måndag 10 mars 2008

EFG OCH AMERIKANSKA KOMMUNOBLIGATIONER

Apropå EFG:s kunders placeringar i amerikanska kommunobligationer som Placera.nu och Svd skrivit om.

Banken har förmedlat amerikanska kommunobligationer till ett värde av totalt 1,5 miljarder kronor till svenska kommuner, pensionsstiftelser och privatpersoner.
EFG räknar nu med att endast cirka 7 procent av den ursprungliga investeringen kommer att betalas tillbaka.

En investerare i produkten är gamle chefsekonomen på LO P-O Edin, nu vd på Östersjöstiftelsen.
–"Vi investerade 300 miljoner kronor i slutet av 2004. Vi gjorde bedömningen då att risken var ganska liten, vilket var fel så här i efterhand. Vi har inte fått någon sluträkning, men jag tror att vi får tillbaka högst 20–30 miljoner kronor" säger han till Svd.

Kåpan Pensioner, som förvaltar tjänstepensioner för statligt anställda, har också satsat rejält i amerikanska kommunobligationerna, 100 miljoner kronor. De pengarna är nu borta.

Samma dag, i måndags, gick EFG ut till sina kunder och rekommenderade en nyinvestering i samma produkt, något såväl Östersjöstiftelsen som Kåpan Pensioner nappade på.

Man kanske skall ta stoppen och inse att man inte har någon edge när man är ut 93%. Förstår de här personerna egentligen vad man investerar i? Visst nu känns det riktigt billigt, men det gjorde det för tre månader sedan också.

På EFG:s hemsida går det även att läsa "Gemensamt för strukturerade investeringar är att de skräddarsys utifrån kundens preferenser avseende placeringsinriktning, förväntad avkastning och risk."

Vad har man för förväntad avkastning och risk på placeringen om man kan förlora 93%?

1 kommentar:

Anonym sa...

duktiga säljare på EFG ; )