torsdag 27 oktober 2011

ÖVERAVKASTNING


"Det är ironiskt att svenska institutioner under samma period jagat världen runt efter förvaltare som placerar pengar på börsen och i bästa fall gett 2 procent i överavkastning samtidigt som de kunnat få 10 procents överavkastning om de valt att satsa pengarna här hemma i stället hos de svenska riskkapitalbolagen", Adalbjörn Stefansson, fristående rådgivare i riskkapitalbranschen, till sin undersökning på uppdrag av Svenska Riskkapitalföreningen.

I genomsnitt har de svenska riskkapitalbolagens fonder i undersökningen gett en avkastning på 18 procent per år sedan 1993.

Det blir 1867% i avkastning för private equity och 450% för börsen sedan 1993. 1867% låter lite väl bra för att vara sant. Kan knappast vara ett genomsnitt på alla private equity fonder.

1 kommentar:

Anonym sa...

Marknaden har ju varit ganska haussig under den här perioden med stora uppgångar i de flesta tillgångsslagen. Slå sedan på 90% belåning på grejerna så får vi se hur det hade blivit. Går ju knappast att jämföra dessa investeringstyper.. Men fin lobbyverksamhet av rikskapitalgrisarna måste man säga..