tisdag 13 maj 2008

IAKTTAGELSER FRÅN SEB:S NORDIC OUTLOOK

Några intressanta iakttagelser från SEB:s Nordic Outlook.


TED-spreaden (svart linje), skillnaden mellan interbankräntan och statsskuldväxeln, har stigit kraftigt de senaste månaderna till 0,9 procentenheter. Även ränteskillnaden mellan bostadsobligationer och statsobligationer (grå linje) har också fortsatt att stiga, vilket påverkar räntekostnaderna för svenska husägare.

Skillnaden mellan interbankräntan och statskuldväxelräntan är även fortsatt hög såväl i USA som i Europa. På vissa typer av lån är räntenivåerna t o m högre i dag jämfört med innan Fed inledde räntesänkningarna förra hösten. Svart linje 1-års rörlig ränta från privata bolåneinstitut. Grå linje Fed funds. 5 procentenheter skiljer mellan 1-års rörliga räntan och Fed fund.
Alltså har inte Feds räntesänkningar haft någon effekt på räntenivån på bostadslån, utan bara förbättrat marknadernas funktionssätt och tydligt dämpat oron för finansiell kollaps.

I dagsläget ligger även 6% av alla låntagare (17% av subprimelåntagarna) efter med betalningen.

Husprisfallet har också inneburit att omkring 8 miljoner låntagare, eller 10% av de som har bostadslån, hamnat i en situation där marknadsvärdet understiger lånet på bostaden. Och fler lär det bli pga terminsprissättningen för huspriser indikerar en ackumulerad nedgång på 30%. Att nedgången hittills uppgår till drygt 16% sedan toppen i mitten av 2006 betyder att ungefär halva prisanpassningen fortfarande ligger framför jänken.

4 kommentarer:

Anonym sa...

lutningen på svenska yield-kurvan är inget att leka med heller...vad är det som man är orolig för? nån svensk bank som har problem?

Anonym sa...

Du kan inte slänga upp en länk till rapporten? Hade varit guld

Gekko sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Gekko sa...

Här kommer länken till SEB:s Nordic Outlook.

http://www.seb.se/pow/wcp/filedownload.asp?file=DUID_E81C3FF05B639132C125744800262C20_Nordic_Outlook_0805S.pdf