tisdag 28 oktober 2008

SHORT SQUEEZEN I VOLKSWAGEN

Det var många rykten idag om vilka som torskade mest pengar på short squeezen i Volkswagen. Firmor som nämndes var Goldman Sachs och Société Générale. Brummer och Partners Hedgefond Zenit var dock korta 268.900 st aktier (5,5% av fonden) den 30 Juni.

Noterbart är att Porsche säger att de kontrollera 74,1% av aktierna i Volkswagen. 42,6% av aktierna och 31,5% genom optioner. Delstaten Lower Saxony kontrollerar 20,1%. Free-floaten är alltså mindre än 6%. Om man sedan räknar med alla index-trackers fonder som kontrollera cirka 5% förstår man short squeezen i bolaget!

Enligt uppskattningar är 12-15% av Volkswagens aktier shortade (blankade). Bara måndagens uppgång innebär att minst 10-15 miljader euro har dessa "blankare" förlorat. Enligt affärstidningen Handelsblatt ska hedgefonderna Marshall Wace ha förlorat 5 miljader euro på uppgången. Även Greenlight Capital och Perry Capital skall ha förlorat stora belopp.

1 kommentar:

Anonym sa...

Och nu grinar de ut och springer till Europadomstolen.

Fan finns det inte en käft där ute som kan ta en smäll som en man? Vad hände med det gamla sandlåderegeln "Den som ger sig in i leken..."

FpV