måndag 15 december 2008

JANUARIEFFEKTEN FÖR SMÅBOLAG

Enligt Barrons kan det vara värt att kolla lite extra på januarieffekten för småbolag. Att äga de 20% minsta bolagen i USA i januari varje år har givit en genomsnittlig avkastning på 10% sedan 1927. De 20% största bolagen har avkastat 1,9% under samma period. Strategin verkar inte bli sämre över tiden; 16 av de senaste 17 åren har givit en positiv avkastning och snittet är 9,6%.

Hur har då denna strategi fungerat efter de år då börsen fallit kraftigt? Svaret är ännu bättre. De 20% minsta bolagen har efter de 10 sämsta börsåren sedan 1927 i genomsnittstigit 18,2% under januari året efter. Det sämsta året av dessa 10 var 2003 då strategin avkastade 2,3%.

Strategin har också fungerat bra i Sverige. Januarieffekten anser jag blir större de år då börsen är upp mycket pga att folk med vinster säljer ut de småbolag där de har förluster (kvitta, skatte-effekten). Dessa bolag brukar alltid komma tillbaka (stiga) i Januari. Problemet är bara att i år är börsen ned 42%.

2 kommentarer:

Anonym sa...

I år väntar vi dock på acceleration i konkurser för småbolagen.

Anonym sa...

Personligen tror jag på en hejdundrande januarieffekt påeldad av Obamastimulanser och en allmän övertygelse om att det inte kan gå ner ytterligare efter denna sättning. Däremot tror jag att april, september, november, oktober, mars, juli, maj, augusti, juni, december och februari blir sämre.