tisdag 11 november 2008

INTERNATIONELL INDEX JÄMFÖRELSE


Källa: Bespoke Investment Group

Klicka på bilden för bättre överblick.

De flesta index är på minus i år, men det finns länder där det är bull market. Ghana är upp mest på året med hela 60,9% i lokal valuta. Sedan följer Tunisien +17,0% och Ecuador +5,8%. Sämsta börsen i världen 2008 är Island -89,7%. Även länder som Ukraina -75,6% , Bulgarien -73,6% och Rumänien -65,8% har inte rosat marknaden. Sverige (OMXS30) -36,7%, har faktiskt klarat sig relativt bra mot andra länder.

Tabellen visar även nuvarande 12-månaders rullande p/e-tal och vad det var vid årsskiftet. Sverige har ett 12-månaders rullande p/e-tal på 9,4. Lägst har Island, Venezuela och Ryssland. USA och Schweiz har höga p/e-tal pga deras banker. Alla länder med stor exponering mot råvaror har låga p/e-tal. Det intressanta är dock framtida p/e-tal.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Gekko,

Varför skulle ett index med många banker (USA, Schweiz) falla mindre? Tittar man på de etf:er som finns för S&P Financials så har ju de fallit mer än för hela indexet:

http://finance.yahoo.com/q/bc?t=1d&s=UYG&l=on&z=m&q=l&c=sso

uyg=financials
sso=s&p

Vad spelar starkare CHF och USD för roll? Den som varit placerad i Schweiz eller USA har fått valutastegringen som stötdämpare, och kanske därför valt att inte sälja. Detta går dock inte se i Japan.

Anonym sa...

Blev visst 1-dagarsgraf jag länkade till. Här 1-årsgraf:

http://finance.yahoo.com/q/bc?s=UYG&t=1y&l=on&z=m&q=l&c=sso