söndag 15 mars 2009

"BÖRSKOMMITTENS FÖRSLAG HOTAR SVENSK AKTIEMODELL"- YEAH RIGHT

Näringslivets börskommitté kommer i morgon att presentera ett förslag om ändrade regler för priserna på A- och B-aktier. Kommittén överväger att genom reglering låta samma pris gälla för A- och B-aktier vid bud. ­

Med tanke på vad som hände i samband med b.la Trustor och Scania kan jag inte mer än komma fram till slutsatsen att en sådan reglering är helt riktig och sund. Det finns kritiker till reglerigen men dessvärre så ser man dock att de framförallt är några storägare som är ute och snackar i egen posse.

"Förändringarna hotar den stabila ägargrund som den svenska modellen skapat" skriver Anders Nyrén, Fredrik Lundberg och Gustaf Douglas på DN Debatt idag.

Gubbarna vill slå vakt om systemet som varit och försvarar därmed sin egen position. Några citat från artikeln.

"Olika aktier kan ha olika pris och det är köparen och säljaren ­gemensamt som bestämmer vad som är rätt pris. Systemet med A- och B-aktier bygger på öppenhet och frivillighet.

"Ett väl fungerande system för ägarstyrning som genom självreglering, öppenhet och valfrihet kommit att spela en viktig roll för framväxten av fina företag med i många fall långsiktiga aktiva ägare."

"Det är frivilligt att köpa. Den som inte tycker om röstsvaga aktier låter bli att köpa röstsvaga aktier. Det är inte rimligt att inskränka säljarens och köparens frivilliga överenskommelse om pris med en förutbestämd formel..."

3 kommentarer:

Anonym sa...

Wallenberg är ett stående exempel på att A och B aktier ska försvinna. Satsat kapital ska ge makt och ingenting annat, då kanske misskötseln av bolagen resulterat i sundare förändring, ABB var nära konkurs, Ericsson var nära konkurs och nu SEB en andra gång. Sådan missskötsel ska resultera i nya ägare som i alla andra länder..

Anonym sa...

Nära konkurs? Knappast. Eller har du inblick i SEBs kassa? /Gordon

Anonym sa...

Det känns uppfriskande att se en bild på de gamla hjältarna...