fredag 4 april 2008

SMUTSIGA AFFÄRER

Budplikten skall gälla nu. Men hur var det egentligen i affären Scania mellan Investor och Volkswagen. -"Volkswagens erbjudande om 200 kronor per Scania-aktie, riktat till Investor och Wallenbergstiftelserna, har skett i en direkt affär och ska därmed inte gälla alla aktieägare" sa Rolf Skog chef på Aktiemarknadsnämnden. Jag undrar vad definitionen på en direkt affär är?

Nedan följer en annan riktig smutsig affär på ämnet budplikt.

Sten K Johnson och hans vapendragare Jan Bengtsson sålde 1999 sina A-aktier i den avknoppade stearinljustillverkarens Liljeholmens till amerikanska Blyth. Amerikanerna kom därmed över 42 procent av kapitalet och 79 procent av rösterna. Genom affären föll ett bud på bolaget som Duni redan lagt. Men Blyths välsockrade erbjudande gällde bara Sten K Johnsons och Jan Bengtsons aktier. För övriga aktieägare rasade kursen, när Dunis bud föll.

Därefter storköpte Johnson och Bengtsson den nedtryckta B-aktien på börsen. Och så kom helt förvånande ett bud från Blyth på resten av Liljeholmens. Därmed kunde Sten K Johnson och hans vapendragare Jan Bengtsson göra ytterligare ett klipp på sina nyköpta B-aktier.

källa: E24 Näringsliv

3 kommentarer:

Anonym sa...

Bra blogg, keep up the good work!

Gekko sa...

Tack! Ska försöka köra på i samma stil. Bloggen får dock ej ta överhand så att den drabbar tradingen. Men än så länge har detta inte skett. 2008 har börjat enormt.
Kom gärna med synpunkter!

Anonym sa...

Stämmer in med att bloggen är bra.