tisdag 8 november 2011

SNILLEBLIXT

En 68-årig man ägde över 100.000 aktier i ett First North-bolag samt även aktier i oljebolaget PA Resources. Som mest var hans depå värd 16 miljoner kronor, men nu är den värd mindre än 2 miljoner skriver Dagens Industri.

Aktiedepån var på gränsen till överbelånad. I det läget fick 68-åringen sin snilleblixt: han skulle höja kursen och därmed slippa tvångssälja sina aktier.

Vid nästan 20 tillfällen under augusti och september 2010 köpte 68-åringen systematiskt småposter, vid flera tillfällen bara en aktie, i First North-bolaget via sin aktiedepå och sin kapitalförsäkring i Avanza Bank.

Nära stängningstid lade han en order för att höja slutkursen. Handeln i bolaget är mycket liten men garanteras av en market maker. Genom sina köpordrar lyckades mannen manipulera den dator som är market maker.

Till sitt försvar hävdar pensionären att han inte velat påverka andra aktiehandlare, utan handeln har bara skett för att han skulle slippa tvångssälja sin överbelånade aktiedepå.

Stockholms tingsrätt håller dock inte med:
"Det är uppenbart att det har funnits en påtaglig risk för att (mannens namn) handel har förmedlat en felaktig bild till andra aktörer på marknaden av kursnivån i aktien och därmed på ett otillbörligt sätt har kunnat påverka marknadspriset på aktien."

Därför döms 68-åringen till villkorlig dom samt att betala 80 dagsböter å 480 kronor, totalt 36.000 kronor. Eftersom hans ekonomiska förhållanden är så goda ska han också stå för sina kostnader för försvaret, 6.800 kronor.

2 kommentarer:

Anonym sa...

hihi, luktar löparn

Anonym sa...

Varför är det alltid småsparare som åker dit på sånt här? Som att inte fonder och institutioner printar upp sina större innehav?