torsdag 23 oktober 2008

UPPFÖLJNING AV VANSINNIGA IDEER FRÅN DEN 31 MARS

Börsveckans gästkrönikör var i Mars Björn Davegårdh. Där vädrade han några ideer för en skakig aktiemarknad. Vissa var bra. Vissa var helt vansinniga. Nedan följer mitt inlägg från den 31 Mars, VANSINNIGA IDEER AV BJÖRN DAVEGÅRDH. Nedan följer också facit så här långt av strategin.

Från Börsveckan:"En strategi skulle kunna vara att ta ett femårigt lån med fast ränta och ingen amortering. Som säkerhet ställer man aktier i SHB, Trelleborg, Volvo och NCC. Har man en bra bankförbindelse borde det gå att samordna räntebetalningen med utdelningen varje år. Efter fem år har man förmodligen gjort en riktigt hygglig affär med relativt lågt risktagande."

Lågt risktagande, att ligga lång marknaden med lånade pengar? Vad händer om vi får en baisse börs eller att bolagen bara börjar minska sina utdelningar. Då skulle Davegårdh inte ens kunna betala sina ränteutgifter. Men det är kanske det minsta bekymret man har då. Skulle bolagen sjunka ytterligare får nog Börsveckans läsare sälja bilen och kanske villan för att betala av skulderna. På samma sätt som investeringen skulle ge en enorm avkastning i en hausse marknad skulle den bli förödande i en baisse marknad.

Facit så här långt:


Ett 5-årigt bostadslån (SBAB) hade en räntan på 5,32% den 31 Mars. Givet att man hade lånat 400.000 kr och satt 100.000 kr i vardera bolag hade värdeutveklingen på strategin varit cirka – 50% idag. Problemet är också att det är tveksamt om NCC och Trelleborg kan ha kvar sin utdelningsnivå. Trelleborg har en kraftig skuldsättningsgrad.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Skönt att en sån här journalistpajas startat fond nu också. På klassiskt maner så är det förstås på toppen som de drar igång. Alla akademiker verkar tro att de har någon komparativ fördel i att förvalta aktier, men didner o gerge som undantag så har inga andra lyckats så vitt jag vet. BP fonder stängde ju igen härom året efter ha blivit utstoppade i alla möjliga illikvida bolag. Fast DKfonder skriver ju att de är mycket komfortabla med några av sina innehav som har kraschat tex Sintercast och Netinsight. En annan intressant sak är att de underpresterar mot jämförelseindex trots att de skriver att de har 50% utanför aktimarknaden. Då snackar vi stockpicking på hög nivå, inte undra på att de fick in under 300miljoner när de siktade på 3miljarder. Glöm aldrig deras sloga:
"Om 3 miljarder är det försent"

Anonym sa...

Ditt ursprungsinlägg

http://tinyurl.com/62whg4


//BD