tisdag 17 juni 2008

OLJAN EN SPEKULATIONSBUBBLA?

Frågan är om inte oljan är en spekulationsbubbla?

Rallyt på basmetaller är över sedan ett år tillbaka (se på zinken och kopparn). Oerhört mycket pengar har pumpats in i råvarufonder under senare år och dessa fonder har i stort sett inte något annat alternativ än att satsa på ett fortsatt stigande oljepris. Nästan samtliga kvantitativa hedgefonder ligger även lång oljan, kort dollarn. För sex år sedan var investeringarna i råvaruindex fonder mindre än 10 miljader dollarn. Förra året var denna summa uppe i 140 miljader dollar.

Oljepriset har stigit med osannolika 729% sedan den 19:e November 2001. Nedan jämförs fastigheter (Homebuilders), tech (Nasdaq) och oljan. Både fastighetsbubblan och techbubblan sprack.

Nedan följer ett chart som visar spekulativa positionerna i oljan. Speculative positions as share of open balance (gröna fältet) är nu över 0,14. Det röda i chartet visar net non-commercial position. Det obegripliga är att investmentsbankernas oljepositioner inte tas upp som spekulativa positioner i statistiken.


Storleksordningen på de global finansmarknaderna. Bara en liten allokering till commodity futures market får stora konsekvenser på priserna.källa: SEB Research

1 kommentar:

iTrader sa...

Frågan är väl inte OM oljepriset är en bubbla, snarare hur länge bubblan håller?