måndag 17 november 2008

BRINOVA NÄSTA VOSTOK GAS?

Samma sak som hände Vostok Gas kan snart hända i Brinova.

Brinova har en stor aktieportfölj med innehav i Fabege, Wihlborgs, Diös, Klövern och Dagon. Den 30 Juni 2008 uppgick aktieportföljens värde till 1,8 miljarder kronor. Den orealiserade förlusten uppgick samtidigt till 700 miljoner kronor i förhållande till värdet de redovisade i årsredovisningen 2007. Brinovas bedömning i halvårsrapporten den 9 Juli var att dessa bolag fortsatt hade "en stabil intjäning, hög substans i förhållande till börskurs och att Brinova ser börsens nedgång som temporär".

Sedan den 30 Juni har Fabege och Wihlborgs sjunkit med 64% respektive 31%. Brinova hade ett Eget Kapital på 1784 miljoner den 30 Juni. Snart dags för tvångsförsäljningar som i Vostok Gas?

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad innebär följande i Q2-rapporten:

"därmed redovisas värdeförändringen i aktieinnehavet fortsatt mot det egna kapitalet"?

Då har man väl skrivet ner med 700 Mkr eller har man inte det?

Var det verkliga egna kapitalet 700 Mkr mindre än redovisat i Q2 eller vad menas?

Går det att blanka Brinovo eller finns det säljoptioner?

Anonym sa...

Att förlusten om 700 är orealiserad innebär att man fortfarande äger aktier som minskat i värde med 700. Det värde som aktierna åsats i Q2 är marknadsvärde per 30/6 (därav den orealiserade förlusten jämfört med ÅR2007). Förlusten har ej tagits via resultaträkningen, utan direkt mot eget kapital (dvs den syns inte i det redovisade resultatet). Det egna kapitalet är dock justerat för dessa 700.