tisdag 13 maj 2008

OLJEPRISET MELLAN 1861-2008

Klicka på bilden för bättre överblick

Orange linje: Oljepriset i reala termer
Svart linje: Oljepriset nominellt

Oljan har haft tre stora peakar i reala termer. 1864, 1979-1980 och nu 2008.
Bubbla som de andra två gångerna?

2 kommentarer:

Unknown sa...

Bubbla, inte omöjligt. Dock finns det andra faktorer idag mot de två tidigare. Nämligen en verklig brist och en många gånger större behov.

Johan

www.ekonomisajten.com

Anonym sa...

Så länge oljan är huvudsaklig energikälla för världshandeln och ekonomin i stort så är uppsidan i det närmaste fortsatt obegränsad.

Om peak oil-folket har rätt om att den globala oljeproduktionen kommer att börja sjunka inom några få år är det ofattbart stora energivolymer som ska ersättas. Befintliga oljekällor har en naturlig decline rate på mellan 4-10% efter de har peakat. I vissa fall mer än så (t ex mexikanska Cantarell och omanska Yibal). Att ersätta de volymerna i bortfall PLUS en förväntat stigande efterfråga på oljeekvivalenter ter sig som en gigantisk utmaning. Alternativen finns inte idag och högst sannolikt inte om fem år heller.

Jag tror inte att oljepriset är en bubbla. Jag tror dock att världen står inför en global energikris, på grund av en peakande oljeproduktion, med följden att en sjunkande efterfråga på olja därav kan komma att få ner priset på oljan inom ett par år. Frågan är från vilken nivå till vilken nivå.

Som ett brev på posten bör därmed också världens börser och finansmarknader stå inför en betydligt mer turbulent tid än vad vi genomlidit de senaste 8 månaderna.

Men jag hoppas att jag har väldigt fel om det.

/Ragnar Danneskjöld