onsdag 12 mars 2008

NOLL KOLL PÅ RATOS

Affärsvärldens analys på Ratos idag är helt fantastisk. Har de koll på aktiemarknaden överhuvudtaget? Jag tycker man kan ha lite större krav på en tidning som själv anser sig ha de tyngsta bolagsanalyserna.

Från affärsvärlden idag:
"Oron på kreditmarknaden har inte påverkat private equity-bolagen lika mycket som de börsnoterade. För första gången säger Ratos vd Arne Karlsson att det finns några börsbolag som går att räkna hem på dagens nivåer. Kanske blir nästa affär ett klassiskt utköp. Vi upprepar vår köprekommendation för Ratos och höjer riktkursen från 200 till 220 kronor. "

Det inte affärsvärlden förstår är att Ratos handlas med en substanspremie. De poängterar även att direktavkastningen räknat på dagens aktiekurs blir goda 4,7 procent.

Vad händer med ett bolag som handlas med premie när man delar ut stora belopp till aktieägarna? Substanspremien ökar ännu mera. Delar man ut allt blir det bara skulder kvar.
Är det några bolag som har drabbats av kreditoron så är det private equity-bolagen.

Om det nu är så billigt på börsen. Varför köper då inte personen som skrivit analysen aktier på börsen själv. Varför köpa ett bolag som handlas med en premie på 34%?

Inga kommentarer: