 oktober 2012

HFT MINSKAR VOLATILITEN

-"Vår analys av marknadskvaliteten visar att högfrekvenshandlarna som grupp minskar volatiliteten på marknaden" Lars Nordén, forskar på företagsekonomiska institutionen vid Stockholms Universitet
-"Om detta inte är slutet på världen, så är vi bra positionerade för framtiden" SSAB:s vd Martin Lindqvist på kapitalmarknadsdagen på Clarion Hotel i Stockholm

DAGENS CITAT

"För varje hundralapp i aktiefonden betalar man kanske 1,30 kronor i avgift för nöjet att få 10 kronor aktivt förvaltade. Det motsvarar 13 procent av det aktiva förvaltade kapitalet." Peter Benson i SvD Näringsliv

SVARTA HÅLET

Europas största banker har tagit in mer än 200 miljarder euro i nytt kapital sedan deras balanskräkningar, i December förra året, stresstestades för exponeringen mot eurozonens krisländer. De har tagit in nästan dubbelt så mycket som de fick order om.

onsdag 3 oktober 2012

DAGENS CITAT

-"Jag tror att jag är Europas mest underbetalda och ouppskattade chef. Jag tjänar ungefär 20 gånger så mycket som en genomsnittlig anställd på Ryanair och jag tycker gapet borde vara större, jag jobbar förmodligen 50 gånger hårdare. Semester är ett fullständigt slöseri med tid. Jag åker bara för att jag har en fru och fyra barn som kräver att jag följer med varje år." Michael O'Leary vd Ryanair

FEL PÅ PUCKEN

Nordea Equity Research sänker sin rekommendation för Northland Resources till behåll, från tidigare köp. Banken drar också ned sin riktkurs för aktien till 4,50 norska kronor, från 14,50 norska kronor.

USEL TJÄNSTE-PMI SIFFRA

Inköpschefsindex för tjänstesektorn i Sverige sjönk till 47,3 i September från 50,7 föregående månad. Förväntningarna låg på en siffra runt 50.

Svensk tjänsteproduktion utgör 50 procent av svensk BNP och är således extremt viktig för tillväxten. Indexet är en sammanställning av bedömningen bland drygt 200 inköpschefer i tjänstesektorn vad gäller den ekonomiska utvecklingen.

KINA

Kinesiska inköpschefsindex för tjänstesektorn sjönk till 53,7 i September, jämfört med 56,3 föregående månad enligt den Nationella Statistikbyrån. Detta är den lägsta noteringen sedan Mars 2011 .

tisdag 2 oktober 2012

SPANIEN

Enligt en rapport från Moody´s står Spaniens banker inför en kapitalbrist som kan komma att uppnå till 105 miljarder euro. Spanska regeringen tror endast på 40 miljarder euro.

måndag 1 oktober 2012

DAGENS CITAT

-"Det är som att bjuda tolv personer på middag och sedan skjuta tre för att resten ska få mer mat. Problemet är att man inte är överens om vilka tre som ska skjutas. Det pågår en tävling om vem som kan pissa längst" Sergio Marchionne, vd Fiat, om krisen i Europas bilindustri och överkapaciteten.

SILF/SWEDBANK INKÖPSCHEFSINDEX

Inköpschefsindex för den svenska industrisektorn sjönk till 44,7 i September från 45,1 månaden före. Motsvarande månad förra året var inköpschefsindex 48,1.

KINA

Kinas inköpschefsindex för industrin steg till 49,8 i september, jämfört med 49,2 föregående månad enligt Nationella Statistikbyrån. Förväntat var 50,1.

STRESSTESTET I SPANIEN

Kapitalbehovet för Spaniens banker uppgår till 59,3 miljarder euro enligt de stresstest som Oliver Wyman redovisade sent på fredag eftermiddagen (linje med förväntan). Kapitalbehovet för de redan nationaliserade bankerna summeras till 49 miljarder euro, där Bankia står för 24,7 miljarder euro. Enligt finansminister Latorre behövs dock endast ca 40 miljarder euro i händelse av det scenario som ingick i stresstesten.