onsdag 23 april 2008

TUNNELSEENDE!?

I dag lämnade Riksbanken räntan oförändrad.

Riksbanken uttalade sig även negativt om ekonomin. Den höga inflationen anses vara ett större hot mot ekonomin än vad en eventuellt sämre konjunktur på grund av finanskrisen i USA åstadkommer. Riksbanken skriver till och med upp inflationsprognosen för nästa år. Stigande energi- och livsmedelspriser gör att inflationen är hög och väntas bli något högre nästa år än vad prognosen visade i februari. Den lägre tillväxten som Riksbanken ser framför sig kommer att orsaka högre arbetslöshet framöver.

Men fastighetsmäklarna tolkar detta annorlunda.

Peeter Pütsep, vd på Svenska fastighetsförmedling bekräftar bilden av en stabil bostadsmarknad med priser som pekar svagt uppåt.
"Den oro som tidigare funnits hos bostadsspekulanter gällande ränteutvecklingen har gradvis avtagit. Istället är det utbudet av bostäder och hur konjunkturen och arbetsmarknaden utvecklas som sannolikt kommer att avgöra vad som händer med bostadspriserna", skriver Peeter Pütsep i en kommentar.

Även Per Johnler, vd på Fastighetsbyrån har en positiv syn på fastighetsmarknaden. "Oro är inte bra för fastighetsmarknaden. När räntan ligger still oroar sig människor mindre"
På grund av den bostadbrist som råder i landet emotser han svagt stigande priser på bostäder. Den prisbilden kommer att stärkas allt eftersom räntan ligger still och räntebanan är oförändrad.

Inga kommentarer: