onsdag 9 april 2008

KAUPTHING - BULLISH BECAUSE YOU ARE LONG

Sigurdur Einarsson, styrelseordförande i Kaupthing, lät sig igår intervjuas av Nyhetsbyrån Direkt. Där framhöll Einarsson hur stark Kaupthings balansräkning och lönsamhet är.

Det inte Sigurdur Einarsson sa var att han äger 8,180,423 st aktier i Kaupthing. Possen är alltså värd 589 miljoner kronor.

Några citat från intervjuen

"Sett till fundamenta finns det ingen orsak till någon finansiell kris. Island har ingen statsskuld och företagsstrukturen är bättre än någonsin."

Företagsstrukturen bättre än någonsin- Exista äger 23% av aktierna i Kaupthing. Kaupthing äger in sin tur aktier i Exista, som de nu vill sälja. Jag vet inte om man kan kalla Exista's och FL GROUP's företagsstrukturer bättre än någonsin.

"Försvagningen av den isländska kronan har vi förväntat oss i många år. Vi har hedgat allt vår kapital ut ur den för att skydda och bibehålla vårt egna kapital. Det har stärkt vår kapitalbas med 1 miljard euro i det första kvartalet"

En miljad euro plus på en hegde. Har inte kapitalet man hedgade sjunkit med motsvarande värde? Eller var det så att man själva tog en jätte posse på att den islänska kronan skulle slaktas och i så fall varit delaktig i spekulationen mot den islänska kronan?

"Vi har ingen förklaring till cds-spreaden. Det enda vi kan se är att den marknaden är helt icke-transparant och inte heller reglerad. Ingen vet hur djup den är, vem som handlar eller var priserna kommer ifrån" och "Då är det lätt att se att cds-spreadarna inte har något att göra med verkligheten. De utgör inte längre något riktmärke för vår upplåningskostnad. Vi finansierar oss inte till de spreadarna utan bortser i stort från dem"

Kan hålla med att cds-spreaderna handlas lite konstigt, men en reglering bara för man själv tycker att man handlas fel är att snacka ur egen posse.

Sigurdur Einarsson påpekar också att Kaupthing för närvarande överväger att stämma Bear Stearns, som aktör på cds-marknaden.

Jag kan verka gå hårt åt Kaupthing, men det är ingen fara för Kaupthing just nu. Risken har begränsats tillfälligt. Det är Exista och FL GROUP man skall vara rädda för.

Inga kommentarer: