tisdag 3 januari 2012

GEKKO TITTAR I SIN KRISTALKULA

Eftersom många av er har skrivit och efterfrågat mina förutsägelser om marknaden så kommer jag nu att inleda året med att sticka ut hakan.
Siar att börsen kommer att vara stark de första veckorna 2012. Det är först efter EU-toppmötet den 9 Januari och EFSF-mötet runt den 23 Januari som det kommer att bli stökigt.
EFSF var tänkt som en brandvägg, med minst 1.000 miljarder euro i stridskassan. När det sedan går upp för marknaden att inga pengar kommer att komma ifrån USA, Japan eller BRIC-länderna och att det i stället endast blev 150 miljarder euro från EMU-länderna plus några miljarder från Sverige etc blir det åka av, nedåt.

Läget i Europa är som det ser ut nu inte långsiktigt hållbart. Räntespreadarna är fortfarande höga. Italienska 10-åringen handlas på 7%. Bara i år måste Italien omsätta lån på 450 miljarder euro, varav enbart under Januari 53 miljarder euro. Ni förstår ju hur detta kommer att sluta. Lite skakiga rapporter på det och OMXS30 är tillbaka nere på 855 igen.

Befarar sedan att vi kan fortsätta glida ned mot 780. Är helt övertygad att vi står lägre om 6-12 månader. Förutspår dessvärre ett par år med låg tillväxt med kreditåtstramning. Hela Europa och snart även USA kommer att tvingas minska sina budgetar. Över världen hänger samtidigt mörka orosmolnet Kina med sin fastighetsbubbla och lägre tillväxt. Världen bör förbereda sig på ett par svåra år framöver. Framåt 2014 när budgetarna är i balans och bolagen slimmade väntar dock ett fint börsrally. Bring it on!

2 kommentarer:

Nostra Da Mus sa...

Det var nån som sa att 2012 blir ett bra börsår men ett uselt makroekonomiskt år. Repris av 2009 alltså. flöden från bonds in i aktier och ett massivt rally. Kina hard/softlanding + fastighetsbubbla ersätter eurokrisen som det stora orosmomentet.

Jonkanon sa...

Indien är det nya Kina!