torsdag 23 februari 2012

OLIKA SLUTSATSER OM HIGH FREQUENCY TRADING

SEC (Securities and Exchange Commission) i USA är ute efter att begränsa High Frequency Trading aktörernas stora inflytande på aktiehandeln och överväger att ta ut avgifter för de köp-och säljordrar som blir cancellerade.

SEC ordförande Maria Schapiro sade i ett frukostmöte på onsdagen att en stor del av aktiehandeln har lite att göra med "the fundamentals of the company that’s being traded". Hon sa att det hade mer att göra med “the minuscule aberrational price move” som HFT-aktörerna med direkta förbindelser till börsen kan “jump on” i bråkdelar av en sekund. En lösning skulle vara att tvinga HFT-aktörerna att betala för sina cancellerade ordrar. Dessa utgör nio tiondelar av alla ordrar på börsen.

Inte samma slutsats som Finansinspektionens utredare Anna Jegnell och Niklas Johansson kom fram till i sin rapport om högfrekvenshandeln i Sverige. Uppfattning var att den direkta påverkan som högfrekvenshandeln har på volatiliteten var förhållandevis begränsad. Det var kunderna och pensionsspararna som var vinnarna på högfrekvenshandeln.

Inga kommentarer: