torsdag 31 januari 2008

UPPDRAG GRANSKNING‏

Hela 78 procent av 50 av Sveriges största fonder har gått sämre än jämförelseindex de senaste tio åren, visar en undersökning som företaget Morningstar gjort åt SVT:s Uppdrag granskning.

Och så tillägger vår kära Harry Flam, professor i internationell ekonomi vid Stockholms universitet i programet. -"Ser vi på 20 års sikt så var det hela 90 procent som gick sämre än genomsnittet. Och då ska man betänka att det här är förmodligen en skönmålning av läget för fondernas del. Det här inkluderar bara de fonder som överlevde i tio eller 20 år och berättar att de fonder som gick riktigt dåligt drogs tillbaka av bankerna."

Att de flesta fonderna inte slog sitt jämförelseindex var väl ingen större nyhet precis. Men att det var hela 78% och hela 90% på en 20 års period var även för mig chockerande.

Men som sagt det är inte för inte dessa fondförvaltare kallas BEARNAISE FÖRVALTARE. Hur skall man kunna slå sitt jämförelseindex när man sitter på Restaurang Prinsen hela dagarna och äter Prinsens handtrillade småköttbullar brässerade i gräddsås med rårörda lingon och pressgurka!

Inga kommentarer: